A budapesti Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay Kávéháza az idei ünnepi időszakban különleges délutáni teával várja a vendégeket minden nap. A szálloda gasztrocsapatát Pécsi Balázs luxusszakértő Stílusgourmand című stílustanácsadó és etikettkönyve inspirálta, a sós és édes falatok a színes képekkel gazdagon illusztrált kötet oldalainak hangulatát idézik meg küllemükben, a luxus attribútumainak tartott alapanyagokban pedig a kiadvány mondanivalója köszön vissza.
A november 15. és január 16. közt megkóstolható Stílusgourmand Afternoon Tea by Zsolnay Café menü természetesen aranyozott, kézzel festett Zsolnay porcelánszervízzel kerül tálalásra.
Budapesten csupán pár helyen lehet ötórai teázni igazi brit stílusban, miszerint a tea mellé különböző édes és sós falatok is járnak. A Radisson Blu Béke Hotel kávézója az egyik ilyen opció egész éven át, most azonban egy limitált ideig elérhető újítással szeretnének kedveskedni a karácsonyi időszakban a törzsvendégeknek és az új látogatóknak is – megünnepelve egyúttal azt is, hogy kerek 40 évvel ezelőtt vette fel a kávézó-bisztróétterem a Zsolnay Kávéház nevet.
A háromszintes kínálóállványon – melynek mintáját a porcelánszett többi darabjához hasonlóan a Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedileg tervezte – most igazi különlegességek találhatók, vegyítve a magyar és nemzetközi ízeket, miközben a luxushozzávalók érdekes kontrasztokat teremtenek a már jól ismert hazai alapanyagokkal és receptekkel. Az omlós házi kekszeket például ehető aranypelyhek díszítik, a pogácsába szarvasgombaolaj is került, de megkenhető kaviáros lazackrémmel is.
A profiterolba homárhabot töltöttek, az Angus-bélszínes tatárbifsztek szintúgy kapott némi szarvasgombás ízt, a csokis házi brióson pedig kacsamájpaté és füge harmonizál egymással – hogy csak pár példát említsünk. A Ronnefeldt teák mellé tokaji akácméz érkezik, de aki inkább kávét inna, az választhatja a karamellás utóízű Santo Domingo márkát is. Mivel pénteken hárfaművész, szombaton zongoramuzsika szórakoztatja a vendégeket, érdemes akár az előzetes foglalást így időzíteni. „Balázzsal régóta ismerjük már egymást, több alkalommal is dolgoztunk együtt a szállodáink kapcsán, az egyedülálló könyvében leírt gondolatok pedig jól rezonálnak a szálloda történetére, hiszen egykoron a Béke Hotel, illetve előtte a Britannia Szálló volt az elegancia, a kifinomultság és a pezsgő társasági élet szinonimája Budapesten” – nyilatkozta az együttműködés miértjéről Fabriczki Petra, a szállodát tulajdonló Danubius Hotels Zrt. kommunikációs igazgatója.
A nyitáskor a magyar főváros legelegánsabb luxushotelének számító Britannia Szálló ugyanis az 1930-as évektől kezdve híres volt az itt rendezett mulatságokról, a bálterem tetejét díszítő ólomüveg kupola gombnyomásra szétnyíló szerkezete biztosította, hogy a vendégek a csillagos ég alatt élvezhessék a nyári éjszakát. A hölgyek körében sokatmondó mérőszámmá vált, hogy kit hányszor és milyen alkalmakra vittek el a "Kupolába". A Színházi Élet folyóirat arról írt, hogy a frakkos pincérek nesztelenül siklanak az asztalok között, ahol „Budapest és az ország legjobb társasága ül. A Britannia éppen úgy hozzátartozik a pesti divathoz, mint a déli korzó a Váci utcában.” Nem csoda, hogy a kávéházat akkor olyan hírességek látogatták, mint Babits Mihály, Illyés Gyula, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond vagy Szabó Lőrinc.
A magyar art deco legtehetségesebb alkotóművésze, Haranghy Jenő által tervezett kupola ma a Zsolnay Kávéházat díszíti, miután átvészelte a II. világháborús bombatalálatot. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy a könyvem egy olyan éttermet ihletett meg, ahol egykoron ezek az író- és költőóriások cseréltek gondolatot egymással, netán született meg az inspiráció a következő alkotásukhoz, amelynek első sorait papírra is vethették itt, miközben étkeztek. Bizton állíthatom, hogy Tóth Zoltán konyhafőnök vezetésével a fiatal gasztronómiai szakemberek, Magócsi Norbert, a hidegkonyha séfje és Haczka Róbert vezető cukrász átgondolt kreációi abszolút méltón képviselik ezt a szellemi örökséget” – tette hozzá Pécsi Balázs.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez