Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Életérzés - Férfiszempont: Az orgazmus a materiális világban megélt egyik legintenzívebb élmény

Férfiszempont: Az orgazmus a materiális világban megélt egyik legintenzívebb élmény

Életérzés
Cool-Túra - Filmajánló: Air – Harc a legendáért 2023

Filmajánló: Air – Harc a legendáért 2023

Cool-Túra
 - Kutatások szerint a nárcisztikusok direkt próbálnak féltékennyé tenni

Kutatások szerint a nárcisztikusok direkt próbálnak féltékennyé tenni

Cool-Túra - 'Míg én a fehér por, te a szívószál.' – társadalmi és szociális kinyilatkoztatás Punnany Massif szemmel, alig 12 év után

'Míg én a fehér por, te a szívószál.' – társadalmi és szociális kinyilatkoztatás Punnany Massif szemmel, alig 12 év után

Cool-Túra
Autó & Motor - Mint a jó bor - Ford Kuga ST-Line FHEV

Mint a jó bor - Ford Kuga ST-Line FHEV

Autó & Motor
Én - Top szakállfazon férfiaknak

Top szakállfazon férfiaknak

Én
Autó & Motor - Elektromos autózás belépő, BMW módra – BMW iX1 xDrive30

Elektromos autózás belépő, BMW módra – BMW iX1 xDrive30

Autó & Motor
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Miért eszünk húsvétkor kalácsot, sonkát és tormát?

Miért eszünk húsvétkor kalácsot, sonkát és tormát?

  • 2023. április 08.
  • Komment

Sonka, kalács, torma, tojás – ezek a húsvéti reggeli elmaradhatatlan hozzávalói. Van, ahol a kalácsot Jézus töviskoronájára emlékezve koszorú alakúra fonják, a torma a zsidó hagyományokhoz kapcsolódik, míg a tojás a termékenység és az újjászületés jelképe. Ahogy az ünnepi díszítés elemei, a bárány, a barkaág és a nyúl is fontos szimbólum.


A nagyhét az év egyik legkülönlegesebb időszaka, amelyhez nemcsak egyházi események, de különleges népszokások és ételek is kapcsolódnak. Nagycsütörtökön a keresztény világ az utolsó vacsorára, Krisztus elfogására és szenvedésére emlékezik. Ezt a napot a néphagyomány zöldcsütörtöknek is nevezi, amikor általában zöld színű ételeket főztek, például spenótból, sóskából, salátából vagy csalánból.

Nagypéntek a katolikusok számára a mai napig szigorú böjti nap, vagyis háromszor fogyaszthatnak ételt, de csak egyszer lakhatnak jól, és le kell mondaniuk a húsról is. Vannak olyan tájegységek, ahol ezen a napon erjesztett gabonaléből, ciberéből készítettek levest, máshol tejleves, bableves, mákos vagy diós tészta került az asztalra. Sok helyen egyáltalán nem raktak tüzet nagycsütörtöktől nagyszombatig – ez egyben azt is jelentette, hogy nem ettek főtt ételt. Az „új tüzet” nagyszombaton a templomból hazavitt parázzsal gyújtották meg, és azon főzték meg a húsvéti, ünnepli fogásokat, amelyek közül mindnek megvan a maga szimbolikája.

Miért eszünk húsvétkor kalácsot, sonkát és tormát? - STYLELIFE - Gasztronómia - húsvét, húsvét sonka,

A kalácsot sok helyen Krisztus töviskoronájára emlékeztetve koszorú alakúra fonták, a torma a zsidó hagyomány szerint a széderestén fogyasztott egyik keserűfű, más elméletek szerint keserű-csípős íze Jézus szenvedéseire emlékeztet. A sonkának más szerepe van: a böjt előtti utolsó disznóvágásból származó füstölt sonka pont húsvétra készült el, a néphagyomány szerint volt, ahol a sonka csontját a gyümölcsfára akasztották a jó termés reményében. A tojás pedig a termékenység, a tisztaság és az élet szimbóluma, amelyet a katolikus templomokban – a sonkával, a tormával és a kaláccsal együtt – húsvétvasárnap megszentelnek.

A tojás ugyanakkor a húsvéti díszítés központi eleme is. A „tojásfákra”, a barkára és más virágos ágakra a hagyományos piros és mintás tojások mellett a 2023-as tavasz és nyár színeiben – például a korall, a fényes sárgászöld, a lila különböző árnyalataiban – játszó tojások és kerámiából készített virágok is kerülhetnek. Népszerűek a pasztellszínű tojásokkal és vadvirágokkal díszített ajtókoszorúk, a festett tojástartók.

Akár tányéralátétekkel vagy egy asztali futóval is könnyen húsvéti hangulatot lehet teremteni az ebédlőben – akkor is, ha alá a megszokott fehér abroszt terítjük. Ne feledkezzünk el a legapróbb részletekről sem: olyan húsvéti szalvétákat válasszunk, amelyek összhangban vannak az étkészletünk mintáival, színeivel.

Az ünnepi asztal díszein, a tányérokon, a csészéken, a tálakon és a szalvétákon idén is megjelenik motívumként a nárcisz, a tulipán, a lenvirág, a harangvirág és a hóvirág, ahogy a bárány és a nyúl is. Míg a bárány egyértelműen a zsidó-keresztény kultúrából származó jelkép, addig a nyúl a termékenységre utal, húsvéti szimbólumként először a 16. században, Németországban használták. Igaz, egyes elméletek szerint egy egyszerű félreértés – egészen pontosan a több német területen húsvéti fogásnak számító gyöngytyúk, vagyis a Hasel és a nyúl német neve, a Hase közötti hasonlóság – vezetett oda, hogy a nyúl ilyen fontos szerepet kapott az ünnepben.

Ha szeretnéd az idei színpompás tavaszt a húsvéti ünnepi asztalon is megidézni, hasznos lakberendezési tippekért böngészd a Nobilacasa weboldalán található tartalmakat. 

  • húsvét húsvét sonka

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Miért eszünk húsvétkor kalácsot, sonkát és tormát? - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Miért eszünk húsvétkor kalácsot, sonkát és tormát?
    • Stylelife
    Paleo csörögefánk - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Paleo csörögefánk
    • Stylelife
    Legyen egészségesebb a húsvéti tojáskeresés
    Húsvétre hangolódás
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Az elme megtrükközése - így próbál behálózni egy igazi manipulátor - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Az elme megtrükközése - így próbál behálózni egy igazi manipulátor
    • Keresd a nőt!
    Tényleg szükséged van arra az emberre, aki bánt téged? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Tényleg szükséged van arra az emberre, aki bánt téged?
    • Keresd a nőt!
    Filmajánló: Air – Harc a legendáért 2023 - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Filmajánló: Air – Harc a legendáért 2023
    • Stylenews
    Hozzászoktunk az elutasításhoz és már mi is ezt tesszük magunkkal
    Engem is vert apám, mégis ember lett belőlem - Mérgező szülők
    Férfiszempont: Az orgazmus a materiális világban megélt egyik legintenzívebb élmény
    Ha már tervezed a nyarat, Csongrád a tökéletes hely!
    Hogyan lehet javítani a hajunk állapotán? – Nem elegendő kívülről ápolni
    Elkerülhető a férfiak kopaszodása? – Ez az 5 dolog szerepet játszik a problémában
    A legnehezebb munka, és ami az után jön - Egy házasság így hanyatlik meg

    Kapcsolódó cikkek

    Paleo csörögefánk

    Paleo csörögefánk

    Legyen egészségesebb a húsvéti tojáskeresés

    Legyen egészségesebb a húsvéti tojáskeresés

    Húsvétre hangolódás

    Húsvétre hangolódás

    További cikkek

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    5 helyzet, amikor egy okosotthon eszköz igazán jól jön!

    5 helyzet, amikor egy okosotthon eszköz igazán jól jön!

    Max Verstappen a Heineken® 0.0 új nemzetközi nagyköveteként indul a 2023-as futamokon

    Max Verstappen a Heineken® 0.0 új nemzetközi nagyköveteként indul a 2023-as futamokon

    Egyszerű tanácsok a jó erőnléthez és a produktivitáshoz

    Egyszerű tanácsok a jó erőnléthez és a produktivitáshoz

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    A káromkodás rendben van?

    A káromkodás rendben van?

    Legolvasottabb írások

    Az elme megtrükközése - így próbál behálózni egy igazi manipulátor

    Az elme megtrükközése - így próbál behálózni egy igazi manipulátor

    Tényleg szükséged van arra az emberre, aki bánt téged?

    Tényleg szükséged van arra az emberre, aki bánt téged?

    Filmajánló: Air – Harc a legendáért 2023

    Filmajánló: Air – Harc a legendáért 2023

    Hozzászoktunk az elutasításhoz és már mi is ezt tesszük magunkkal

    Hozzászoktunk az elutasításhoz és már mi is ezt tesszük magunkkal

    Engem is vert apám, mégis ember lett belőlem - Mérgező szülők

    Engem is vert apám, mégis ember lett belőlem - Mérgező szülők

    Férfiszempont: Az orgazmus a materiális világban megélt egyik legintenzívebb élmény

    Férfiszempont: Az orgazmus a materiális világban megélt egyik legintenzívebb élmény

    Ha már tervezed a nyarat, Csongrád a tökéletes hely!

    Ha már tervezed a nyarat, Csongrád a tökéletes hely!

    Hogyan lehet javítani a hajunk állapotán? – Nem elegendő kívülről ápolni

    Hogyan lehet javítani a hajunk állapotán? – Nem elegendő kívülről ápolni

    Elkerülhető a férfiak kopaszodása? – Ez az 5 dolog szerepet játszik a problémában

    Elkerülhető a férfiak kopaszodása? – Ez az 5 dolog szerepet játszik a problémában

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2023 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia