Fehérboros zellerkrémleves pirított mandulával
Vannak ételek, amelyekben minden felesleges részlet eltűnik, és csak a tiszta íz marad. Ez a fehérboros zellerkrémleves pontosan ilyen: letisztult, elegáns és kifinomult. A zeller karakteres aromája, a fehérbor finom savassága és a tejszín selymessége együtt olyan harmóniát teremtenek, ami egyszerre otthonos és „fine dining”.
Tökéletes választás egy könnyed vacsorához, amikor nem a bonyolultságra, hanem az egyszerűség szépségére vágysz.
Hozzávalók: (2–3 adaghoz)
* 1 nagyobb gumós zeller (meghámozva, felkockázva)
* 1 kisebb burgonya (a krémességhez)
* 1 kis fej vöröshagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
* 1,5 dl száraz fehérbor
* kb. 600 ml zöldségalaplé
* 1 dl főzőtejszín
* só, fehér bors, csipet szerecsendió
* egy marék szeletelt mandula (pirítva, a tálaláshoz)
Elkészítés:
A vajon vagy olívaolajon megpároljuk a felaprított hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a zellert és a burgonyát.
Felöntjük a fehérborral, és pár percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog, csak az illat marad.
Ezután jöhet az alaplé – lefedve, alacsony lángon 20–25 perc alatt minden megpuhul.
A botmixer segítségével krémesre pürésítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és egy csipet szerecsendióval kerekítjük az ízét.
Tálaláskor szórd meg pirított mandulával, locsolj a tetejére néhány csepp olívaolajat, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Style-tipp:
Ez a leves nemcsak ízében, hanem megjelenésében is különleges.
Tálald hófehér porcelántányérban, finom olívaolaj-csíkkal és néhány roppanós mandulaszirommal a tetején.
Egy pohár száraz fehérbor mellé tökéletes.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez