Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Autó & Motor - Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

Autó & Motor
Mindent a szemnek - Michael Jackson relikvia érkezett a Madame Tussauds Budapestbe

Michael Jackson relikvia érkezett a Madame Tussauds Budapestbe

Mindent a szemnek
 - A Tissot ikonikus PRX és Seastar kollekciók órái

A Tissot ikonikus PRX és Seastar kollekciók órái

Autó & Motor - Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

Autó & Motor
 - Az ölelés értéke

Az ölelés értéke

Autó & Motor - Ez már mindennek a teteje! – BMW M 1000 XR teszt

Ez már mindennek a teteje! – BMW M 1000 XR teszt

Autó & Motor
Utazás - Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

Utazás
Interjúk - KOVÁCS GÁBOR, a tenor akit nem lehet nem észrevenni…

KOVÁCS GÁBOR, a tenor akit nem lehet nem észrevenni…

Interjúk
Utazás - Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Utazás
Stylelife - Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.

Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.

Stylelife
 - Ray-Ban x A$AP Rocky: új korszak a napszemüveg-divatban

Ray-Ban x A$AP Rocky: új korszak a napszemüveg-divatban

Autó & Motor - Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

Autó & Motor
 - Az örök kérdés: Mit akar egy nő?

Az örök kérdés: Mit akar egy nő?

  1. A tökéletes karácsonyi menü

A tökéletes karácsonyi menü

  • 2012. december 19.
  • Komment

Ha még nincs ötleted a nagy ünnepi menüre, lopd el a miénket, amit profi szakácsok segítségével főztünk és teszteltünk.


A pécsi Pezsgőház Étterem még a szenteste napján is teljes gőzzel dolgozik, mert a városban sokan jönnek káposztáért, levesekért, húsokért és desszertekért az esti vacsorához. Nem is csoda, Faragó István és Várnai Péter séfeknek kisujjába van a főzés tudománya. Én csak receptekért mentem látogattam meg a két jó kedélyű szakácsot, de ragaszkodtak hozzá, hogy főzzünk és együnk meg együtt egy karácsonyi menüt. Biztos vagyok benne, hogyha követed az alábbi recepteket és nem félsz újítani kicsit a megszokott vendégváró menün, akkor sok szép ízben és élményben lesz részed. Kezdjük egy olyan levessel, amely érdekes és a libamáj miatt egy sokkal elegánsabb, fennköltebb alternatívája lehet a bor- vagy sütőtök krémleveseknek!

Gesztenye krémleves pirított libamájjal

Hozzávalók

A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,

Szelídgesztenye 1,5 kg
Só ízlés szerint (általában 1,5 dkg)
Frissen őrölt bors ízlés szerint
Kristálycukor 1,5 dkg
Tejszín 1 dl
Tojás sárgája 1 db
Hideg vaj 2,5 dkg
Kakukkfű 2-3 ág
Pezsgő vagy fehérbor 0,5 dl
Olívaolaj 0,5 dl
Zöldség alaplé 2,5-3 liter

Minden alapja a jó alaplé
A zöldség alaplé előre is elkészíthető és fagyasztóból is tökéletes.. Az elkészítéséhez főzz 6 liter vízben, lassú forralással gyöngyözve 0,2 kg petrezselyemgyökeret, 0,15 kg zellergumót, 1 csokor petrezselyemzöldet, 0,3 kg sárgarépát, fél póréhagymát, 1-2 db karfiol- vagy kelkáposzta levelet, 0,10 kg vöröshagymát. 1,5 óra alatt kész, és semmilyen fűszer nem kell bele, mert majd a készülő étel jellegének megfelelően ízesíted. Ennyiből kb. 4-5 liter lesz, amit két adagba akár le is fagyaszthatsz, hogy ezzel ne menjen az idő, amikor egy recepthez alaplé kell.

A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,
A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,

Gesztenye előkészítése
Forralj 3-4 liter vizet, majd főzd elő kb. 12 percig az alaposan megmosott és domború felén bevagdosott (nem túl mélyen, csak a külső héját átvágva) gesztenyét. Ezután tedd a gesztenyéket langyos vízbe és szemenként kiszedve tisztítsd meg őket. Nem szabad, hogy kihűljön, mert akkor nagyon nehéz a héját lehúzni. Csak a színtiszta gesztenyehúsra van szükségünk!

A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,
A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,

Krémesítés és pirosítás
A zöldség alaplevet forrald fel és főzd készre benne a megtisztított gesztenyét. Sózd, borsozd, cukrozd, figyeld, ahogy alakul az íze. Ha megpuhult, turmixold botmixerrel, szűrd le és melegítsd vissza. A tejszínt és a tojás sárgáját hő-kiegyenlítéssel add a leveshez. (Vagyis a forró levesből pár kanállal keverj a hideg tejszínhez, hogy ne essen szét, amikor a lábasba kerül.) Miután lekapcsoltad alatta hőt, keverd hozzá a hideg vajat is.
A libamájat szeleteld, sózd-borsozd. Egy serpenyőben hevíts néhány csepp olajat, tedd bele a libamájat, dob rá a kakukkfüvet, majd 1-2 perc után add hozzá a pezsgőt és így süsd szép (de nem túlságosan) pirosra.

A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,
A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,

Azt hihetnénk, hogy nehéz felülmúlni egy ilyen kombinációt, amelyben a máj lágysága vetekszik a leves krémességével, amely egyszerre sós, édes és még a fehérje sem hiányzik belőle. Pedig a következő recept méltó folytatása lehet ennek a felvezetésnek.



Konfitált kacsacomb párolt lilakáposztával, fondant burgonyával

Konfitált kacsacomb hozzávalói

A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,

Kacsacomb személyenként 1-2 db
Tengeri só 0,05 kg
Babér 3 db
Kakukkfű 2 ág
Egész bors 0,05 kg
Kacsazsír amennyi ellepi

Fondant burgonya hozzávalói
Burgonya (rózsaszín) 2 kg
Kacsazsír 1liter
Húsleves 0,5 liter
Vaj 0,5 kg
Fokhagyma 3 gerezd
Só 3 dkg

Aszalt szilvás lilakáposzta hozzávalói
A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,

Lilakáposzta 2 kg
Hagyma 40 dkg
Kristálycukor 20dkg
Babérlevél 3 db
Őrölt kömény 1 mokkáskanál
Vörösborecet 1 dl
Só 0,5 dkg
Bors ízlés szerint
Aszalt szilva 25 dkg
Vörösbor 3 dl

Előkészítés
A konfitálás előtt 12 órával pácold be a kacsacombokat. Törd össze a babérlevelet a kakukkfűvel és az egész borssal, dörzsöld be vele a combokat és csak ezután jöhet a só, majd mehetnek a combok a tepsibe. Helyezz a húsra valamilyen súlyt és (legalább) 12 órára hagyd pihenni hűtőben.

Konfitálás
Vedd ki a hűtőből a combokat, söprögesd le róla a nagyobb fűszerdarabokat, tedd rá a kacsazsírt és hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni, ernyedni. Ha a hús már átvette a szobahőmérsékletet és a folyós zsír ellepi a combokat, tedd 100 fokosra előmelegített sütőbe kb. 3 órára.
Az eddig a pontig tartó hosszú folyamatot akár napokkal-hetekkel előbb is megcsinálhatod, az a fontos, hogy a konfitált kacsacombok zsírral együtt, légmentesen lezárt edényben (tepsiben, üvegtálban, dunsztosüvegekben stb.) legyenek a hidegben. A hűtőszekrények elterjedése előtt hónapokon keresztül tartották így frissen a húst!
A konfitált kacsacombokat – amennyiben zsírjából olvasztod ki, sütés előtt hagyd maguktól fölmelegedni szobahőmérsékletűre – 160 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt süsd ropogósra.

A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,
A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,


Aszalt szilvás lilakáposzta
Az aszalt szilvákat áztasd vörösborba. A lilakáposztát gyaluld le, a hagymát vágd szálára. A cukrot karamellizáld lassú tűzön, majd add hozzá a hagymát, a káposztát és fedd le. Annyi levet magától fog engedni, amennyi a párolódásához kell! Add hozzá a fűszereket és ízesítőket. Amikor már majdnem kész, vagyis már nem roppanós a káposzta, mehet hozzá az aszalt szilva és kb. 10 perc múlva már kész is.

Fondant burgonya
A burgonyákat tisztítsd meg és vágd nagyobb cikkekre, vagy csak felezd el. Közben melegítsd föl a kacsazsírt a vajjal, húslevessel, fokhagymával. Tedd magas falú tepsibe a burgonyát, öntsd le a kacsazsíros keverékkel és süsd 120 fokos sütőben 50 percig. Ha ezzel meg vagy, öntsd le róla a zsírt (a vizes rész már úgyis elpárolgott), és a burgonyákat pirítsd át serpenyőben.

Persze, hogy nem kell a bejgli hegemóniáját veszélyeztetni, de azért meg lehet lepni az asztaltársaságot egy tálalt desszerttel. Három apró tiramisu labda, mentalevél és szórt kakaó a tányér szélén és egy feles pohárban illatozó megypuncs. Ugye, hogy eláll az a bejgli akár a szilveszteri buliig is?



Mézeskalácsos tiramisu meggypunccsal

Mézeskalácsos piskóta

A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,

Tojás 3 db
Porcukor 0,13 kg
Őrölt fahéj 1 csapott kávéskanál
Őrölt szegfűszeg 1 csapott kávéskanál
Langyos méz 0,15 l
Liszt 0,18 kg
Szódabikarbóna 0,5 kávéskanál

Locsoló lé
Meleg kávé 5 dl
Amaretto likőr  0,5 dl
Kávélikőr 0,5 dl
Kristálycukor 10 dkg

Krém
Mascarpone 1 kg
A tökéletes karácsonyi menü -  -  - gesztenye főzése, kacsacomb sütve, karácsonyi menü, karácsonyi sütemények, lilakáposzta párolás, tiramisu recept,

Tojás sárgája 6 db
Tejszín 5dl
Kristálycukor 12 dkg
Porcukor a tejszínhez 5dkg

Meggypuncs
Félliternyi meggybefőtt vagy mirelit meggy
1 narancs
1 dl vörösbor
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
1 teáskanál keményítő

Kakaópor a díszítéshez

A piskóta
Alaposan keverd ki a tojás sárgáját a porcukorral, a fűszerekkel, a mézzel és a tejjel. A lisztet és a szódabikarbónát szitáld át, és csomómentesen keverd a tojásos masszához. A tojásfehérjéből verj habot és óvatosan beleforgatva, több részletben add hozzá a tésztához, így lazítva föl azt.
Közepes tepsiben, 180 fokos sütőben 12 perc alatt süsd készre. Amikor kihűlt, borítsd ki a tepsiből és mintha kenyeret szelnél, vágd kb. egy cm-es lapokra. (Nem baj, ha nem egyforma a szelet nagysága, csak az a fontos, hogy amikor a krémet adod hozzá, nagyjából egyforma magasságúak legyenek a rétegek.)

A krém
Vízgőz felett habosítsd a tojás sárgáját a cukorral, majd hűtsd le. Fontos, hogy fokozatos legyen az összeállítás, ezért óvatosan keverd a mascarponéhoz. A tejszínt a porcukorral verd kemény habbá és ezt is adagold óvatosan a masszához.

A rétegezés
Kend ki egy tál alját vékonyan a krémmel, majd fektesd rá a piskótalapokat (kb. 1 cm vastagságban). fogj egy kanalat és öntözd meg a locsoló lével úgy, hogy épphogy elázzon, de ne tocsogjon. Ezután egy vastagabb réteg krém következik, majd újra egy réteg piskóta locsolva. Edénytől függően, nagyjából 3-4 réteg után, zárd le a rétegezést egy vékony sáv krémmel, amelyet hints meg kakaóporral. Tedd a hűtőbe kb. 3-4 órára.

A meggypuncs
Hámozd meg a narancsot vékonyan (csak a külső sárga héj a finom, a fehér belső már keserű!), majd facsard ki a levét. Ezt forrald 10-15 percig a cukorral, vörösborral, meggyel és a fűszerekkel, majd a végén sűrítsd keményítővel.

Díszítheted csillagánizzsal, citromfűvel vagy narancsszelettel is.


A séf tippjei

A libacombhoz jól illik a krumpli chips is, ebben az esetben azonban a felszeletelt burgonyát meg kell mosni, hogy távozzon belőle a keményítő. Csak így lesznek jó ropogósak a szeletek.

Tarts otthon főzésre vásárolt, nem szűz olíva olajat is, mert gazdaságosabban jössz ki, ha nem az extra szűz olajhoz kell nyúlni, amikor sütni akarsz.

A desszert tálaláskor a kész tiramisut fagylaltos kanállal adagold az egyedi formátum érdekében, a meggypuncsot pedig kis pohárkában tedd mellé, mert a tányéron szétfolyik és csúnya lesz.

Ha profibb akarsz lenni a konyhában, látogass el a Pezsgőház valamelyik konyhaszakkörére.


Szavak és fotók: bontottcsirke.blog.hu

  • gesztenye főzése kacsacomb sütve karácsonyi menü karácsonyi sütemények lilakáposzta párolás tiramisu recept

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    A tökéletes karácsonyi menü - Az én konyhám, divat, életmód, stílus
    A tökéletes karácsonyi menü
    • Az én konyhám
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Gyermeki szerepben lenni a párkapcsolatban - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Gyermeki szerepben lenni a párkapcsolatban
    • Keresd a nőt!
    Ha nem alszol eleget a szervezeted ezeket produkálja majd - A kialvatlanságról - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Ha nem alszol eleget a szervezeted ezeket produkálja majd - A kialvatlanságról
    • Stylelife
    Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06. - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.
    • Stylelife
    5 nyári ital, amitől úgy érzed magad, mintha vakáción lennél
    Michael Jackson relikvia érkezett a Madame Tussauds Budapestbe
    Hogyan válhatsz a saját életed múzsájává?
    Így kerülhetjük el a váratlan kiadásokat nyaraláskor
    Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

    További cikkek

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A spenót, mint ősi praktika

    A spenót, mint ősi praktika

    Mitől menő a szürke marha?

    Mitől menő a szürke marha?

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Legolvasottabb írások

    Gyermeki szerepben lenni a párkapcsolatban

    Gyermeki szerepben lenni a párkapcsolatban

    Ha nem alszol eleget a szervezeted ezeket produkálja majd - A kialvatlanságról

    Ha nem alszol eleget a szervezeted ezeket produkálja majd - A kialvatlanságról

    Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.

    Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.

    5 nyári ital, amitől úgy érzed magad, mintha vakáción lennél

    5 nyári ital, amitől úgy érzed magad, mintha vakáción lennél

    Michael Jackson relikvia érkezett a Madame Tussauds Budapestbe

    Michael Jackson relikvia érkezett a Madame Tussauds Budapestbe

    Hogyan válhatsz a saját életed múzsájává?

    Hogyan válhatsz a saját életed múzsájává?

    Így kerülhetjük el a váratlan kiadásokat nyaraláskor

    Így kerülhetjük el a váratlan kiadásokat nyaraláskor

    Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

    Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia