Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Mindent egymásért - Egy nagybetűs apa tudja, hogy a családja az első és nem fél ezért áldozatokat hozni

Egy nagybetűs apa tudja, hogy a családja az első és nem fél ezért áldozatokat hozni

Mindent egymásért
Stylelife - Sonos Era 300 és Era 100: az intelligens hangszórók új generációja a magával ragadó hallgatási élményért

Sonos Era 300 és Era 100: az intelligens hangszórók új generációja a magával ragadó hallgatási élményért

Stylelife
Mindent egymásért - Az intimitás különböző módjai - ami nem a szexualitásól szól

Az intimitás különböző módjai - ami nem a szexualitásól szól

Mindent egymásért
Stylelife - Max Verstappen a Heineken® 0.0 új nemzetközi nagyköveteként indul a 2023-as futamokon

Max Verstappen a Heineken® 0.0 új nemzetközi nagyköveteként indul a 2023-as futamokon

Stylelife
Én - 8 ok, amiért a szex egészségessé tesz

8 ok, amiért a szex egészségessé tesz

Én
Autó & Motor - A nyugalom szigete – Range Rover Sport PHEV Autobiography

A nyugalom szigete – Range Rover Sport PHEV Autobiography

Autó & Motor
Interjúk - 'Mindig sírtam bunyó előtt'. - Mike Tyson egy beszélgetés során árulta el ezt a talán elsőre meglepő gondolatot

'Mindig sírtam bunyó előtt'. - Mike Tyson egy beszélgetés során árulta el ezt a talán elsőre meglepő gondolatot

Interjúk
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Minden, amit a rumról tudni érdemes

Minden, amit a rumról tudni érdemes

  • 2022. április 07.
  • Komment

A rum az egyik leginkább alulértékelt szeszes ital. Még mindig a tengerészek italaként aposztrofálják, holott a minőségi rum, igenis finom ital, amely megérdemli, hogy szót ejtsünk róla.


A rum cukornádból készül, amelyet erjesztenek, majd desztillálnak. Mint ilyen, a rum modern megtestesülésének karibi eredete elválaszthatatlanul összefügg a terület gyarmati történelmével. A cukornádat évszázadok óta használták borok és gyógytinktúrák készítésére szerte a világon, azonban az európai telepesek által létesített cukornádültetvényeken fedezték fel a ma ismert módszert.

Az első rumokat az 1650-es években jegyezték fel, és a cukorkereskedelem fokozódásával és terjedésével az alkoholos melléktermékei is saját fizetőeszközzé váltak. A karibi térségből hamarosan Új-Angliában és Dél-Amerikában is megjelentek a rumok, Brazília pedig a szesz másik lehetséges forrásának bizonyult.

A „rum” elnevezés gyökerét illetően sok a vita. A legtöbben elismerik, hogy ennek köze kell legyen a „rumbullion” kifejezéshez, amely az ivás által okozott dühöngő viselkedésre utal. 

Hogyan készül ma a rum?

A legtöbb karibi rum melaszból készül, amely a cukorgyártási folyamat sötét és szirupos folyékony hulladékterméke. Vízzel és élesztővel történő erjesztés után szeszesitalra desztillálják, majd érlelik.

Néhány esetben az erjedés természetes lehet, lehetővé téve, hogy a környezetben lévő élesztőgombák hatással legyenek a cukorra. Valószínűbb, hogy a termelők speciálisan termesztett élesztőfajtákat választanak, és így nagyobb ellenőrzést adnak maguknak az így létrejövő ízek felett, gyakran aprólékos részletekig. Az erjedés édes, alacsony alkoholtartalmú levet eredményez (mint egy sör), amelyet ezután le kell desztillálni.

A desztilláció vagy edényes párlókban vagy folyamatos párlókban készül (két vagy több oszlopból áll, ahogyan a gabonawhisky gyártása során használják), és gyakran a kettő kombinációja történik.

Az így kapott szeszes italt általában fahordóban vagy hordóban érlelik. A származási országban trópusi öregedés következik be, amely általában meleg éghajlatú; A hő és a páratartalom befolyásolja, hogy a szeszes ital hogyan lép kölcsönhatásba a fával és az oxigénnel, hogy mélyebb ízeket és magasabb alkoholszintet hoz létre. 

Kevésbé elterjedt a préselt cukornád levével készült rum, amely jellemzően a francia nyelvű karibi országokból érkezik, mint például Martinique, Guadeloupe és egyre inkább Haiti. Rhum Agricole (szó szerint „mezőgazdasági rum”) néven is ismert , az eredmény füvesebb, kevésbé édes, és jobban reprezentálja azt a terroirt, amelyben termesztették. A Cachaçához hasonlóan egyfajta kézműves rumként szeretik, mivel természetesen tisztább összetételű és különlegesebb ízű.

Minden, amit a rumról tudni érdemes - STYLELIFE - Gasztronómia - rumok, rumok fajtái,

Hogyan igyunk rumot helyesen

Rengeteg rumot kortyolgatnak, és úgy tervezték, hogy egyenesen elfogyasszák. Talán jéggel. És lehet, hogy egy pohárban, de nagy valószínűséggel szippantásban, például pálinkában, amit a tenyeredben mosogathatsz. Keressen érdekes érlelési típusokat – milyen hordókat használtak? Meddig? Volt benne solera rendszer? (A sherrynél híresen használt módszer, amikor a folyadékot különböző korú hordókon engedik át, így mindegyikben pihenni hagyják a folyadékot, így összetettebb ízt kölcsönöznek).

A könnyebb rumok jól keverednek citrusos és trópusi ízekkel – innen ered a mindenütt jelenlévő mojito (fehér rum, lime, menta, cukor/szirup és szódavíz) vagy az ünnepi kedvencek, mint a daiquiri (tartsd meg a mojitóból a mentát és a szódát, és tálald egy elegánsabb pohárban ) és a piña colada (adjunk hozzá ananászlevet és kókusztejet/tejszínt).

A gazdagabb rumokkal egyszerűen kezelhető, mint a sötéttel és viharossal (keverjük gyömbéres sörrel és egy szelet lime-mal), de ne tartsuk magunkat a jól érleltekkel: cseréljük whiskyvel, hogy füstösebb legyen a régimódi, vagy ginnel. hogy felélénkítse a negronit.

A rum fajtái

A rum ízei a világostól, élénktől és trópusitól, a mély, sötét és gazdagig terjednek. 

Noha hagyományosan „fehér/ezüst”, „arany/borostyán” vagy „sötét/érlelt” kategóriába sorolják, a rumokban található színek és ízek széles spektruma azt jelenti, hogy egyes termelők megpróbálják fokozatosan megszüntetni ezt a régi terminológiát. És mivel a csaposok a legfinomabb szeszes italokat szeretnék felhasználni, hogy még jobb koktélokat készítsenek, nem mindig igazságos, hogy a kategóriákat az előírt felhasználási módokba besorolják.

A nagyobb probléma az, hogy a rum korlátozásai óriási minőségi eltérésekhez vezettek. Anélkül, hogy közölni kellene, hogy a keverék összetevői mely lepárlóüzemekből származnak, pontosan hány éves a folyadék, vagy hogy színezőanyagot vagy extra cukrot adtak-e hozzá, a rum egy kis füst és tükrök martaléka lehet. Általános szabály, hogy minél több információt közölnek az üvegen, annál jobb a minősége.

A fűszeres rum a történelem során gúny tárgya lehetett az aromák és édesítőszerek hozzáadása miatt, de a helyzet fokozatosan megfordult, ahogy a prémium termelők egyre inkább természetes és jobb minőségű összetevőket használnak fel szeszes italaik feltöltésére.

  • rumok rumok fajtái

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Minden, amit a rumról tudni érdemes - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Minden, amit a rumról tudni érdemes
    • Stylelife
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Szeret még? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Szeret még?
    • Keresd a nőt!
    Miért nem kell a nő szeretkezés után? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Miért nem kell a nő szeretkezés után?
    • Keresd a nőt!
    3 módszer, hogy hogyan legyél kedves önmagodhoz - Stylelife, divat, életmód, stílus
    3 módszer, hogy hogyan legyél kedves önmagodhoz
    • Stylelife
    Isteni epres amerikai palacsinta reggelire
    Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!
    Hozd magad lendületbe - A tavaszi fáradtság leküzdése
    Jamie Lee Curtis 5 rég nem látott filmje
    Az otthon nem egy hely! Az egy érzés!
    Kivel lehetek boldog?
    Mire vágyik a nő?

    További cikkek

    Max Verstappen a Heineken® 0.0 új nemzetközi nagyköveteként indul a 2023-as futamokon

    Max Verstappen a Heineken® 0.0 új nemzetközi nagyköveteként indul a 2023-as futamokon

    Egyszerű tanácsok a jó erőnléthez és a produktivitáshoz

    Egyszerű tanácsok a jó erőnléthez és a produktivitáshoz

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    A káromkodás rendben van?

    A káromkodás rendben van?

    Megérkezett a Quixotic legújabb klipje - ilyen lett volna a Top Gun, ha Magyarországon forog

    Megérkezett a Quixotic legújabb klipje - ilyen lett volna a Top Gun, ha Magyarországon forog

    5 gyors, utolsó pillanatos ajándékötlet, ha elfelejtetted valaki születésnapját

    5 gyors, utolsó pillanatos ajándékötlet, ha elfelejtetted valaki születésnapját

    Legolvasottabb írások

    Szeret még?

    Szeret még?

    Miért nem kell a nő szeretkezés után?

    Miért nem kell a nő szeretkezés után?

    3 módszer, hogy hogyan legyél kedves önmagodhoz

    3 módszer, hogy hogyan legyél kedves önmagodhoz

    Isteni epres amerikai palacsinta reggelire

    Isteni epres amerikai palacsinta reggelire

    Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!

    Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!

    Hozd magad lendületbe - A tavaszi fáradtság leküzdése

    Hozd magad lendületbe - A tavaszi fáradtság leküzdése

    Jamie Lee Curtis 5 rég nem látott filmje

    Jamie Lee Curtis 5 rég nem látott filmje

    Az otthon nem egy hely! Az egy érzés!

    Az otthon nem egy hely! Az egy érzés!

    Kivel lehetek boldog?

    Kivel lehetek boldog?

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2023 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia