Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Autó & Motor - Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

Autó & Motor
 - Kibe szeret bele a férfi? Kihez marad hűséges a nő?

Kibe szeret bele a férfi? Kihez marad hűséges a nő?

 - A Tissot ikonikus PRX és Seastar kollekciók órái

A Tissot ikonikus PRX és Seastar kollekciók órái

Utazás - Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

Utazás
Utazás - Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Utazás
 - Frissítő és különleges tavaszi kávés italreceptek

Frissítő és különleges tavaszi kávés italreceptek

Autó & Motor - Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

Autó & Motor
 - Az örök kérdés: Mit akar egy nő?

Az örök kérdés: Mit akar egy nő?

  1. STYLELIFE
  2. Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a...

Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen

  • 2024. december 17.
  • Komment

A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza arra számít, a felmelegedés miatt a Balatonnál is nagyobb teret nyer majd a kékszőlő Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely jól passzol többféle karácsonyi ételhez. A vásárlók ízlése azonban nagyot változott az elmúlt években, a testes, nehéz vörösborok helyett ma már a gyümölcsös, könnyedebb tételeket keresik – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.


„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik, amelyekben a gyümölcsösségen van a hangsúly, nem pedig a tanninon, a hordón. A nehéz, testes vörösborok helyett szívesebben vásárolnak könnyen fogyasztható tételeket” – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza az elmúlt évek borfogyasztási szokásainak változásairól. Azok ugyanis nagyot változtak az elmúlt két évtizedben – népszerűbbé váltak a fehérborok, míg a vörösbortermelés a 2004-es rekord óta világszerte 25 százalékkal esett vissza. Igaz, a kereslet elsősorban Európában csökkent, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Brazíliában népszerűbbé váltak a vörösborok. 
A legkeresettebb fajta a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah és a pinot noir – utóbbi egyre nagyobb teret nyer számos bortermő vidéken, így például Kaliforniában és Új-Zélandon is. „De miért ilyen népszerű a pinot noir?” – tette fel a kérdést az elmúlt években több borászati szaklap. A szakemberek szerint a pinot noir elsősorban sokoldalúságával emelkedik ki a vörös fajták közül, ugyanis a legkülönfélébb ételekhez – a könnyű vöröshúsokhoz, marha- és vadhúsokból készített fogásokhoz is – jól passzol, ráadásul a testes vörösboroknál, így például a cabernet sauvignonnál vagy a merlot-nál jóval könnyedebb. 
A Veszprémi Érseki Pincészet már idén telepített pinot noirt mindszentkállai birtokuk legszebb részén, a Püspökdombon, 2025-ben pedig felsőörsi termőterületükön is ültetnek majd ilyen fajtát. „A pinot noirt intenzív cseresznyés, gombás, földes illatok jellemzik, de egészen komplex, nagytestű vörösbor is tud lenni. A vulkanikus talaj – ilyen található mindszentkállai és felsőörsi birtokunkon is – pedig egészen különlegessé teheti a pinot noirt. Ezzel a fajtával nagyon sokat foglalkoznak Nyugat-Európában, azt vizsgálva, hogyan tud majd alkalmazkodni az időjárás változásához” – magyarázza Benesch Antal. 
Vörösbor a Balaton partjáról
.

Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen - STYLELIFE -  - magyar bor, magyar vörösbor, pinot noir, ünnepi asztal, Veszprémi Érseki Pincészet,


A klímaváltozás miatt több szakember azt jósolja, hogy a hagyományos fehérboros vidéknek számító Balaton borrégióban drasztikusan megváltoznak majd a szőlőtermesztés feltételei, a melegebb időjárás pedig elsősorban a kékszőlőknek kedvez majd. A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza is arra számít, hogy a kékszőlő jól érzi majd magát a Balaton partján, ám meg kell találni azokat a fajtákat, amelyeket a fogyasztók is szívesen választanak. 
A 750 éves múltra visszatekintő pincészet eddig is készített vörösbort. „A Vesprim Infula Rouge az alapvörösborunk, amellyel azt mutatjuk meg, hogy a mindszentkállai és a felsőörsi terroir hogyan működik együtt egy jó balatoni vörösborban. Ez egy újvilági stílusú, nagyon gyümölcsös, karakteres vörösbor, amely könnyen fogyasztható, mégis ott van benne a bomba hatás, hiszen 11-12 hónapig fele francia, fele magyar, 225 literes bordeaux-i hordókban érleljük” – mondja Benesch Antal, hozzátéve: egy palack kiváló vörösbor az ünnepi menü kihagyhatatlan része, a pincészet alapvörösbora jól illik többek között a töltött káposztához és a hagyományos karácsonyi desszertekhez, így például a zserbóhoz is.
A Veszprémi Érseki Pincészetről
Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség). Az Érseki Pincészet a mai napig két, saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli medencében található Mindszentkállán – folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borokat a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve készítik. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet Benesch Antal vezeti főborászként.
 
Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza arra számít, a felmelegedés miatt a Balatonnál is nagyobb teret nyer majd a kékszőlő
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely jól passzol többféle karácsonyi ételhez. A vásárlók ízlése azonban nagyot változott az elmúlt években, a testes, nehéz vörösborok helyett ma már a gyümölcsös, könnyedebb tételeket keresik – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.
„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik, amelyekben a gyümölcsösségen van a hangsúly, nem pedig a tanninon, a hordón. A nehéz, testes vörösborok helyett szívesebben vásárolnak könnyen fogyasztható tételeket” – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza az elmúlt évek borfogyasztási szokásainak változásairól. Azok ugyanis nagyot változtak az elmúlt két évtizedben – népszerűbbé váltak a fehérborok, míg a vörösbortermelés a 2004-es rekord óta világszerte 25 százalékkal esett vissza. Igaz, a kereslet elsősorban Európában csökkent, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Brazíliában népszerűbbé váltak a vörösborok. 
A legkeresettebb fajta a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah és a pinot noir – utóbbi egyre nagyobb teret nyer számos bortermő vidéken, így például Kaliforniában és Új-Zélandon is. „De miért ilyen népszerű a pinot noir?” – tette fel a kérdést az elmúlt években több borászati szaklap. A szakemberek szerint a pinot noir elsősorban sokoldalúságával emelkedik ki a vörös fajták közül, ugyanis a legkülönfélébb ételekhez – a könnyű vöröshúsokhoz, marha- és vadhúsokból készített fogásokhoz is – jól passzol, ráadásul a testes vörösboroknál, így például a cabernet sauvignonnál vagy a merlot-nál jóval könnyedebb. 
A Veszprémi Érseki Pincészet már idén telepített pinot noirt mindszentkállai birtokuk legszebb részén, a Püspökdombon, 2025-ben pedig felsőörsi termőterületükön is ültetnek majd ilyen fajtát. „A pinot noirt intenzív cseresznyés, gombás, földes illatok jellemzik, de egészen komplex, nagytestű vörösbor is tud lenni. A vulkanikus talaj – ilyen található mindszentkállai és felsőörsi birtokunkon is – pedig egészen különlegessé teheti a pinot noirt. Ezzel a fajtával nagyon sokat foglalkoznak Nyugat-Európában, azt vizsgálva, hogyan tud majd alkalmazkodni az időjárás változásához” – magyarázza Benesch Antal. 
Vörösbor a Balaton partjáról
A klímaváltozás miatt több szakember azt jósolja, hogy a hagyományos fehérboros vidéknek számító Balaton borrégióban drasztikusan megváltoznak majd a szőlőtermesztés feltételei, a melegebb időjárás pedig elsősorban a kékszőlőknek kedvez majd. A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza is arra számít, hogy a kékszőlő jól érzi majd magát a Balaton partján, ám meg kell találni azokat a fajtákat, amelyeket a fogyasztók is szívesen választanak. 
A 750 éves múltra visszatekintő pincészet eddig is készített vörösbort. „A Vesprim Infula Rouge az alapvörösborunk, amellyel azt mutatjuk meg, hogy a mindszentkállai és a felsőörsi terroir hogyan működik együtt egy jó balatoni vörösborban. Ez egy újvilági stílusú, nagyon gyümölcsös, karakteres vörösbor, amely könnyen fogyasztható, mégis ott van benne a bomba hatás, hiszen 11-12 hónapig fele francia, fele magyar, 225 literes bordeaux-i hordókban érleljük” – mondja Benesch Antal, hozzátéve: egy palack kiváló vörösbor az ünnepi menü kihagyhatatlan része, a pincészet alapvörösbora jól illik többek között a töltött káposztához és a hagyományos karácsonyi desszertekhez, így például a zserbóhoz is.
A Veszprémi Érseki Pincészetről
Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség). Az Érseki Pincészet a mai napig két, saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli medencében található Mindszentkállán – folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borokat a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve készítik. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet Benesch Antal vezeti főborászként.

  • magyar bor magyar vörösbor pinot noir ünnepi asztal Veszprémi Érseki Pincészet

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
    • Stylelife
    All You can Wine! - Palackba zárva, divat, életmód, stílus
    All You can Wine!
    • Palackba zárva
    Főszerepben a magyar bor
    Kiáltvány a magyar borért
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Hova tűnt a férfiak szeretete? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Hova tűnt a férfiak szeretete?
    • Keresd a nőt!
    A boldogság tényleg egy döntés csak, amit meghozol? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    A boldogság tényleg egy döntés csak, amit meghozol?
    • Keresd a nőt!
    Ne dobd el, javítsd meg - Kapcsolatok, ahol megéri az újrakezdés - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Ne dobd el, javítsd meg - Kapcsolatok, ahol megéri az újrakezdés
    • Keresd a nőt!
    Ha nem vagy rendben, hidd el, az is rendben van
    Mi történik a héten? 2025.06.09-15.
    Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range
    Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő
    Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!
    Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

    Kapcsolódó cikkek

    All You can Wine!

    All You can Wine!

    Főszerepben a magyar bor

    Főszerepben a magyar bor

    Kiáltvány a magyar borért

    Kiáltvány a magyar borért

    Magyar bordesign a külföldi sajtóban

    Magyar bordesign a külföldi sajtóban

    További cikkek

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    Legolvasottabb írások

    Hova tűnt a férfiak szeretete?

    Hova tűnt a férfiak szeretete?

    A boldogság tényleg egy döntés csak, amit meghozol?

    A boldogság tényleg egy döntés csak, amit meghozol?

    Ne dobd el, javítsd meg - Kapcsolatok, ahol megéri az újrakezdés

    Ne dobd el, javítsd meg - Kapcsolatok, ahol megéri az újrakezdés

    Ha nem vagy rendben, hidd el, az is rendben van

    Ha nem vagy rendben, hidd el, az is rendben van

    Mi történik a héten? 2025.06.09-15.

    Mi történik a héten? 2025.06.09-15.

    Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

    Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

    Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

    Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

    Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

    Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

    Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

    Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia