Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Rendezvények - „De még  játékból sem hittem el, hogy ott nem jut egy hely ahol születtem”

„De még játékból sem hittem el, hogy ott nem jut egy hely ahol születtem”

Rendezvények
Stylelife - Mi történik a héten?  2025.08.11-17.

Mi történik a héten? 2025.08.11-17.

Stylelife
 - Hiába telik az idő, minden párkapcsolaton dolgozni kell

Hiába telik az idő, minden párkapcsolaton dolgozni kell

 - 7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Autó & Motor - A csend hangja - BMW iX xDrive60

A csend hangja - BMW iX xDrive60

Autó & Motor
Mindent egymásért - Ami nélkül nincs értelme egy kapcsolatnak sem - a bizalom

Ami nélkül nincs értelme egy kapcsolatnak sem - a bizalom

Mindent egymásért
 - Tanulj a veszteségből: 5 dolog, mely a veszteség hatására jobb emberré formál

Tanulj a veszteségből: 5 dolog, mely a veszteség hatására jobb emberré formál

Autó & Motor - Gen-E,  a városi nagymacska – Kipróbáltuk az elektromos Ford Pumát

Gen-E, a városi nagymacska – Kipróbáltuk az elektromos Ford Pumát

Autó & Motor
 - A bizalomról

A bizalomról

 - Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Autó & Motor - Az első lépcsőfok is magas az 1000-es BMW-k világában: 2025-ös BMW S1000R

Az első lépcsőfok is magas az 1000-es BMW-k világában: 2025-ös BMW S1000R

Autó & Motor
  1. STYLELIFE
  2. Az ezerarcú török konyha

Az ezerarcú török konyha

  • 2014. szeptember 03.
  • Komment

Sajnos a török konyháról alkotott ismereteink általában az ebédszünetben vagy a buli végeztével, hajnalban elfogyasztott pitába csomagolt csirkehúsra korlátozódnak.


Az ezerarcú török konyha - STYLELIFE -  - gasztronómia, török konyha,

Pedig a török konyha leggyakrabban használt alapanyagai a padlizsán, a zöldpaprika, a hagyma, a lencse,  a bab, a paradicsom, a fokhagyma, és az uborka. A legkedveltebb gyümölcsféleségek közé tartozik a szőlő, őszibarack, cseresznye, sárgadinnyne, füge, citrom. A törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, mogyorót, mandulát, földimogyorót, fenyőmagot és a pörkölt csicseriborsót. A leginkább használt fűszerek a petrezselyem (amelynek, velünk ellentétben csak a levelét hasznosítják), a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta és a kakukkfű. A török konyhát jelentősen befolyásolta az egykor hatalmas Oszmán Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek – magyarok, bolgárok, albánok, szerbek, görögök, arabok, zsidók és más nációk – ételeit és elkészítési módszereit. A legnagyobb befolyást a hellén és közel-keleti konyha gyakorolta, de keveredtek benne az ősi, közép-ázsiai török hagyományok is.

A török étkezési szokások drasztikus változáson mentek keresztül a XX. század folyamán a társadalom modernizációjával párhuzamosan az emberek nyugati minta szerint kezdtek étkezni. A hagyományos török szokások szerint kis adagokat szolgálnak fel, és szinte minden ételhez (még a rizshez is) adnak kenyeret, amely búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandır ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, amelynek a belső oldalán sütik ki a kenyértésztát). A lakosság növekvő súlyproblémái miatt egyre többen mondanak le erről az ősi hagyományról. A török konyha egyik legnagyobb vesztesége a hagyományos alapanyagok elhagyása. A cukor fokozatosan átvette a méz és a pekmez (főtt must) helyét az édességek készítésénél. Vaj vagy akár az olívaolaj helyett egyre inkább margarint használnak. A paradicsomból készült kölünféle mártások (çemen, acıka stb.) helyett egyre népszerűbb a ketchup. Az italok területén pedig a kóla szorítja ki a hagyományos joghurtitalt, az ayrant.

Az ezerarcú török konyha - STYLELIFE -  - gasztronómia, török konyha,



Kebab vagy gyros? A kebab a húsból készült jellegzetes török fogások gyűjtőneve. Az igazi, eredeti Kebab fokhagymával, hagymával, paradicsommal, zöldpaprikával ízesített, kockákra vágott bárányhús, vagy birkahús. Mindezt nyársra fűzik, és grillezve tálalják. Egy másik érdekesség a függőleges nyárson lassan piruló, egymásra rétegezett hússzeletek sokasága. Ez az étel garantáltan friss és ízletes, mert mindig a legkülső (azaz a legjobban átsült, legpirultabb) kérget szelik le, amihez különféle péksüteményfajtákat, illetve friss zöldsalátát, zöldborsósalátát, hagymát, paradicsomtálat szervíroznak. Az iskender kebab a döner kebab egyik újonnan feltalált formája, amelyet leginkább az ország észak-nyugati területein fogyasztanak, ahol a lakosság többsége kurd nemzetiségű. (Így aztán a nálunk élő „török” vendéglősök tekintélyes része is valójában kurd.) A döner kebab Nyugat-Európában népszerű gyorséttermi étel lett. Napjainkban a szendvics formájában, pitában szolgálják fel. Ez a fajta döner már az 1960-as években is kapható volt Isztambulban. A zöldségekkel és szósszal pitában tálalt döner 1971-ben jelent meg Németországban, Kreuzbergben, mert az eredeti, pitában felszolgált étel nem nyerte el a német vásárlók tetszését. A dönert gyakran hívják gyrosnak, holott ez utóbbi valójában a török húsétel görög verziója, amely számos ponton különbözik az eredetitől. (Nálunk nem is igen lehet kapni, legfeljebb a kifejezetten hellén fogásokra szakosodott éttermekben.) A döneren kívül azonban még számos más finom húsétel is kerül a török asztalokra. A hús egészen a közelmúltig luxuscikknek számított a rendkívül szegény országban. A legnépszerűbb húsáru a bárányhús, amelyet leginkább ünnepeken (pl. esküvőkön) fogyasztottak, illetve a Kurban Bayramı (Áldozati Ünnep) idején etli pilav (húsos rizs) formájában. Amikor a húsipar beindult Törökországban, a húsáru mindenki számára könnyen elérhető élelmiszerré vált és bekerült a törökök mindennapi étrendjébe. A gyorséttermek megjelenésével egyre népszerűbb lettek a döner kebab és a kebabok különféle fajtái, de a helyiek körében a  legnépszerűbb húsétel mégis mindmáig a kıyma (darált hús), amelyet zöldségekkel szolgálnak fel. A húsok többségét (különösen a şiş-kebabokat) pácolják és grillezik. Bár minden, az iszlám által engedélyezett húsféleséget fogyasztanak (tehát sertéshúst nem), a bárányhús a legelterjedtebb és a legnépszerűbb.

A tenger gyümölcsei: A törökökről általában keveseknek jut eszébe, hogy tengeri nép volnának, holott az országot négy tenger is övezi A Fekete-, a Márvány-, az Égei- és a Földközi-tenger közvetlen szomszédságának köszönhetően Törökország a tenger gyümölcseinek paradicsoma. A makrélából, garnélarákokból, tintahalkarikákból készült nyársakat hagymával, paradicsommal kiegészítve, citrommal, zöldborsóval teszik pikáns csemegévé. A Fekete-tengeri szardínia, a 'Hamsi' mindennapi ételük. A hangulatos tavernákban jellegzetes török népzene mellett kóstolhatod meg az ízletes lepényhalból készült füstölt, grillezett ínyencfalatokat.

Az ezerarcú török konyha - STYLELIFE -  - gasztronómia, török konyha,

Italok: Bár a legtöbb török muzulmán, az alkoholos italok általánosan kedveltek. A Ramadan idején azonban nem fogyasztanak belőlük. Népszerűek a sörök (pl. az "Efes"), Anatóliában pedig már időszámításunk előtt is készítettek bort. A rakı jellegzetesen ánizs-ízű alkoholos ital, amelyet általában a mezével együtt fogyasztanak. Népszerű még a boza (erjesztett ital búzából vagy darából), az alkoholmentes italok között pedig az ayran (joghurtital) és a şalgam (vörösrépalé). Hagyományos italok a tea és a török kávé (cukorral vagy anélkül). A teát különleges, vékony, harang alakú üvegpohárkából fogyasztják, cukorral, de citromlé nélkül. A teát egy kétrészes teáskannában készítik (çaydanlık), aminek alsó részében vizet forralnak, felső részébe helyezik a tealeveleket. Amikor a tea elkészül, a felső kannából öntenek egy keveset a pohárba, majd felhigítják forró vízzel az alsó kannából. Így mindenki szabályozhatja magának, hogy mennyire erős teát szeretne inni. A török kávét egyszerű fém kávékiöntő edényben főzik: a vízbe belekeverik az őrölt kávét (van, aki cukrot is tesz az edénybe), majd forrásig főzik. Ezután habját leöntik, majd újra felforralják a kávét. A kávé elfogyasztása után jósolni is szoktak a kihűlt kávézaccból.

Kevesen tudják, hogy a török konyha kifejezetten egészséges, jórészt ennek köszönhető az európai szemmel viszonylag alacsony életszínvonal ellenére is magas átlagéletkor. Az ország lakói egészségüket a sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával, a zöldborsót, uborkát, fügekompótot kínáló különféle nemzeti ételek fogyasztásával őrzik meg. Érdekesség például, hogy a spenótot joghurttal kombinálják, ezek köztudottan külön-külön is egészségesek. Ételeik rengeteg fehérjét, szénhidrátot, valamint ásványi anyagot tartalmaznak. A szervezetbe került vitamindús étkek jó hatással vannak az immunrendszerre, a sok hagymafogyasztás pedig kedvező a vérkeringés-vérnyomás problémákra. Az általuk sütéshez használt olívaolaj sokkal megfelelőbb a koleszterinszint karbantartása szempontjából, mint a zsír vagy a napraforgó olajokalkalmazása.

  • gasztronómia török konyha

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára
    • Stylelife
    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha - Stylelife, divat, életmód, stílus
    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha
    • Stylelife
    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással
    Diwali, a legnagyobb hindu ünnep és minden, amit az indiai gasztronómiáról tudni érdemes
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    A férfiaknak is szüksége van visszajelzésre - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    A férfiaknak is szüksége van visszajelzésre
    • Keresd a nőt!
    A megcsalás 7 téveszméje - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    A megcsalás 7 téveszméje
    • Keresd a nőt!
    Miért nem képesek továbblépni a múlton az egyes csillagjegyek? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Miért nem képesek továbblépni a múlton az egyes csillagjegyek?
    • Keresd a nőt!
    Bizalom nélkül nincs működőképes párkapcsolat
    Megérdemled a boldogságot?
    Ami nélkül nincs értelme egy kapcsolatnak sem - a bizalom
    A csend hangja - BMW iX xDrive60
    Láthatatlan akadályok a kapcsolatokban - hogyan szabadulhatunk meg tőlük?
    Mézédes áfonyás keménycukor – Ford Mustang GT Performance Convertible teszt
    Horvátország titkos arca – 6 természeti csoda a tengerparton túl

    Kapcsolódó cikkek

    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára

    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Diwali, a legnagyobb hindu ünnep és minden, amit az indiai gasztronómiáról tudni érdemes

    Diwali, a legnagyobb hindu ünnep és minden, amit az indiai gasztronómiáról tudni érdemes

    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!

    Így készíts otthon pumpkin spice latte-t!

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    További cikkek

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    Legolvasottabb írások

    A férfiaknak is szüksége van visszajelzésre

    A férfiaknak is szüksége van visszajelzésre

    A megcsalás 7 téveszméje

    A megcsalás 7 téveszméje

    Miért nem képesek továbblépni a múlton az egyes csillagjegyek?

    Miért nem képesek továbblépni a múlton az egyes csillagjegyek?

    Bizalom nélkül nincs működőképes párkapcsolat

    Bizalom nélkül nincs működőképes párkapcsolat

    Megérdemled a boldogságot?

    Megérdemled a boldogságot?

    Ami nélkül nincs értelme egy kapcsolatnak sem - a bizalom

    Ami nélkül nincs értelme egy kapcsolatnak sem - a bizalom

    A csend hangja - BMW iX xDrive60

    A csend hangja - BMW iX xDrive60

    Láthatatlan akadályok a kapcsolatokban - hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

    Láthatatlan akadályok a kapcsolatokban - hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

    Mézédes áfonyás keménycukor – Ford Mustang GT Performance Convertible teszt

    Mézédes áfonyás keménycukor – Ford Mustang GT Performance Convertible teszt

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia