Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Stylelife - Mi történik a héten? 2025.12.29 - 2026.01.04.

Mi történik a héten? 2025.12.29 - 2026.01.04.

Stylelife
Stylenews - Zenéből épülő jövőkép, Leslie Mandoki gondolati és zenei öröksége

Zenéből épülő jövőkép, Leslie Mandoki gondolati és zenei öröksége

Stylenews
 - Tippek a bizonyos másnapokra

Tippek a bizonyos másnapokra

Autó & Motor - Kedvenc receptem MEB platformra - Új Škoda Elroq 85 Teszt

Kedvenc receptem MEB platformra - Új Škoda Elroq 85 Teszt

Autó & Motor
Mindent a szemnek - Ezt a 10 filmet várják a legjobban a magyar nézők 2026-ban

Ezt a 10 filmet várják a legjobban a magyar nézők 2026-ban

Mindent a szemnek
Mindent a szemnek - Új dokumentumfilm-sorozat mutatja be a DEFENDER indulását a 2026-os DAKAR-Ralin

Új dokumentumfilm-sorozat mutatja be a DEFENDER indulását a 2026-os DAKAR-Ralin

Mindent a szemnek
Mindent egymásért - Kell a reggeli szeretkezés a kapcsolatokba

Kell a reggeli szeretkezés a kapcsolatokba

Mindent egymásért
 - Férfiszempont:Az ágyig hazudott érzések

Férfiszempont:Az ágyig hazudott érzések

Mindent a szemnek - Hihetetlen gyűjtemény került elő Puskás Ferencről és az Aranycsapatról - a Virág Judit Galéria árverezi el a kollekciót

Hihetetlen gyűjtemény került elő Puskás Ferencről és az Aranycsapatról - a Virág Judit Galéria árverezi el a kollekciót

Mindent a szemnek
 - Egy köszönömmel és egy kérek szépennel bármit elértek

Egy köszönömmel és egy kérek szépennel bármit elértek

Életérzés - Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

Életérzés
  1. STYLELIFE
  2. A restro az új bistro

A restro az új bistro

  • 2013. szeptember 19.
  • Komment

Restróba járni mindig is sikk volt. Csak a legtöbben, a legtöbb korban nem tudták, hogy oda járnak.


Ahogy a franciák sem sejtették, hogy német eredetű sörözőben ücsörögnek azok, akik kedvenc helyükre, a brasserie-be tértek be, nap mint nap. A bajor eredetű „söröző divatját az 1870-es háború után az elzász-lotaringiai menekültek honosították meg Párizsban, ahol hamarosan ugyanolyan elegáns és szépen berendezett helyek lettek, mint a főváros nagy kávéházai” – írja Larousse lexikon. Kínálatukban meghatározó volt a sör jelenléte, az asztalra pedig mindig került a korsók mellé savanyúságos tál és osztriga, de bort és hideg-meleg konyhai ételeket is egyre gyakrabban rendeltek a vendégek. A francia kávézó és a német söröző műfaja összeolvadt az ízek és illatok gasztronómiai olvasztótégelyében, és ma már nem kérdéses, hová megy egy francia, ha egy helyen szeretne sörözni vagy kávézni, ebédelni vagy vacsorázni.



A brasserie-hez hasonló, a nap minden szakában hazaváró, csodálatos vendéglátó-ipari képződmény a resto, vagy magyarosan resztró, amely a méretes adagokat kínáló vendéglő (restaurant) és a hangulatos bisztró (bistro) házasságából született. Előbbi házias ízeiről és a tányér széléig érő fogásairól volt annyira közkedvelt, hogy már az Osztrák-Magyar Monarchia idején sem volt mindig szabad asztal. Utóbbi pedig természetesen Párizsból jön, ahol a kezdetben koszt-kvártélyt kínáló helyek lakásétteremmé alakultak és asztalaik előbb-utóbb kiszorultak az utcára.

A restro az új bistro - STYLELIFE -  - bonnie restro, larousse gasztronómiai lexikon,
A restro az új bistro - STYLELIFE -  - bonnie restro, larousse gasztronómiai lexikon,


De mi okán volt ilyen népszerű ez a két vendéglátási forma? A Monarchia idejében, Prágában, Bécsben vagy Pesten a vendéglők szinte egymás melletti házakban működtek, mégis meg tudtak élni. Miért? Egyrészt természetesen a kor kiterjedt társasági élete miatt, másrészről azonban az állandó színvonalú minőség miatt. A vendéglő kiszámíthatóságának és egyben népszerűségének záloga a vendéglős volt, aki minden bizonnyal magáénak vallotta a gourmet-pápa, Brillat-Savarin hitvallását, miszerint "valakit vendégül látni annyi, mint felelősséget vállalni, hogy az illető testben-lélekben jól érezze magát a vendégség ideje alatt." A vendéglőkben társaságok alakultak ki, és ezeknek a csoportoknak megvoltak a megszokott asztalaik, ahol sör- és pipaszó mellett vitatták meg az élet nagy dolgait. Nem mindenki rendelt bécsi szeletet, libakocsonyát vagy borjú-czombot különösen jól elkészítve, mert sokan csak egy pár krigli sörre ültek be az asztalukhoz. Nekik sem kellett leckét adniuk a pincérnek, mert azok mind ugyanúgy betéve tudták, melyik fajta sörből iszik a négyesnél szunyókáló városi elöljáró és melyikből a cinkpultnál pöfékelő gyárkülvárosi fabriker. Elérkezett a kor, amikor már nemcsak a gazdagok asztalára kerültek finom falatok, és nem csak azért ettek az emberek étteremben, hogy lássák őket.

A restro az új bistro - STYLELIFE -  - bonnie restro, larousse gasztronómiai lexikon,

A Császár-, majd Lukács-fürdők mögött még üresen álltak a Rózsadomb üdülőtelkei


A XIX-XX. század fordulóján aztán nemcsak francia filmesek érkeztek kameráikkal, hogy mozgóképet készítsenek a Párizséhoz hasonló pezsgő kulturális élettel és hírnévvel büszkélkedő Budapestről, ahol már fogaskerekeken meg a föld alatt is járt a vasút, sőt volt villamosközlekedés is, és „Csikágónak” hívták az ég felé törő Erzsébetvárost. Nemcsak Európa nyugati fele érdeklődött utánunk, mi is nyitottak voltunk mindenre, ami onnan érkezett. A kávéházakban megkezdődtek a filmvetítések és a vendéglők is elkezdték befogadni a francia vendéglátás bizonyos elemeit. Lett napi ajánlat, szezonális étlap, megjelentek a gyomorkímélőbb adagok, de ezzel együtt bevezetésre került az előétel is. Ezért a bisztrókban egyre több lett a női vendég, akik órákat töltöttek el a lusta elegancia érzetében fürdőzve. Az elegáns hölgyek imádták, hogy csak előételt is lehetett fogyasztani, ugyanakkor nem bánták, hogy a kis adagok ára a főételhez viszonyítva elég borsos volt, hiszen a cechet jóképű kísérőik fizették.



Nem kellett sok idő hozzá és a Monarchia restaurantja valamint a nyugat bistrója úgy forrt össze a restro egységében, hogy mindkettő bedobta a közösbe azt, ami igazán jó volt benne. Manapság is találunk restrókat Budapesten, de kevesen felelnek meg a „műfaji követelményeknek”. Az a vendéglő, amelyik csak az étlapján és annak is inkább a jobbszélén végzett módosításokat, de a frituból még mindig a vendégtérbe árad az olajszag, az nem lett restro. Az a bistro, aki ugyan mérsékelte az árait, mert nem volt vendége, de továbbra sem rak egy gyufás skatulyánál nagyobb ételt a tányérra, az nem lett restro. Ha olyan helyre tévedünk be, ahol csak flancos márkájú, kisüveges sört lehet kapni, ahol sushi és pizza is van az étlapon, de minden máshoz szótár kell, ahol a vendég inkább feszeng, ahelyett, hogy jól érezné magát, biztosak lehetünk benne, hogy nem egy restróban vagyunk.

A restro az új bistro - STYLELIFE -  - bonnie restro, larousse gasztronómiai lexikon,
A restro az új bistro - STYLELIFE -  - bonnie restro, larousse gasztronómiai lexikon,



A restróban dolgozó séfek vallják a bisztró alapelveket, de ételeik kerülik a puritánságot, már követik a nemzetközi trendeket, viszont karnyújtásnál távolabbra nem engedik el a hagyományokat.  A vezérelvük pedig valahogy így hangzik: „Lásd el megfelelően a vendégeket, és vissza fognak térni.” A helyiségben – ellentétben a vendéglővel és az eredeti bistrókkal – már fontos a dizájn, de az árak – ellentétben a mai magyar bisztrókezdeményezésekkel – nem lettek magasabbak. A restróba már nem csak különleges alkalmakkor jár az ember, hanem „csak úgy” is. Az ebéd vagy vacsora végén pedig azt mondja: „Ezt élveztem, nem is volt olyan feszélyező.” Vagyis egy restróban elköltött ebéd vagy vacsora éppolyan élvezetes, mint egy restróba szervezett baráti sörözés.

  • bonnie restro larousse gasztronómiai lexikon

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    A restro az új bistro - Stylelife, divat, életmód, stílus
    A restro az új bistro
    • Stylelife
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Ilyen férj válik belőle, a horoszkópja alapján - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Ilyen férj válik belőle, a horoszkópja alapján
    • Stylenews
    Egy igazi apának a családja az első - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Egy igazi apának a családja az első
    • Keresd a nőt!
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod
    • Keresd a nőt!
    Hálával az életnek
    A szeretet ünnepén ne felejtsünk el szeretni!
    Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak
    Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú Dr. Vetter Szilviával
    A legnagyobb félreértés a kutyák öregedéséről
    Nem véletlen, hogy a belső sávban mindig egy Škoda villog le - Škoda Octavia Combi RS 2025
    Az érzelmi hiány, amit nem lehet ajándékokkal pótolni

    További cikkek

    Miért a könyvolvasás lett az új státuszszimbólum?- Intellektus, tudás és presztízs – a férfi, aki olvas.

    Miért a könyvolvasás lett az új státuszszimbólum?- Intellektus, tudás és presztízs – a férfi, aki olvas.

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Legolvasottabb írások

    Ilyen férj válik belőle, a horoszkópja alapján

    Ilyen férj válik belőle, a horoszkópja alapján

    Egy igazi apának a családja az első

    Egy igazi apának a családja az első

    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod

    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod

    Hálával az életnek

    Hálával az életnek

    A szeretet ünnepén ne felejtsünk el szeretni!

    A szeretet ünnepén ne felejtsünk el szeretni!

    Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak

    Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak

    Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú  Dr. Vetter Szilviával

    Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú Dr. Vetter Szilviával

    A legnagyobb félreértés a kutyák öregedéséről

    A legnagyobb félreértés a kutyák öregedéséről

    Nem véletlen, hogy a belső sávban mindig egy Škoda villog le - Škoda Octavia Combi RS 2025

    Nem véletlen, hogy a belső sávban mindig egy Škoda villog le - Škoda Octavia Combi RS 2025

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia