Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.09.15-21.

Mi történik a héten? 2025.09.15-21.

Stylelife
Én - Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Én
 - 7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Autó & Motor - Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Autó & Motor
 - Hogyan menti meg a párkapcsolatokat a hálás gondolkodás?

Hogyan menti meg a párkapcsolatokat a hálás gondolkodás?

 - Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindent egymásért - Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Mindent egymásért
 - Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

  1. 3+1 étel, amit nem érdemes megfőzni anélkül, hogy...

3+1 étel, amit nem érdemes megfőzni anélkül, hogy kávét tennél bele

  • 2019. november 07.
  • Kovács-Vass Réka Kovács-Vass Réka
  • Komment

Kávét a kajába? Micsoda gondolat! - gondolhatják sokan. Pedig vannak olyan ételek, amelyekből majdhogynem vétek lenne kihagyni ezt az összetevőt.


A kávét gyakorlatilag a Föld minden szegletében, számos formában isszák - de ki hallott már olyat, hogy ételt főzzenek vele? Márpedig egyáltalán nem egyedi eset, sőt, vannak olyan fogások, amelyek íze jóval szegényesebb lenne, ha kimaradna belőle ez az aromás, kesernyés alapanyag.


Espresso BBQ sertésdagadó


Hozzávalók:

  • 1 1-1,5 kg-os dagadó
  • A fűszerkeverékhez: őrölt bors, fokhagymapor, vöröshagymapor, őrölt paprika, barnacukor, jó minőségű őrölt kávé, őrölt mustármag, szárított rozmaring, só 1-1 arányban. 
  • A páchoz: 
  • 1 csésze espesso (lehetőleg abból a kávéból, amit a fűszerkeverékhez is használtunk)
  • 1 ek ketchup
  • 1 tk juharszirup
  • 1 tk a fenti fűszerkeverékből
  • 1 kk balzsamecet
  • pár csepp Worchestershire szósz
  • kevés frissen őrölt szegfűbors

A dagadót bedörzsöljük a páccal, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap anélkül, hogy a pácot lemosnánk róla, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és legalább 12 órát pihentetjük a hűtőben. Ha van BBQ sütőnk, abban a húst kb. 5 órán át alacsony hőmérsékleten (max. 120 fokon) puhára sütjük. Ha sütőben sütjük a húst, próbáljuk meg hasonló hőmérsékleten, rendszeresen forgatva hasonló ideig sütni. A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli tepsit, hogy a hús ne száradjon ki.

A kávé íze nem lesz felismerhető, vagy alig, mégis utánozhatatlan aromát kölcsönöz a húsnak, a többi fűszerrel kiegészülve. Ha a dagadón nagyon kevés a víz, szalonnával is megspékelhetjük


Chili con carne

3+1 étel, amit nem érdemes megfőzni anélkül, hogy kávét tennél bele -  -  - barista, bestmixer, kávé, recept,


Fotók: Pixabay

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma (több is lehet)
  • 50 - 60 dkg darált marhahús
  • 1 tk római kömény
  • 1 rúd fahéj
  • 3 - 4 szem szegfűbors (darálva is hozzáadhatjuk)
  • 1 tk koriander
  • Feketebors, só
  • 2 tk füstölt őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint szárított chili vagy chipolte
  • 0,5 l Coronita (vagy más, jó minőségű világos sör)
  • 4 közepes paradicsom (vagy egy paradicsomkonzerv)
  • 2 - 3 dl marhaalaplé vagy húsleves
  • 1 konzerv vörös- vagy feketebab (a levével együtt)
  • 1 tk barna cukor
  • 0,6 dl kávé (erős főzet)
  • 1,5 dkg étcsokoládé (45-59%-os)

A zsiradékon megdinszteljük, megpirítjuk a vöröshagymát, amikor már majdnem kész, levesszük takarékra a lángot, és hozzáadjuk a fokhagymát. Maximum fél perc kevergetés után húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a fűszerek felét a só kivételével, beleértve a szárított chilit vagy a chipotle-t is, és a cukrot. Pár másodperc pirítás után, amikor kiengedték az aromájukat, de még nem égtek oda, tegyük vissza az edényt a tűzre, és tegyük bele a darlát húst. Alaposan keverjük össze, és pirítsuk meg. Ha a hús kifehéredett, pirítsuk tovább, hogy egy kis színt kapjon, majd tegyük bele a csokit és öntsük rá a kávét (ha nagyon száraz a hús, korábban is ráönthetjük, hogy ne égjen oda). Vegyük feljebb a lángot, és pároljuk tovább, majd pár perc múlva tegyük bele a paradicsomot. Keverjük tovább, és legalább 10 percig főzzük, majd tegyük hozzá a sört és a kávét, valamint az alaplé egyharmadát.

Tegyünk az edény alá egy vastag fémalátétet, és takarékon legalább másfél órát rotygotassuk. Ha túl sűrű, pótoljuk a folyadékot az alaplével (ha elfogy, vízzel vagy további sörrel is lehet). Ha van időnk, főzhetjük akár 3-4 órán át is, akárcsak a pörkölt, ez is meghálálja a hosszú, kis lángon történő főzési időt. A főzés befejezése előtt jó egy órával tegyük hozzá a babot, és 45-60 perccel a vége előtt tegyük bele a fűszerek másik felét is. A kávé, a chipotle és a csokoládé semmihez sem fogható ízélménnyel ajándékoz majd meg bennünket, ez teszi igazán autentikussá ezt a chili con carnét.


Prémium saláta kávés öntettel

3+1 étel, amit nem érdemes megfőzni anélkül, hogy kávét tennél bele -  -  - barista, bestmixer, kávé, recept,


Hozzávalók:


Az öntethez

  • 1 ek balzsamecet
  • 3 csésze espresso
  • 3 ek almalé
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 ek melasz (puha barnacukorral vagy mézzel helyettesíthető)
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 4 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 tk oregano

A salátához:

  • kb. 60 g római saláta
  • kb. 60 g lollo saláta
  • 20 g póréhagyma
  • 2-3 szelet kenyér
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 50 g vékonyra szeletelt bacon
  • só
  • ízlés szerint friss bazsalikom
  • pár csepp frissen facsart citromlé


A kenyeret pirítsuk meg, fokhagymázzuk be, majd vágjuk kockákra. A salátákat mossuk meg, majd tékedjük vagy vágjuk ízlés szerinti nagyságú darabokra, a hagymát vágjuk vékony karikákra. A bacont vágjuk nagyobb darabokra. A felaprított salátaleveleket, a hagymát és a bazsalikomot keverjük össze az öntettel, majd tálaljuk a tányérok közepére. A salátahalmokra szórjunk kenyérkockákat és baconszeleteket, Végül az egészet locsoljuk meg pár csepp citromlével.


Ha nem csak ennéd vagy innád, de profi szinten készítenéd is a kávét


A kávékészítés igazi művészet, amit igazán a szakma legjobbjaitól lehet elsajátítani. A Bestmixer iskola barista tanfolyamán neves, sok éves szakmai múlttal rendelkező szakemberek oktatják a kávékészítés tudományát, akiknek szenvedélyük a kávé, és a kisujjukban van ez a szakma. A tanfolyamon megismerheted az összes kávétípust, a különféle pörkölési technikákat, a kávégépek, őrlők típusait, beállításukat. Készíthetsz espressót, cappuccinót, lattét, és az összes többi kávéfajtát - amit természetesen el is fogyaszthatsz.

Válaszd az ország egyik legmenőbb iskoláját és sajátítsd el a barista szakma fortélyait. Imádni fogod!

 

  • barista bestmixer kávé recept

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Kovács-Vass Réka

Érdekel az emberi kommunikáció és a pszichológia, mindemellett minden, ami kreativitást és fantáziát igényel. Imádom a filmeket és a sorozatokat, amikről szívesen írok is, illetve úgy gondolom, hogy a világról való tanulás, tájékozódás, és a lelki fejlődés legjobb módja az utazás. Szeretem folyamatosan bővíteni a gasztronómiával, divattal, és szépségápolással kapcsolatos ismereteimet, amikről örömmel meg is fogalmazom a véleményem.

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Történelem egy csészében - Hogyan lett a kávé társasági esemény és digitális élmény? - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Történelem egy csészében - Hogyan lett a kávé társasági esemény és digitális élmény?
    • Stylenews
    Citromos‑fokhagymás garnélás linguine - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Citromos‑fokhagymás garnélás linguine
    • Stylelife
    Nyári gyümölcsös galette recept
    Grillezett lazac citrusos avokádó-salsával
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Szeretlek, csak nem úgy - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Szeretlek, csak nem úgy
    • Keresd a nőt!
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent
    • Keresd a nőt!
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen
    • Keresd a nőt!
    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?
    Azok a tipikus vidéki dolgok
    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!
    A bűbáj herceg és a királylányok
    A Nő csábít, a Férfi hódít
    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV
    Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?

    Kapcsolódó cikkek

    Történelem egy csészében - Hogyan lett a kávé társasági esemény és digitális élmény?

    Történelem egy csészében - Hogyan lett a kávé társasági esemény és digitális élmény?

    Citromos‑fokhagymás garnélás linguine

    Citromos‑fokhagymás garnélás linguine

    Nyári gyümölcsös galette recept

    Nyári gyümölcsös galette recept

    Grillezett lazac citrusos avokádó-salsával

    Grillezett lazac citrusos avokádó-salsával

    Áfonyás sajttorta recept

    Áfonyás sajttorta recept

    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára

    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára

    További cikkek

    Legendás autók

    Legendás autók

    Legolvasottabb írások

    Szeretlek, csak nem úgy

    Szeretlek, csak nem úgy

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!

    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!

    A bűbáj herceg és a királylányok

    A bűbáj herceg és a királylányok

    A Nő csábít, a Férfi hódít

    A Nő csábít, a Férfi hódít

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia