Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Stylenews - Zenéből épülő jövőkép, Leslie Mandoki gondolati és zenei öröksége

Zenéből épülő jövőkép, Leslie Mandoki gondolati és zenei öröksége

Stylenews
Mindent a szemnek - Új dokumentumfilm-sorozat mutatja be a DEFENDER indulását a 2026-os DAKAR-Ralin

Új dokumentumfilm-sorozat mutatja be a DEFENDER indulását a 2026-os DAKAR-Ralin

Mindent a szemnek
Autó & Motor - Kedvenc receptem MEB platformra - Új Škoda Elroq 85 Teszt

Kedvenc receptem MEB platformra - Új Škoda Elroq 85 Teszt

Autó & Motor
Stylelife - HIGHLANDER 2026 újra próbára teszi a túrázókat Rász el-Haima hegyeiben

HIGHLANDER 2026 újra próbára teszi a túrázókat Rász el-Haima hegyeiben

Stylelife
Body & Sport - A Bajnokok Ligájában versenyez tovább Magyarország erős embere

A Bajnokok Ligájában versenyez tovább Magyarország erős embere

Body & Sport
Mindent a szemnek - Ezt a 10 filmet várják a legjobban a magyar nézők 2026-ban

Ezt a 10 filmet várják a legjobban a magyar nézők 2026-ban

Mindent a szemnek
Divathírek - Az elegancia ünnepe – beszélgetés Kanizsai Szilviával, a Canissi alapítójával

Az elegancia ünnepe – beszélgetés Kanizsai Szilviával, a Canissi alapítójával

Divathírek
Mindent a szemnek - Hihetetlen gyűjtemény került elő Puskás Ferencről és az Aranycsapatról - a Virág Judit Galéria árverezi el a kollekciót

Hihetetlen gyűjtemény került elő Puskás Ferencről és az Aranycsapatról - a Virág Judit Galéria árverezi el a kollekciót

Mindent a szemnek
Rendezvények - Ez a sorozat visszarepít a belle époque-ba – nézzük, mit érdemes tudni erről az időszakról!

Ez a sorozat visszarepít a belle époque-ba – nézzük, mit érdemes tudni erről az időszakról!

Rendezvények
 - Egy köszönömmel és egy kérek szépennel bármit elértek

Egy köszönömmel és egy kérek szépennel bármit elértek

Cool-Túra - Kordás József életművét mutatja be Budapest legújabb galériája

Kordás József életművét mutatja be Budapest legújabb galériája

Cool-Túra
Stylelife - Őszi feltöltődés: ezekben a hazai fürdővárosokban garantált a kikapcsolódás!

Őszi feltöltődés: ezekben a hazai fürdővárosokban garantált a kikapcsolódás!

Stylelife
Életérzés - Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

Életérzés
Autó & Motor - Egy ikon, porban és sárban - Ford Mustang Mach-E Rally

Egy ikon, porban és sárban - Ford Mustang Mach-E Rally

Autó & Motor
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!

Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!

  • 2023. március 17.
  • Komment

 

Miután valaki eldöntötte, hogy szakács lesz, elkezd vendéglátó iskolába járni: tanul, gyakorlatra jár. De már az elején tudnia kell, hogy az iskolák által átadott tudás édes kevés lesz ahhoz, hogy a mostani vendéglátás mérhetetlen szerteágazó tárházában otthon érezze magát. A tanrend és a tananyag sajnos idejétmúlt, és nem követi a világ trendjeit. A szakácsmesterség gyakorlati szakma, és ha igazán jó akar lenni valaki, rengeteg lexikális tudással is fel kell vérteznie magát. Minden az alapoktól kezdődik, kicsit talán hasonlít a mára már elfeledett katonaélethez: takarítani, felmosni, sikálni, és elviselni a többiek ugráltatását. Jószerével csak alap dolgokat csinálhat a kezdő, és valószínűleg hosszú ideig csak az alapanyagok előkészítésében fog részt venni. Az viszont biztos, ha jól megtanul szeletelni, zsülient vágni, előbb-utóbb odaengedik a tűzhelyhez is. És az sem árt, ha felkészítjük magunkat arra, hogy nem szép szóval fogják utasítani a kezdő szakácsot. A gyakorlati időszak rendkívül fontos, hiszen itt dől el minden. Vagyis nem mindegy, hova kerül valaki. Ha jó étterembe és jó séf mellé, akkor meg tudja vetni a szakmában a lábát. Persze, csak ha alázattal áll hozzá – mert ha nem, akkor már lehet, hogy itt elveszik a kedvét az egésztől. Ha tovább akarunk jutni ezen az időszakon, akkor legyünk makacsak és türelmesek. Összességében 14-16 óra munka, rengeteg meló, sok kiabálás, számtalan kioktatás. Ha ezt pár évig kibírja valaki, és csapattag válik belőle, mindent megtesz, amit kérnek, előbb vagy utóbb közelebb kerülhet a tényleges szakmához. Nagyon fontos tény, hogy ha valakivel sokat üvöltenek  a konyhában, az jó! Csak azokat terhelik, és kap újabb feladatokat, akiket a séf alkalmasnak talál rá. Ha ez nem történik meg, akkor letettek az emberről, és nem fog tanulni semmit.

Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell! - STYLELIFE - Gasztronómia - főzés, szakács, szakácsmester,

Ha szakács akar lenni valaki, tudnia kell, hogy  a hétvége, mint olyan, nagy valószínűséggel megszűnik számára. Az ünnepnapok nagy részét munkával fogja tölteni, mivel a vendéglátós időbeosztása teljesen más, mint az átlagemberé, más életritmust és más életvitelt igényel. Ha valaki viszont beleszeret ebbe az életbe, könnyen lehet, hogy számára ez nem jelent problémát.

Ha valaki szakácsnak áll, tudnia kell, nem lehet beteg: nincs megfázás, influenza vagy láz, nem fáj a hát és a láb, nincs fejfájás, és nem is fáradt. Ezek nem okok arra, hogy valaki otthon maradjon. Tudni kell, hogy a szakmában általában órabér van, ezért ha nem dolgozik a szakács, nem keres. Mellesleg, ha elkezd nyavalyogni valaki a saját problémáin, kinézik a konyháról.

Jellemzően a szakácsok 25-30 éves korig sok helyen dolgoznak. Ez nagyon fontos, mert a szakmát csak jó szakemberek mellett lehet megtanulni, és nincs olyan, hogy már minden megvan. Ez egy olyan foglalkozás, ahol folyamatosan képeznie kell magát az embernek, hogy tartsa a tempót.

Mindezen nehézségek mellett, aki ezeket végigcsinálja, szeretettel és alázattal teszi a dolgát, csodálatos ételeket fog készíteni. Nincs annál szebb és jobb érzés, mikor a szakács főztjétől boldogok a vendégek. Fantasztikusan felemelő érzés, ha a vendég kihívatja a séfet a konyháról, hogy gratuláljon neki. Ha a mindennapi munka mellett szakmai versenyeken, megmérettetéseken is részt vesz valaki, biztos lehet benne, hogy akár hogy is végez, elismeri a szakma őt.

Budafoki Tamás további írásai ------> Instagram, Facebook, Blog

Előző
2 / 2. oldal

  • főzés szakács szakácsmester

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha - Stylelife, divat, életmód, stílus
    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha
    • Stylelife
    Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell! - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Szakács akarsz lenni? Akkor ezt tudnod kell!
    • Stylelife
    Mennyei mandulás finomságok
    Tofu vacsorára
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Ilyen férj válik belőle, a horoszkópja alapján - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Ilyen férj válik belőle, a horoszkópja alapján
    • Stylenews
    Egy igazi apának a családja az első - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Egy igazi apának a családja az első
    • Keresd a nőt!
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod
    • Keresd a nőt!
    Hálával az életnek
    Miért olyan nehéz egy mindent túlgondoló embernek párkapcsolatban lenni?
    A szeretet ünnepén ne felejtsünk el szeretni!
    Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak
    Mi történik a héten? 2025.12.22-28.
    Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú Dr. Vetter Szilviával
    Nem véletlen, hogy a belső sávban mindig egy Škoda villog le - Škoda Octavia Combi RS 2025

    Kapcsolódó cikkek

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    Mennyei mandulás finomságok

    Mennyei mandulás finomságok

    Tofu vacsorára

    Tofu vacsorára

    Tippek zöldségek, gyümölcsök felszeleteléséhez

    Tippek zöldségek, gyümölcsök felszeleteléséhez

    Magyar gasztroforradalom

    Magyar gasztroforradalom

    További cikkek

    Miért a könyvolvasás lett az új státuszszimbólum?- Intellektus, tudás és presztízs – a férfi, aki olvas.

    Miért a könyvolvasás lett az új státuszszimbólum?- Intellektus, tudás és presztízs – a férfi, aki olvas.

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Legolvasottabb írások

    Ilyen férj válik belőle, a horoszkópja alapján

    Ilyen férj válik belőle, a horoszkópja alapján

    Egy igazi apának a családja az első

    Egy igazi apának a családja az első

    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod

    Ahhoz, hogy rátalálj a megfelelő emberre, először neked kell megfelelővé válnod

    Hálával az életnek

    Hálával az életnek

    Miért olyan nehéz egy mindent túlgondoló embernek párkapcsolatban lenni?

    Miért olyan nehéz egy mindent túlgondoló embernek párkapcsolatban lenni?

    A szeretet ünnepén ne felejtsünk el szeretni!

    A szeretet ünnepén ne felejtsünk el szeretni!

    Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak

    Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak

    Mi történik a héten? 2025.12.22-28.

    Mi történik a héten? 2025.12.22-28.

    Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú  Dr. Vetter Szilviával

    Közös ügyünk az állatvédelem – portréinterjú Dr. Vetter Szilviával

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia