Zsályás-vajas sütőtökgnocchi parmezánnal és pirított dióval
A hűvös estékhez nem kell órákig főzni: elég egy serpenyő, pár illatos zsályalevél és egy adag aranybarnára pirult gnocchi. A sütőtök krémessége finoman találkozik a barnított vaj mogyorós jegyeivel, a roppanós dió és a parmezán pedig felteszi a pontot az i-re.
Ez az étel egyszerre otthonos és elegáns – pontosan az a típus, amit szívesen tennél az asztalra egy hétköznapi vacsorán, mégis bármelyik vendégváráson megállja a helyét. 20 perc tényleg elég: közben a konyhát betölti az őszi illat, a tányéron pedig gyönyörű kontrasztok születnek.
Hozzávalók (2 nagy adag)
- 400 g friss gnocchi (bolti, hűtött)
- 300 g sült sütőtök püré (hokkaidó vagy kanadai, héj nélkül)
- 100% sütőtök konzerv is jó
- 60 g vaj
- 8–10 friss zsályalevél
- 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- 60 ml tejszín (30% – opcionális, extra krémességhez)
- 40 g frissen reszelt parmezán + forgács a tálaláshoz
- 1 marék durvára vágott dió, szárazon pirítva
- 1 kis marék gránátalma mag (opcionális, de látványos)
- Só, frissen őrölt bors, csipet szerecsendió
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés (20 perc)
- Dió pirítása (2 perc): száraz serpenyőben illatosra pirítod a diót, félreteszed.
- Zsályás vaj (3 perc): ugyanebben a nagy serpenyőben közepes lángon felolvasztod a vajat. Hozzáadod a zsályát; amikor a levelek roppanósak és a vaj enyhén mogyorós illatú (barnított vaj), egy tányérra kiemeled a leveleket.
- Gnocchi pirítása (5–6 perc): a vajas serpenyőhöz adod az olívaolajat, beleteszed a gnocchit, és kevergetés nélkül 2–3 percig pirítod oldalanként, míg aranybarna, roppanós kéreg képződik.
- Krém (4 perc): a serpenyő lángját mérsékled. Hozzáadod a sütőtökpürét, a fokhagymát, a tejszínt (ha használsz), szerecsendiót, sót, borsot. 1–2 perc alatt krémesre kevered, ha sűrű, egy kevés vízzel vagy alaplével lazítod.
- Sajtozás (1 perc): lehúzod a tűzről, beleforgatod a reszelt parmezánt.
- Tálalás: mély tányérba szedsz, a tetejére szórsz pirított diót, a roppanós zsályaleveleket, parmezánforgácsot és pár szem gránátalmát.
Tipp, hogy „Style-szép” legyen a tányér
- A gnocchit pirítsd tényleg aranybarnára ez adja a textúrát .
- A parmezánt késsel vagy zöldséghámozóval „hosszú” forgácsra vágd.
- A gránátalma 4–5 szem elég tányéronként: pont annyi piros, hogy izgalmas legyen.
Cserék & variációk
- Gluténmentes: használj gluténmentes gnocchit.
- Tejmentes: vaj helyett ghí + zab- vagy kókuszkrém; parmezán helyett élesztőpehely.
- Fehérjedúsabb: tálaláskor adj hozzá 100 g morzsolt fetát vagy serpenyőben pirított csicseriborsót.
- Zöld plusz: egy marék bébispenótot keverj a végén a forró szószba.
Borajánló
- Olaszrizling vagy chardonnay a vajasság és a sütőtök édeskései így szépen találkoznak.
Tápérték (becslés / adag)
- 680 kcal • 20 g fehérje • 26 g zsír • 88 g szénhidrát
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez