Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.09.15-21.

Mi történik a héten? 2025.09.15-21.

Stylelife
Én - Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Én
 - 7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Autó & Motor - Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Autó & Motor
 - Hogyan menti meg a párkapcsolatokat a hálás gondolkodás?

Hogyan menti meg a párkapcsolatokat a hálás gondolkodás?

 - Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindent egymásért - Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Mindent egymásért
 - Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

  1. Ismerd meg a rizst

Ismerd meg a rizst

  • 2017. május 23.
  • Komment

A rizs az emberiség több mint felének a fő tápláléka a mai napig, valamint az egyik legfontosabb kultúrnövény is. Hazánkban is az egyik leggyakrabban fogyasztott gabonának számít. Mi most összegyűjtöttünk róla pár hasznos tudnivalót.


Ismerd meg a rizst -  -  - barna rizs, riszkészítés, rizs, rizs a táplálkozásban, rizs értékei,

Egy kis történet: Régi beszámolókból arra lehet következtetni, hogy a rizs őshazája Dél-Kelet Ázsia. Ázsiában a rizsmagot az istenek adományának, szent növénynek tartották. Hazánkba a törökök által került. A rizs a termékenység jelképe, innét ered az a szokás, hogy az esküvőkön az ifjú párt sokfelé rizzsel szórják meg.

A rizs előállításáról: A világ rizstermesztésének 90%-át Ázsia adja, itt az évi 1 főre jutó rizsfogyasztás több mint 100 kg. Hazánkban ennél jóval kevesebb, KSH-s adatok szerint évi 2011-ben évi 4,6 kg/fő volt, és ez évről évre fokozatosan csökken. A rizs összetett fürtöt (bugát) képez - mint a köles is - nem pedig kalászt, mint a búza vagy az árpa. Egy buga 100-150 rizsszemet tartalmaz, ami színét tekintve lehet fehér, barna, sárga, vörös vagy lila. A vetéstől az aratásig 3-6 hónap telik el fajtától függően. A rizsaratás után még nem fogyasztható állapotú, még ezután hántolják, ami során megszabadítják a pelyvától. Így keletkezik a barna rizs. Az előfőzött rizst még a hántolás előtt áztatják és gőzölik, majd a kiszárított szemeket hántolják. A fehér rizsnél a következő lépés, hogy a hántolt szemekről fokozatosan csiszolással eltávolítják az úgynevezett ezüst hártyát és a rizscsírát. Ezt különböző mértékű csiszolással végzik az előállítandó késztermék függvényében. Az üvegesen áttetsző, legnagyobb csiszolási fokozatú  és minimális törtszem tartalmú rizst fényezhetik is. A késztermékeket a csiszolás mértéke és a törtszem tartalom, valamint a jellege alapján különböztetik meg:

  • "A" rizs: olyan hántolt rizs, amelynek a hossza legalább háromnegyede a teljes szem hosszának.
  • "B" rizs: csak fél vagy háromnegyednél kisebb szemeket tartalmaz.

A megmaradt törkölyrizst vagy rizstöretet a takarmányozásban vagy sörgyártásban használják fel. A rizsliszt egy kirostált melléktermék, amely nemcsak élelmiszerként funkcionálhat, arcpúderként is hasznosítják. A rizsszalmát keleten matracok töltőanyagaként, zsákokhoz, tatami szőnyegekhez, kalapok és kosarak készítéséhez, valamint a papíriparban is felhasználják.

Ismerd meg a rizst -  -  - barna rizs, riszkészítés, rizs, rizs a táplálkozásban, rizs értékei,
A fajtákról: A világon igen sok, több mint ezer fajtája ismert a rizsnek. Egyre elterjedtebbek és népszerűbbek a különböző aromás rizsfajták, mint például a Himalája lábánál termesztett basmati rizs, ami hosszú szemű, illatos és pergős fajta. A jázmin rizs hosszú, egymáshoz tapadó szemű, jázminra emlékeztető illatú fajta, ami jellemzően Thaiföldről  származik. Az arborio a rizottók kedvelt alapanyaga, mely kicsi vagy közepes szemű, kissé ragacsos fajta. Az indiánok kedvelt eledele a vadrizs (indián rizs, fekete rizs), ami kissé diós ízű, és a legtöbbször fehér rizzsel keverve kerül forgalomba. Valamennyi említett rizsnek létezik barna változata is.

Beltartalmi értékek: A hántolt, fényezett fehér rizs 10 dkg-ban 353 kcal-át tartalmaz, valamint 7,4 g fehérjét, 0,6 g zsírt, 77,5 g szénhidrátot és 4,6 g élelmi  rostot. Táplálkozás-élettani szempontból a barna rizs értékesebb nyersanyagnak minősül, mint a fehér, mivel ahogy fent írtuk, az ezüst héjacska és a csíra rész is rajta marad, amelyek értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak. A barna rizsben lévő keményítő fokozatosan szívódik fel, így egyenletesen emeli a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják - szénhidrát értékét beszámolva a napi mennyiségbe. Vitaminok és ásványi anyagok közül megemlítendő a B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin tartalma, valamint foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, cink, krüm, mangán, nikkel, réz és vasforrás. Magas B-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony, nyugtató hatású az idegrendszerre. A magas rosttartalmú termékek - mint a barna rizs is - segítik az emésztő rendszer megfelelő működését, rendszeres fogyasztásukkal megelőzhető a székrekedés kialakulása. Könnyen emészthető táplálék. Jól alkalmazható feltáplálásra böjtök vagy betegségek utáni lábadozás idején. Egyes források szerint gyógyír lehet hajhullás, korpásodás esetén is.

Rizsfőzésről: A rizs elkészítésénél több trükköt is szokás javasolni, nálunk a következő vált be: a rizsszemeket zsiradékon lepirítjuk, majd fehér rizsnél kétszeres, barnánál háromszoros mennyiségű vízzel felöntjük. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg megpuhul. Nem szoktam közben kevergetni. Ha szükséges, a folyadékot pótolom közben. A barna rizsnél hosszabb, körülbelül kétszeres főzési idővel érdemes számolni, mint a fehér esetében. Jó ízt ad neki, ha egy hagymát is belefőzünk, én egészbe szoktam beledobni. Feldobhatjuk azzal is, ha a főzővíz egy részét húsleves levével helyettesítjük. Fűszerek közül jól passzol hozzá a lestyán, curry, sáfrány, majoranna és a kakukkfű is.

Felhasználása: A rizst felhasználhatjuk - a köreten kívül - levesekhez, kásának, fasírt alapanyagnak, süteményekhez, pástétomokhoz, valamint rakott és töltött ételek készítéséhez is. Ha köretnek kínáljuk, javasolt zöldségekkel keverve kínálni. A puffasztott rizs kitűnő alapanyaga lehet a müzli keverékeknek. Az édeskés ízű rizstej jó szolgálatot tesz a tehéntej alternatívájaként a tejmentes diétákban. A rizslisztet főként lisztérzékenység esetén, a gluténmentes étrendben szokás használni. Érdemes a csomagoláson is ellenőrizni, hogy a gyártó szavatolja-e a termék gluténmentességét. A barnarizsből készül az édesítésre használt rizs szirup.  Kis mennyiségű csíráztatott rizst vagy árpát és enzimeket adnak a főtt barna rizshez, együtt megfőzik, majd leszűrik. A szirup nagyobb mennyiségben összetett szénhidrátot, és kis mennyiségű szőlőcukrot (glükózt) tartalmaz. Kb. fele olyan édes, mint a cukor és mivel több benne az összetett szénhidrát, emésztése is hosszabb ideig tart, lassabban emeli a vércukorszintet. Az ázsiai gasztronómia meghatározó elemei - a rizs mellett - még a rizstészta, a rizsecet, de léteznek alkoholos italok is, mint például a japán szaké.

Segítség a rászorulóknak! Tudtad, hogy a Földön minden nyolcadik ember nem jut elegendő ételhez? Több ember haláláért felelős az éhség, mint az AIDS, a malária és a TBC együttvéve! Ajánljuk figyelmedbe az ENSZ Világélelmezési Programját a www.freerice.com weboldalon, ahol a látogatók kvízkérdésekkel több témában ingyen bővíthetik ismereteiket, és a hirdetések révén minden helyes válasz 10 szem rizst jelent a rászorulóknak. Tavaly szeptemberben például 370885840 rizsszemnyi adományt gyűjtöttek össze.

Mákos barnarizs reggeli

Hozzávalók:

- egy csésze barnarizs tisztítva, megmosva;

- egy csipet tengeri só;

- fél csésze darált mák;

- egy evőkanál méz;

- két evőkanál pirított mandula vágva

A barnarizst háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben feltesszük főni. Fedő alatt kis lángon körülbelül 45 percig főzzük. Ezután kiterítjük tányérra, mákkal, mézzel meghintjük. A tetejére halmozzuk a mandulát.

Kiss - Dalmadi Mariann

  • barna rizs riszkészítés rizs rizs a táplálkozásban rizs értékei

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Ismerd meg a rizst - StyleKids, divat, életmód, stílus
    Ismerd meg a rizst
    • StyleKids
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Szeretlek, csak nem úgy - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Szeretlek, csak nem úgy
    • Keresd a nőt!
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent
    • Keresd a nőt!
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen
    • Keresd a nőt!
    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?
    Azok a tipikus vidéki dolgok
    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!
    A bűbáj herceg és a királylányok
    A Nő csábít, a Férfi hódít
    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV
    Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?

    További cikkek

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A spenót, mint ősi praktika

    A spenót, mint ősi praktika

    Mitől menő a szürke marha?

    Mitől menő a szürke marha?

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Legolvasottabb írások

    Szeretlek, csak nem úgy

    Szeretlek, csak nem úgy

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!

    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!

    A bűbáj herceg és a királylányok

    A bűbáj herceg és a királylányok

    A Nő csábít, a Férfi hódít

    A Nő csábít, a Férfi hódít

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia