Tavaszi spárgakrémleves citrommal és mentával
A május a spárga szezonja – és talán nincs is ennél stílusosabb zöldség. Tökéletes alap egy selymes krémleveshez. Ez a recept letisztult, frissítő, mégis meglepően különleges: a citrom és a friss menta adja azt a csavart, amitől nem csak egy gyors ebéd lesz belőle, hanem egy pillanatnyi tavaszi megérkezés.
Hozzávalók : (2 adaghoz)
* 1 csomag zöld spárga (kb. 300 g)
* 1 közepes burgonya
* 1 kisebb fej hagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál olívaolaj vagy vaj
* kb. 7 dl zöldségalaplé
* só, bors
* fél citrom leve és héja
* pár levél friss menta
* opcionálisan: kevés tejszín a selymességhez
Elkészítés :
1. A spárga fás végét vágd le, a szárakat darabold fel. A burgonyát hámozd meg, kockázd fel.
2. A hagymát és fokhagymát dinszteld meg az olajon, majd add hozzá a burgonyát és spárgát.
3. Öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd, és főzd kb. 15 percig, míg minden megpuhul.
4. Botmixerrel pürésítsd, keverd hozzá a citromlevet, reszelt citromhéjat és finomra vágott mentát.
5. Ha szeretnéd, tehetsz bele egy kevés tejszínt a végén – de nélküle is tökéletesen selymes.
Tipp
Tálalhatod néhány spárgacsúccsal a tetején, egy csepp extra olívaolajjal, vagy pirított napraforgómaggal a roppanásért.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez