Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Stylelife - Mi történik a héten? 2025.11.03-09.

Mi történik a héten? 2025.11.03-09.

Stylelife
Autó & Motor - A dicsőséges rally múlt tovább él benne – Audi RS3

A dicsőséges rally múlt tovább él benne – Audi RS3

Autó & Motor
 - Picasso botrányos szerelmi élete

Picasso botrányos szerelmi élete

Életérzés - Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

Életérzés
Stylelife - Miért a könyvolvasás lett az új státuszszimbólum?- Intellektus, tudás és presztízs – a férfi, aki olvas.

Miért a könyvolvasás lett az új státuszszimbólum?- Intellektus, tudás és presztízs – a férfi, aki olvas.

Stylelife
Életérzés - Az egészség a szájnál kezdődik

Az egészség a szájnál kezdődik

Életérzés
Stylenews - A Samsung Art Store gyűjteménye elhozza az Art Basel Paris kiállítás remekműveit az otthonokba

A Samsung Art Store gyűjteménye elhozza az Art Basel Paris kiállítás remekműveit az otthonokba

Stylenews
Én - Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Én
Stylelife - Őszi feltöltődés: ezekben a hazai fürdővárosokban garantált a kikapcsolódás!

Őszi feltöltődés: ezekben a hazai fürdővárosokban garantált a kikapcsolódás!

Stylelife
Autó & Motor - Egy ikon, porban és sárban - Ford Mustang Mach-E Rally

Egy ikon, porban és sárban - Ford Mustang Mach-E Rally

Autó & Motor
Stylenews - MERT A SZERETET MELLÉ TUDÁS IS KELL: ITT A GAZDIJOGSI 2.0!

MERT A SZERETET MELLÉ TUDÁS IS KELL: ITT A GAZDIJOGSI 2.0!

Stylenews
  1. Mitől menő a szürke marha?

Mitől menő a szürke marha?

  • 2013. december 05.
  • Komment

Utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez az egész. Mármint ez az egész felhajtás most a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth Könyvkiadó gondozásában még receptkönyv is jelent meg hozzá!


Ezt már nem lehet annyiban hagyni, hiteles forrást kell találni. A dömsödi Szomor Húsüzem és ökofarm tűnt a legközelebbi és legmegbízhatóbb forrásnak. A Kiskunsági Nemzeti Park területén működő gazdaság magyar szürke marha állatállománya 2500 körül változó. 2010 elején nyitották meg húsfeldolgozó üzemünket, amelynek fő profilja a magyar szürkemarha-hús feldolgozása. Főleg szalámit készítenek, ami leginkább nemzeti parki védett területeken nevelkedett szürke marhából és bivalyból készül. Rögtön egy kóstolóval vártak, ahol a különböző ízesítésű és érlelésű szárazáruk ízét hasonlíthattam össze.

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

A bresaola mindenek felett
Egyik szalámi jobb volt, mint a másik, mégis az a sózott, pácolt, Olaszországban nagyon népszerű szendvicsbe való nyert nálam, amit bresaolának hívunk. Először Lombardiában szárították így a

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
marhasonkát, többféle fűszerrel (babérlevéllel, borssal, borókabogyóval, rozmaringgal, kakukkfűvel, oregánóval) pácolva. A levegőn szárítás következtében víztartalma jelentős részét elveszti a hús, a fűszerektől pedig különleges aromát kap. A papírvékonyságúra szelet hússal nem lehet betelni, de vigyázni kell vele, mert 5 dkg sonkában benne van a napi só szükségletünk fele. Ugyanakkor alacsony a zsírtartalma (2 g az 50-ből!) és a naponta kellő vasmennyiség 14 %-át is megkapjuk egy ekkora adagból. Vagyis fogyasszuk olyan napokon, amikor egyébként alacsony sótartalmú ételeket eszünk.


Ezeket tényleg kicsapták
A falatozás után állatnézőbe indultunk. 12-15 év jut átlagosan ezeknek a jószágoknak, és azt irigylésre méltó körülmények között töltik. Az extenzív, járatva legeltetés ugyan kevés, de rendkívül egészséges húsanyagot eredményez. Mivel a szürke marha élete során kizárólag legel, télen pedig a nyáron betakarított réti szénát kapja, semmilyen vegyszerrel, mesterséges anyaggal nem találkozik. A gyepeken történő legeltetés olyan különleges zamatot kölcsönöz a húsnak, ami után kevés fűszerezés is elegendő a hús ízesítéséhez. Nem is beszélve arról a sok gyógynövényről, ami gyakran kerül az állatok szervezetébe, tovább növelve a húsuk élvezeti értékét.

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,


A meglátogatott gulya, ha kicsit szétszaladt, beterítette a horizontot. Mégis azt tanultam, hogy nincs elég belőle. Pedig a magyar szürke szarvasmarha kivitele Európába a középkorban igen jelentős volt, évente akár 100.000 darabot is exportáltunk. A birodalmi városokban a magyar marhahúst drágábban mérték, mint a helybelit. Az augsburgi városi levéltár 1578-as dokumentuma szerint Augsburgban a magyar marhahús ára 12 dénár, a helybeli marha (Landochs) pedig csak 7-10 dénár volt fontonként.
Lehet, hogy most is így lenne, de mind elfogy itthon. Holott majdnem kizárólag csak pörköltet készítenek belőle. Pedig – ahogy a fent említett, 66 receptet tartalmazó szakácskönyv is mutatja – bőven van lehetőség. A vendéglátóim által készített ebédhez például oldalast, csontos farok részt és hátszínt sütöttek egybe krumplival, tepsiben. Örültem, hogy nem csak bélszínnel akartak elkápráztatni, mert a csontos húsoknál nincs ízletesebb, hiszen a csontban az állat egész életének lenyomata ott van. Érdemes kipróbálni például az oldalast marhából is! (Nem is értem miért csak a sertést-oldalast vesszük.)



Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
De miért is olyan jó, ha szürke?
Szárazanyag tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard marhafajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. A kizárólag legelőn tartott állatok húsa továbbá minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz, ami persze csak azoknak érdekes, akik az egészséges táplálkozást részesítik előnyben. A szürke marhák nem kapják el a kergemarhakórt, hiszen tartásuk során nem érintkeznek semmilyen adalékkal vagy vegyszerrel, amelyek a betegséget terjeszthetik.
A szürke marha megnevezésű feldolgozott termékek esetében az élelmiszer hús alapanyagának 100 %-a szürke marha. A magas vastartalmú vörös, száraz, füstölt és egyéb hústermékek különlegessége, hogy egyféle termék csak egy állat húsát tartalmazza, mivel csak így valósítható meg a hiteles nyomon követés. Vagyis nem érdemes a jövő évi Szürkemarha Vigadalomig várni, hanem érdemes keresni a szürkemarha-húsból készült termékeket, ételeket.

bontottcsirke.blog.hu

  • bresaola szürkemarha

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Mitől menő a szürke marha? - Az én konyhám, divat, életmód, stílus
    Mitől menő a szürke marha?
    • Az én konyhám
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    A sivár szavak világa - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    A sivár szavak világa
    • Keresd a nőt!
    Férfiak és a mentális egészség – törődnek-e vele vajon eleget? - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Férfiak és a mentális egészség – törődnek-e vele vajon eleget?
    • Stylenews
    Egy ikon, porban és sárban - Ford Mustang Mach-E Rally - Autó & Motor, divat, életmód, stílus
    Egy ikon, porban és sárban - Ford Mustang Mach-E Rally
    • Autó & Motor
    Mi történik a héten? 2025.11.03-09.
    TMS Reformation – reformer pilates Budapesten, ahol a mozgás önismeretté és közösségi élménnyé válik
    Az olvasás mint önvédelmi eszköz
    Őszi feltöltődés: ezekben a hazai fürdővárosokban garantált a kikapcsolódás!
    Feller Adrienne új boltja megnyílt az Allee Bevásárlóközpontban
– ahol a szépség a természet és a lélek harmóniájából születik
    A szavak súlya – amikor a hang formát ad a léleknek
    MERT A SZERETET MELLÉ TUDÁS IS KELL: ITT A GAZDIJOGSI 2.0!

    További cikkek

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A spenót, mint ősi praktika

    A spenót, mint ősi praktika

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Az ország legjobb rántott húsa Budapestre költözött

    Az ország legjobb rántott húsa Budapestre költözött

    Legolvasottabb írások

    A sivár szavak világa

    A sivár szavak világa

    Férfiak és a mentális egészség – törődnek-e vele vajon eleget?

    Férfiak és a mentális egészség – törődnek-e vele vajon eleget?

    Egy ikon, porban és sárban - Ford Mustang Mach-E Rally

    Egy ikon, porban és sárban - Ford Mustang Mach-E Rally

    Mi történik a héten? 2025.11.03-09.

    Mi történik a héten? 2025.11.03-09.

    TMS Reformation – reformer pilates Budapesten, ahol a mozgás önismeretté és közösségi élménnyé válik

    TMS Reformation – reformer pilates Budapesten, ahol a mozgás önismeretté és közösségi élménnyé válik

    Az olvasás mint önvédelmi eszköz

    Az olvasás mint önvédelmi eszköz

    Őszi feltöltődés: ezekben a hazai fürdővárosokban garantált a kikapcsolódás!

    Őszi feltöltődés: ezekben a hazai fürdővárosokban garantált a kikapcsolódás!

    Feller Adrienne új boltja megnyílt az Allee Bevásárlóközpontban
– ahol a szépség a természet és a lélek harmóniájából születik

    Feller Adrienne új boltja megnyílt az Allee Bevásárlóközpontban
– ahol a szépség a természet és a lélek harmóniájából születik

    A szavak súlya – amikor a hang formát ad a léleknek

    A szavak súlya – amikor a hang formát ad a léleknek

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia