Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Én - Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Én
 - 7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Autó & Motor - Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Autó & Motor
Stylelife - Mit tehetsz, ha állandósult otthon a feszültség?

Mit tehetsz, ha állandósult otthon a feszültség?

Stylelife
Autó & Motor - Luxus SUV helyett Luxus busz: A megújult Mercedes-Benz V 300 d 4MATIC

Luxus SUV helyett Luxus busz: A megújult Mercedes-Benz V 300 d 4MATIC

Autó & Motor
Mindent egymásért - Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?

Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?

Mindent egymásért
 - Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

 - Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

 - LaVidaYarn – A fonalból szőtt stílus és elegancia

LaVidaYarn – A fonalból szőtt stílus és elegancia

  1. Mitől menő a szürke marha?

Mitől menő a szürke marha?

  • 2013. december 05.
  • Komment

Utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez az egész. Mármint ez az egész felhajtás most a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth Könyvkiadó gondozásában még receptkönyv is jelent meg hozzá!


Ezt már nem lehet annyiban hagyni, hiteles forrást kell találni. A dömsödi Szomor Húsüzem és ökofarm tűnt a legközelebbi és legmegbízhatóbb forrásnak. A Kiskunsági Nemzeti Park területén működő gazdaság magyar szürke marha állatállománya 2500 körül változó. 2010 elején nyitották meg húsfeldolgozó üzemünket, amelynek fő profilja a magyar szürkemarha-hús feldolgozása. Főleg szalámit készítenek, ami leginkább nemzeti parki védett területeken nevelkedett szürke marhából és bivalyból készül. Rögtön egy kóstolóval vártak, ahol a különböző ízesítésű és érlelésű szárazáruk ízét hasonlíthattam össze.

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

A bresaola mindenek felett
Egyik szalámi jobb volt, mint a másik, mégis az a sózott, pácolt, Olaszországban nagyon népszerű szendvicsbe való nyert nálam, amit bresaolának hívunk. Először Lombardiában szárították így a

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
marhasonkát, többféle fűszerrel (babérlevéllel, borssal, borókabogyóval, rozmaringgal, kakukkfűvel, oregánóval) pácolva. A levegőn szárítás következtében víztartalma jelentős részét elveszti a hús, a fűszerektől pedig különleges aromát kap. A papírvékonyságúra szelet hússal nem lehet betelni, de vigyázni kell vele, mert 5 dkg sonkában benne van a napi só szükségletünk fele. Ugyanakkor alacsony a zsírtartalma (2 g az 50-ből!) és a naponta kellő vasmennyiség 14 %-át is megkapjuk egy ekkora adagból. Vagyis fogyasszuk olyan napokon, amikor egyébként alacsony sótartalmú ételeket eszünk.


Ezeket tényleg kicsapták
A falatozás után állatnézőbe indultunk. 12-15 év jut átlagosan ezeknek a jószágoknak, és azt irigylésre méltó körülmények között töltik. Az extenzív, járatva legeltetés ugyan kevés, de rendkívül egészséges húsanyagot eredményez. Mivel a szürke marha élete során kizárólag legel, télen pedig a nyáron betakarított réti szénát kapja, semmilyen vegyszerrel, mesterséges anyaggal nem találkozik. A gyepeken történő legeltetés olyan különleges zamatot kölcsönöz a húsnak, ami után kevés fűszerezés is elegendő a hús ízesítéséhez. Nem is beszélve arról a sok gyógynövényről, ami gyakran kerül az állatok szervezetébe, tovább növelve a húsuk élvezeti értékét.

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,


A meglátogatott gulya, ha kicsit szétszaladt, beterítette a horizontot. Mégis azt tanultam, hogy nincs elég belőle. Pedig a magyar szürke szarvasmarha kivitele Európába a középkorban igen jelentős volt, évente akár 100.000 darabot is exportáltunk. A birodalmi városokban a magyar marhahúst drágábban mérték, mint a helybelit. Az augsburgi városi levéltár 1578-as dokumentuma szerint Augsburgban a magyar marhahús ára 12 dénár, a helybeli marha (Landochs) pedig csak 7-10 dénár volt fontonként.
Lehet, hogy most is így lenne, de mind elfogy itthon. Holott majdnem kizárólag csak pörköltet készítenek belőle. Pedig – ahogy a fent említett, 66 receptet tartalmazó szakácskönyv is mutatja – bőven van lehetőség. A vendéglátóim által készített ebédhez például oldalast, csontos farok részt és hátszínt sütöttek egybe krumplival, tepsiben. Örültem, hogy nem csak bélszínnel akartak elkápráztatni, mert a csontos húsoknál nincs ízletesebb, hiszen a csontban az állat egész életének lenyomata ott van. Érdemes kipróbálni például az oldalast marhából is! (Nem is értem miért csak a sertést-oldalast vesszük.)



Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
De miért is olyan jó, ha szürke?
Szárazanyag tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard marhafajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. A kizárólag legelőn tartott állatok húsa továbbá minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz, ami persze csak azoknak érdekes, akik az egészséges táplálkozást részesítik előnyben. A szürke marhák nem kapják el a kergemarhakórt, hiszen tartásuk során nem érintkeznek semmilyen adalékkal vagy vegyszerrel, amelyek a betegséget terjeszthetik.
A szürke marha megnevezésű feldolgozott termékek esetében az élelmiszer hús alapanyagának 100 %-a szürke marha. A magas vastartalmú vörös, száraz, füstölt és egyéb hústermékek különlegessége, hogy egyféle termék csak egy állat húsát tartalmazza, mivel csak így valósítható meg a hiteles nyomon követés. Vagyis nem érdemes a jövő évi Szürkemarha Vigadalomig várni, hanem érdemes keresni a szürkemarha-húsból készült termékeket, ételeket.

bontottcsirke.blog.hu

  • bresaola szürkemarha

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Mitől menő a szürke marha? - Az én konyhám, divat, életmód, stílus
    Mitől menő a szürke marha?
    • Az én konyhám
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Szeretlek, csak nem úgy - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Szeretlek, csak nem úgy
    • Keresd a nőt!
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent
    • Keresd a nőt!
    Alattomos bűntudatkeltés? - Így éri el egy manipulátor, hogy bűntudatod legyen - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Alattomos bűntudatkeltés? - Így éri el egy manipulátor, hogy bűntudatod legyen
    • Keresd a nőt!
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen
    Azok a tipikus vidéki dolgok
    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV
    Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?
    Mi történik a héten? 2025.09.08-14.
    Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond
    Öt varázslatos hazai könyvtár, amely teljesen magával ragad

    További cikkek

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A spenót, mint ősi praktika

    A spenót, mint ősi praktika

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Az ország legjobb rántott húsa Budapestre költözött

    Az ország legjobb rántott húsa Budapestre költözött

    Legolvasottabb írások

    Szeretlek, csak nem úgy

    Szeretlek, csak nem úgy

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    Alattomos bűntudatkeltés? - Így éri el egy manipulátor, hogy bűntudatod legyen

    Alattomos bűntudatkeltés? - Így éri el egy manipulátor, hogy bűntudatod legyen

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?

    Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?

    Mi történik a héten?    2025.09.08-14.

    Mi történik a héten? 2025.09.08-14.

    Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

    Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia