Karfiolkrémleves pirított mandulával – tökéletes hétindító könnyedség
Van valami megnyugtató abban, ha a hét egy egyszerű, mégis különleges ízzel indul. Ez a karfiolkrémleves nemcsak egészséges és selymesen krémes, de könnyű is – pont olyan, amilyenre egy hétfői napon vágyunk. A pirított mandula roppanóssága kontrasztot ad a lágy textúrához, a szerecsendió és a fokhagyma pedig mélységet visz az ízbe. Egyszerű, gyors, mégis nagyon finom.
Hozzávalók (2-3 adaghoz)
* 1 kis fej karfiol
* 1 közepes burgonya
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 kisebb vöröshagyma
* 1 evőkanál olívaolaj vagy vaj
* kb. 7–8 dl zöldségalaplé
* só, frissen őrölt bors
* késhegynyi szerecsendió
* 2 evőkanál szeletelt mandula
* opcionálisan: kevés tejszín a krémességhez
Elkészítés:
1. A karfiolt szedd rózsáira, a burgonyát hámozd meg és darabold fel.
2. Egy lábasban párold meg az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.
3. Dobd rá a karfiolt és a burgonyát, öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd, és főzd puhára kb. 15–20 perc alatt.
4. Botmixerrel pürésítsd, ha szükséges, adj hozzá egy kevés tejszínt vagy extra alaplevet a kívánt állaghoz.
5. Száraz serpenyőben pirítsd meg a mandulaszeleteket aranybarnára.
6. Tálaláskor szórd a leves tetejére, és díszítsd kevés friss petrezselyemmel.
Tipp
Kiválóan illik hozzá egy szelet kovászos kenyér vagy olívaolajos pirítós.
Ha hétfőn valami visszafogott, de mégis finoman kifinomult ételre vágysz – ez az.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez