Kulcsszó keresés /


Miért eszünk húsvétkor kalácsot, sonkát és tormát?

  • 2025. április 19.

Sonka, kalács, torma, tojás – ezek a húsvéti reggeli elmaradhatatlan hozzávalói. Van, ahol a kalácsot Jézus töviskoronájára emlékezve koszorú alakúra fonják, a torma a zsidó hagyományokhoz kapcsolódik, míg a tojás a termékenység és az újjászületés jelképe. Ahogy az ünnepi díszítés elemei, a bárány, a barkaág és a nyúl is fontos szimbólum.

olvass tovább

Idén 25 éves a Tropicárium!

  • 2025. március 25.

A budapesti Tropicarium és Óceanárium már 25 éve kápráztatja el látogatóit lenyűgöző vízi és egzotikus élővilágával. A jubileum alkalmából Farkasdi Thomas, a létesítmény vezetője és tulajdonosa mesélt nekünk az elmúlt negyed évszázad legizgalmasabb pillanatairól, a fejlődés mérföldköveiről és arról, milyen különleges meglepetésekkel készülnek az ünnepi évre.

olvass tovább

Kínai Újév: Legendák, hagyományok és ünnepi szokások

  • 2025. január 29.

január 29-én kezdődik a kínai újév. A kínai asztrológia szerint ez az év a bölcsességről, az átalakulásról és a megfontolt döntésekről szól. A kígyó az intelligencia, a stratégiai gondolkodás és a türelem jelképe, míg a fa elem a növekedést, stabilitást és kreativitást erősíti. Ez az év ideális lehet új célok kitűzésére, az önismeret elmélyítésére és a tudatos tervezésre.

olvass tovább

Hogyan őrizzük meg a súlyunkat karácsonykor?

  • 2024. december 23.

Tomán Szabina tanácsai a tudatos étkezésről A karácsony az ünnepi hangulat, a családi összejövetelek és a finomabbnál finomabb ételek időszaka. Sokan azonban attól tartanak, hogy a karácsonyi lakomák és az édességek elfogyasztása után könnyen felszaladhat néhány plusz kiló. Tomán Szabina, a Toman Diet alapítója szerint azonban nincs ok aggodalomra, ha az ünnepi időszakban is tudatosan kezeljük az étkezésünket.

olvass tovább

Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen

  • 2024. december 17.

A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza arra számít, a felmelegedés miatt a Balatonnál is nagyobb teret nyer majd a kékszőlő Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely jól passzol többféle karácsonyi ételhez. A vásárlók ízlése azonban nagyot változott az elmúlt években, a testes, nehéz vörösborok helyett ma már a gyümölcsös, könnyedebb tételeket keresik – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

olvass tovább

Karácsonyi koccintás – ünnepi koktélok, amik mindenkit elvarázsolnak

  • 2024. december 14.

A téli hónapok varázsa nem csak a hóesésben és a karácsonyi fényekben rejlik, hanem az otthonunk melegében elfogyasztott, lélekmelengető italokban is. Egy jól elkészített koktél nemcsak a hideg ellen véd, de tökéletes kísérője lehet egy családi összejövetelnek vagy egy baráti beszélgetésnek a kandalló mellett. Összeállítottunk néhány különleges téli koktélt, amelyekkel garantáltan feldobhatod az ünnepi hangulatot. Készítsd el őket könnyedén otthon, és élvezd a tél ízeit!

olvass tovább

12 motiváló idézet az új évre hangolódva

Az új év ünnepi köszöntése kiváló alkalom arra, hogy a nemkívánatos tényezőket a hátunk mögött hagyjuk, és bizonyos dolgokon változtassunk egy sikeresebb, boldogabb jövő reményében. Ehhez kínálunk most nektek elgondolkodtató, inspiráló idézeteket egy csokorba szedve.

olvass tovább

5 nosztalgikus fekete-fehér film karácsonyra

A karácsony a szeretteinkről és a velük töltött időről kell, hogy szóljon, függetlenül attól, hogy ebbe a családunk vagy a barátaink tartoznak bele. Ezt az időt tölthetjük közös főzéssel és sütéssel, a lakás dekorálásával, az ünnepi asztal megterítésével, a karácsonyfa felállításával, ajándékozással, nagy beszélgetésekkel, és természetesen közös filmnézéssel is. Ha esetleg már egy kicsit ráuntunk a szokásos karácsonyi filmekre, akkor jó ötlet lehet, ha valamilyen nosztalgikus, hangulatos, klasszikus fekete-fehér filmet választunk.

olvass tovább