Előkelő helyeken az Alelí és a Bibo Budapest a szakma szerint – Megjelent a Dining Guide TOP100 kiadványa
Újabb elismeréssekkel gazdagodott a Botaniq Collection két ikonikus étterme: a hazai gasztronómia egyik legfontosabb eseményén, a Dining Guide Év Étterme Gálán a Bibo Budapest és az Alelí éttermek is díjat vehettek át. Az eseményen a szakma Az Év Szerethető Étterme és Az Év Sommelier-je díjakkal méltatta a két étterem teljesítményét. A napokban megjelent Dining Guide Top 100 Étteremkalauzban pedig számos további kategóriában választották a szakértők az országos gasztronómia élvonalába a két éttermet.
A több mint húszéves múltra visszatekintő Dining Guide mára a hazai gasztronómiai élet egyik legmeghatározóbb platformjává vált, amely 2015 óta egy nemzetközi minták alapján kidolgozott, többlépcsős, anonim tesztelésre épülő értékelési rendszert követ. A mai napon került bemutatásra a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is, amely évente rangsorolja Magyarország legkiemelkedőbb éttermeit - köztük a Bibo Budapest és az Alelí éttermeket.
A pályafutása során három Michelin csillagot elnyert Dani García séf első közép-európai egysége, az Alelí 2024 májusában nyílt meg Budapesten, és már novemberben bekerült a rangos nemzetközi étteremkalauz, a Michelin Guide ajánlásába. Az olasz osteriák klasszikus hangulatát idéző étterem különlegessége a vendégélmény, amelyben kulcsszerepet játszik Giorgio Cavicchiolo séf személye. Giorgio közel 30 éve él Magyarországon, és vendégszeretete révén különleges atmoszférát teremt minden este.
Az Alelí nyerte el a Dining Guide "Az Év Szerethető Étterme" díját, Legjobb Éttermi Szerviz kategóriában pedig a 2. helyet szerezte meg. A Legjobb Enteriőr kategóriában is kiemelkedően szerepelt: a TOP 10-es mezőnybe került és a 8. helyen végzett. Szakmai bravúrról tanúskodik, hogy alig egy évvel az Alelí nyitása után a hazai csúcséttermeket bemutató Dining Guide TOP25 listán a 15. helyezést érte el.
„Az Alelíben nem csupán ételeket készítünk – valami többet szeretnénk adni. Szakácsként tekintek magamra, és az vezérel, hogy a vendég a lehető legjobbat kapja. A nyitás óta az volt a célunk, hogy amikor valaki belép hozzánk, úgy érezze, mintha hazatérne. Amit kínálunk, az nem pusztán kulináris élmény – benne van valami plusz, ami a szívünkből jön. Nagyon boldog vagyok, mert látom, hogy a csapat minden tagja ezzel a szemlélettel dolgozik nap mint nap. Számomra ez a díj azt is jelenti, hogy sikerült átadnunk azt az érzést, amit a kezdetektől fogva közvetíteni szerettünk volna”- mondta el Giorgio Cavicchiolo séf.
Dani második éttermét tavaly decemberben nyitotta, és a BIBO Budapest étlapját saját kulináris emlékei mentén építette fel: a kifinomult konyhaművészeti tudással, kreatív alkotóvágyban, tisztelettel és jó arányérzékkel született fogások a spanyol és magyar ízek életigenlő fúzióját testesítik meg tökéletes harmóniában a nemzetközi kedvencekkel.
Az étterem a Dorothea Hotelnek is otthont adó épületegyüttes legfelső, hetedik emeletén kapott helyet, káprázatos panorámával a Budai Várnegyedre. Az enteriőr koncepciója egyfajta meghívás a kreatív séf szürreális elemekkel átszőtt, lenyűgöző álomvilágába. A különleges térélmény elnyerte az ország Legjobb Enteriőrje díjat, míg az alig fél éve működő étterem a Legjobb Szerviz kategóriában is bekerült a magyar vendéglátás élvonalába: a BIBO a 10. helyezést szerezte meg.
Óriási szakmai siker, hogy a Bibo és az Alelí borlapjaiért felelős Kiss Ferenc, aki többek között az Onyx, a Borkonyha és a Platán Gourmet szakmai csapatában is dolgozott, a gálán Az Év Sommelier-je díjat vehette át. Ferenc szakmai működését, elhivatottságát dicséri, hogy a két étterem borválogatását is kiemelkedőnek tartották a Dining Guide tesztelői: A Legjobb Éttermi Borlap kategóriában az Alelí 7., a Bibo pedig 8. lett.
„Ez az elismerés elsősorban megerősítés számomra – jól esik visszaigazolást kapni arról, hogy amit építünk, az értéket képvisel. Olyan színvonalas, karakteres borlapot sikerült összeállítanunk, amelyben mindenki megtalálhatja a saját ízléséhez illő tételeket. Fontos számomra, hogy az étterem borválasztéka tükrözze az identitását. A folyamatos kóstolás, az új felfedezések iránti kíváncsiság és a húszéves szakmai tapasztalat az, ami ébren tartja bennem a szenvedélyt – és ez teszi lehetővé, hogy lépést tartsunk a világgal” - nyilatkozta Kiss Ferenc sommelier.
A díjak nemcsak a két étterem kiváló teljesítményét, hanem a mögöttük álló csapatok szakmai elhivatottságát és elkötelezettségét is hűen tükrözik. A Botaniq Collection missziója, hogy nemzetközi színvonalú vendéglátóhelyekkel gazdagítsa a hazai gasztronómiai kínálatot, és tegye még vonzóbbá a desztinációt az utazók számára. A Dining Guide elismerései újabb visszajelzések ezen értékteremtő törekvés eredményességéről.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez