Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Autó & Motor - A dicsőséges rally múlt tovább él benne – Audi RS3

A dicsőséges rally múlt tovább él benne – Audi RS3

Autó & Motor
 - Picasso botrányos szerelmi élete

Picasso botrányos szerelmi élete

Autó & Motor - A legtakarékosabb Ranger - Ford Ranger Plug-in Hybrid Wildtrak

A legtakarékosabb Ranger - Ford Ranger Plug-in Hybrid Wildtrak

Autó & Motor
Életérzés - Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

Életérzés
Stylenews - Két Bib Gourmand csatlakozik a MICHELIN Guide Hungary válogatásához

Két Bib Gourmand csatlakozik a MICHELIN Guide Hungary válogatásához

Stylenews
Stylenews - 3 méter széles és 1,7 méter magas házimozi-kijelzőt mutatott be az LG

3 méter széles és 1,7 méter magas házimozi-kijelzőt mutatott be az LG

Stylenews
Én - Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Én
Stylelife - Miért a könyvolvasás lett az új státuszszimbólum?- Intellektus, tudás és presztízs – a férfi, aki olvas.

Miért a könyvolvasás lett az új státuszszimbólum?- Intellektus, tudás és presztízs – a férfi, aki olvas.

Stylelife
Életérzés - Az egészség a szájnál kezdődik

Az egészség a szájnál kezdődik

Életérzés
Mindent egymásért - Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Mindent egymásért
  1. A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a...

A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője

  • 2012. július 10.
  • Komment

Lyoni mese arról, mit csinál a szabadnapos mesterszakács a gasztronómia fellegvárában. Aki elmesélte: Grégory Alamercery, a város legújabb csillagaspiráns séfje.


A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője -  -  - +%C3%A9tterem+kritika, +++++gasztrn%C3%B3mia, ++++Lyon, +++Michelin+csillag, ++Sofitel, +Air+France, beaujolaise, Franciaorsz%C3%A1g,

Séfpárbaj: Alamercery magyar kollégájával egyeztet


Egy város konyhája nem válhatna világhírűvé kiváló piacok nélkül. Ezzel nyilván egyetértene az asztalunknál helyet foglaló, rettegett étteremkritikus, Ted Aprajev is, akinek lyoni kalandjai közül természetesen a piacok sem maradhattak ki. (Fényképes beszámolóját itt tudod megnézni.) Legyen szó a Saône parti Les Halles csarnokról, a Saint-Antoine-ról vagy a Croix-Rousse piacáról, mindegyik market a főzni szeretők paradicsoma. Grégory is itt kezdi szabadnapját, persze nem olyan korán, mint amikor dolgozik. Inkább tíz körül megy ki, hogy a standok késő délelőtti zárása után tudjon borozgatni kicsit az árusokkal. Mellé természetesen dukál némi felvágott és sajt, ami jól tölti ki a kontinentális reggeli és az ebéd közötti, nem is annyira üres járatot.

A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője -  -  - +%C3%A9tterem+kritika, +++++gasztrn%C3%B3mia, ++++Lyon, +++Michelin+csillag, ++Sofitel, +Air+France, beaujolaise, Franciaorsz%C3%A1g,

Rosette et jésus


Már-már érezem a fellocsolt macskakő illatát, és agyban kezdem összekapcsolni az előételhez kínált 2006-os Loire-völgyi Vouvray (La Coulée d’Argent) fehér borral, amikor újabb tényezők lépnek be az illatolásba. A tipikus francia felvágottak válogatottja Jézussal erősítve támad. A zöld fűszerekkel és fehér borecettel bekevert fromage blanc (friss sajt) istenien kíséri a húsos csatárokat, mégis nehéz lenne kitalálni (megkérdezni meg elfelejtettem), az összeállítás miért kapta a Rosette et jésus nevet.

A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője -  -  - +%C3%A9tterem+kritika, +++++gasztrn%C3%B3mia, ++++Lyon, +++Michelin+csillag, ++Sofitel, +Air+France, beaujolaise, Franciaorsz%C3%A1g,

Ez az egyszerűnek tűnő paradicsomszósz négy órát ül a tüzön

Kezdésnek bőven elég lesz, ha Lyont mostantól azonosítjuk a gasztronómia fővárosa titulussal, de haladók bővíthetik az összefüggések tárházát a Curnonsky névvel. Ezen írói álnév tulajdonosa (Maurice Edmond Sailland) volt az a híres ételszakértő, aki e nemes címet a városnak „adományozta”. A Michelin csillag atyjának, a Gasztrnómia hercegének kedvenc étele pedig nem más volt, mint Alamercery következő fogása, a gâteau de foie volaille: Ez egy tökéletes (legalább négy órán át redukált) paradicsom szószban peckesen álló hús szuflé, amelynek állaga egy kemény tejszínhabéhoz fogható. A csirkemájból habosított langyos előételt ölelő paradicsomszósz meleg, míg a külön tálalt saláta hideg, hogy nyáriasabb érzést adjon a kompozíció. Elvetemültebb szakácsok csirkemáj krémet is képesek a szuflé belsejébe rejteni. Ez anélkül is tökéletes és fájdalmas volt. Fájdalmas, mert állítása szerint séfünk ilyet szokott ebédre enni az útjába eső bouchonok valamelyikében. (A bouchon a tipikus lyoni kisvendéglő, ahol inkább helyi ételspecialitások súlyára és a nem a berendezés könnyedségére helyezik a hangsúlyt. Nagyobb testvére, a brasserie, a vendéglő francia megfelelője.)

A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője -  -  - +%C3%A9tterem+kritika, +++++gasztrn%C3%B3mia, ++++Lyon, +++Michelin+csillag, ++Sofitel, +Air+France, beaujolaise, Franciaorsz%C3%A1g,
A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője -  -  - +%C3%A9tterem+kritika, +++++gasztrn%C3%B3mia, ++++Lyon, +++Michelin+csillag, ++Sofitel, +Air+France, beaujolaise, Franciaorsz%C3%A1g,



Nos, ha a főételek közül valamelyiket örök kedvencnek kéne beszavaznom a lakatlan sziget menzájának sosem frissülő kínálatába, voksom biztosan nem a sabodet à la Beaujolaise kapná. Bár hosszú távon bizonyára a Beaujolaise borban főzött speciális disznósajtot is meg lehet kedvelni, nekem ennyi idő alatt nem sikerült – pedig a sós lencse igyekezett feledtetni az erős malacbukét. A Beaujolaise egy olyan friss bor, amit a szüret után egy hónapig fogyasztanak, aztán már7 csak főznek vele. A sabodet pedig egy felvágott, amelybe az az áldott Saint Jean-d’Ardières-i hentes egykor egy egész disznó fejét beledarálta. Ez az étel a szegény franciák bosszúja azért, mert egykoron azzal kellett főzniük, amit a tehetősek meghagytak nekik.

A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője -  -  - +%C3%A9tterem+kritika, +++++gasztrn%C3%B3mia, ++++Lyon, +++Michelin+csillag, ++Sofitel, +Air+France, beaujolaise, Franciaorsz%C3%A1g,


A quenelle de brochet viszont feledhetetlen gasztronómia élmény, mi több, csoda. Szerencsés lyoniaknak olyan ez, mint nekünk a kirántott hús, akár minden vasárnap szembe jöhet a családi ebédnél. Az őslyoniak a posírozott csukáért a cukrászdába mentek, ma már otthon készítik a lágy gőzgombóc állagú halkülönlegességet. Séfünk az egykori spenótos szószt fonnyasztott spenótlevelekkel helyettesítette, amit tejszínes rákszósszal és két kis rákocskával szervírozott.

A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője -  -  - +%C3%A9tterem+kritika, +++++gasztrn%C3%B3mia, ++++Lyon, +++Michelin+csillag, ++Sofitel, +Air+France, beaujolaise, Franciaorsz%C3%A1g,
A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője -  -  - +%C3%A9tterem+kritika, +++++gasztrn%C3%B3mia, ++++Lyon, +++Michelin+csillag, ++Sofitel, +Air+France, beaujolaise, Franciaorsz%C3%A1g,



Ezután nem lenne ildomos a desszertet a menüsor koronájának nevezni, így csak fölsorolom: volt Beaujolaise-ben fonnyasztott és ráncossága miatt jóasszany névre keresztelt körte és Lyon párnája, amely egy cukrászati specialitás. Az 1643-as pestis után a könyöradományokat egy selyempárnára helyezték, 250 évvel később ennek a párnának a formája ihlette meg a Lyonban letelepedő Voisin csokoládékészítő mestert. Az első francia édesség különlegességet a mai napig ugyanúgy készítik mandulából, mogyoróból és cukorbevonatból. Fontos megjegyezni, hogy hajtással felfelé tálalandó és ízben nem sokkal veri a mi zselés szaloncukrunkat.

Amennyiben lemaradtál Alamercery menüjéről a Lánchíd tőszomszédságában lévő Sofitel szálloda Paris Budapest éttermében, akkor sem maradsz ki feltétlenül az élményből, hiszen az Air France már közvetlen járatot üzemeltet Budapest-Lyon viszonylatában. Ha odaértél, keresd a Silk brasserie-t a Hotel Sofitel Lyon Bellecour épületében (20, quai Gailleton , 69002 Lyon, Franciaország).



bontottcsirke.blog.hu

  • étterem kritika gasztrnómia Lyon Michelin csillag Sofitel Air France beaujolaise Franciaország

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Ezt a susogást hallani kell - Az én konyhám, divat, életmód, stílus
    Ezt a susogást hallani kell
    • Az én konyhám
    A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője - , divat, életmód, stílus
    A szakács, a jóasszony körte, a csukagombóc, és a szeretője
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    A sivár szavak világa - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    A sivár szavak világa
    • Keresd a nőt!
    Az introvertált személy 4 típusa – Te melyik vagy? - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Az introvertált személy 4 típusa – Te melyik vagy?
    • Stylelife
    Képtelen vagyok létezni nélküle - A traumás kötődésről - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Képtelen vagyok létezni nélküle - A traumás kötődésről
    • Keresd a nőt!
    A pasik tényleg elhiszik, hogy a szétfilterezett képek mögötti nő a valóságban is úgy néz ki
    Mit jelent egy manipulátor bocsánatkérése?
    Az, hogy 'ügyes vagy' nem dícséret
    A boldogság a hálával kezdődik
    Mindful Things: 3 Tipp az őszi stressz kezelésre
    Történeteink addig ismétlődnek, amíg így vagy úgy rá nem jövünk a megoldásra - Fejlődésre hívnak
    A legtakarékosabb Ranger - Ford Ranger Plug-in Hybrid Wildtrak

    Kapcsolódó cikkek

    Ezt a susogást hallani kell

    Ezt a susogást hallani kell

    További cikkek

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A spenót, mint ősi praktika

    A spenót, mint ősi praktika

    Mitől menő a szürke marha?

    Mitől menő a szürke marha?

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Legolvasottabb írások

    A sivár szavak világa

    A sivár szavak világa

    Az introvertált személy 4 típusa – Te melyik vagy?

    Az introvertált személy 4 típusa – Te melyik vagy?

    Képtelen vagyok létezni nélküle - A traumás kötődésről

    Képtelen vagyok létezni nélküle - A traumás kötődésről

    A pasik tényleg elhiszik, hogy a szétfilterezett képek mögötti nő a valóságban is úgy néz ki

    A pasik tényleg elhiszik, hogy a szétfilterezett képek mögötti nő a valóságban is úgy néz ki

    Mit jelent egy manipulátor bocsánatkérése?

    Mit jelent egy manipulátor bocsánatkérése?

    Az, hogy 'ügyes vagy' nem dícséret

    Az, hogy 'ügyes vagy' nem dícséret

    A boldogság a hálával kezdődik

    A boldogság a hálával kezdődik

    Mindful Things: 3 Tipp az őszi stressz kezelésre

    Mindful Things: 3 Tipp az őszi stressz kezelésre

    Történeteink addig ismétlődnek, amíg így vagy úgy rá nem jövünk a megoldásra - Fejlődésre hívnak

    Történeteink addig ismétlődnek, amíg így vagy úgy rá nem jövünk a megoldásra - Fejlődésre hívnak

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia