Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Autó & Motor - Több, mint egy emelt karosszéria – BMW X1 xDrive23i

Több, mint egy emelt karosszéria – BMW X1 xDrive23i

Autó & Motor
Cool-Túra - Bukowski, a zseniális tróger

Bukowski, a zseniális tróger

Cool-Túra
Autó & Motor - Dacia Merci motorral – Dacia Duster TCe 150 Extreme

Dacia Merci motorral – Dacia Duster TCe 150 Extreme

Autó & Motor
Cool-Túra - A klub első számú szabálya: senkinek egy szót se a klubról! - Harcosok klubja a film és ami mögötte van

A klub első számú szabálya: senkinek egy szót se a klubról! - Harcosok klubja a film és ami mögötte van

Cool-Túra
Cool-Túra - Isten éltessen  Martin Scorsese!

Isten éltessen Martin Scorsese!

Cool-Túra
Cool-Túra - Apa, még mindig mi vagyunk a jók?

Apa, még mindig mi vagyunk a jók?

Cool-Túra
Stylelife - Egyszerű tanácsok a jó erőnléthez és a produktivitáshoz

Egyszerű tanácsok a jó erőnléthez és a produktivitáshoz

Stylelife
Cool-Túra - 3 ikonikus filmhelyszín Amerikában, ahová el kell látogatnod

3 ikonikus filmhelyszín Amerikában, ahová el kell látogatnod

Cool-Túra
  1. ÉN
  2. STYLELIFE
  3. STYLENEWS
  4. Kultúra
  5. Interjúk
  6. Koktélok, titkok, bartenderek

Koktélok, titkok, bartenderek

  • 2018. július 02.
  • Komment

Ruskó Róberttel, a BOLS Mixer Akadémia tanárával, a PUBLiCUM bartenderével beszélgettünk.


A PUBLiCUM pozitív kisugárzása nem véletlen. Az energia mögött profizmust találunk. A szakma szeretetét, - illetve, hogy egészen pontosak legyünk - több szakma szeretetét. A gördülékenység mögött sok-sok év munka van, sokszor meglepő tudatosság a legapróbb részletek tekintetében is, és amikor vendégként helyet foglalunk, csak annyit érzünk, hogy minden rendben van. Valahol ez a lényeg, és éppen ezért érdemes egy kicsit benézni a kulisszák mögé, mert a titokra mindenki kíváncsi. Ruskó Róbert bartender, a BOLS Mixer Akadémia tanára örömmel állt rendelkezésünkre, kellemes időben ültünk le beszélgetni, miközben, ha vendég érkezett, természetesen azonnal a pult mögött termett.

Koktélok, titkok, bartenderek - ÉN - STYLELIFE - bartender, bols mixer akadémia, PUBLiCUM, publicum bár, publicum étterem, publicum gozsdu, Ruskó Róbert,

A gasztroforradalom folyamatosan nagyon magasra emeli a mércét, hogyan látod ezt belülről? És arra is kíváncsi lennék, hogy hogyan lehet valaki igazán profi bartender?

Én nagyon gyakorlatias képzést vezetek. Másfél-két éve megkeresett Morafcsik Peti, hogy szeretne egy american-bartender tanfolyamot, ehhez készítettem egyedi tematikát. Az első változaton később javítottunk, így alakult ki a viszonylag rövid, öt alkalmas tanfolyam. Ma már az is fontos szempont, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb tudás birtokába jussanak a leendő bartenderek. Az alapokat már megtanulják a nagy képzéseken, nálam nagyon gyakorlatias, kiegészítő képzést kapnak, valamint megtanulhatják az úgynevezett üvegbiztonságot. Elsajátíthatják az úgynevezett mérce nélküli töltést, ugyanis a nagyon pörgős helyeken nincs idő a mércésére. Megtanulnak számolni töltés közben, így a vendéggel meg tudják tartani a szemkontaktust.

Ezek szerint a ritmus nagyon fontos!

Van egy bizonyos ütemünk, és a tempó is fontos, mindezt sokszor egészen más ütemű hangos zene mellett is tartanunk kell!

Koktélok, titkok, bartenderek - ÉN - STYLELIFE - bartender, bols mixer akadémia, PUBLiCUM, publicum bár, publicum étterem, publicum gozsdu, Ruskó Róbert,

Ez már amolyan dupla függetlenítés, mintha valamilyen hangszeren játszana az ember! Amúgy is alkotásnak tartom a mixerkedést. És ugye, szinte színpadon dolgozik az ember. Honnan lehet megismerni, hogy milyen trendek vannak a világban?

Különböző nemzetközi fórumokon el lehet lesni a trendeket, de nagyon fontos az egyéni kreativitás.

Magyarország hol helyezkedik el a képzeletbeli bartender-térképen?

Egyre több elismerést kapunk. Nagy Zoli, a Boutiq Bár tulajdonosa Bécsben is nyitott már bárt és kávézót. Rajta kívül Schöck Norbit, Felhősi Attilát, Deák Olivért és Malomhegyi Anettet is mindenképpen kiemelném. Alapvetően kétféle bartender irányzat létezik, a klasszikus és a flair bartender vonal. Az első inkább gasztronómia tekintetében kiemelkedő, a másiknál a show a fontosabb, viszont a különbségek ellenére idővel szerintem összeér a két ág.

Koktélok, titkok, bartenderek - ÉN - STYLELIFE - bartender, bols mixer akadémia, PUBLiCUM, publicum bár, publicum étterem, publicum gozsdu, Ruskó Róbert,

Létezik-e szerinted utánozhatatlan trükk a gasztroforradalomban?

A Michelin-csillagok mindenképpen sokat számítanak. A magyar séfeket kezdik felfedezni külföldön, a konyha pedig magával húzza a bárt. Fontos, hogy a gasztronómia immáron a középrétegnek is szól, a fine dining mellett a street food is nagyon népszerűvé vált. A kézműves sörök is nagyon nagy változást hoztak a piacon. Nekem egyszerre több munkahelyem van, így sok mindent megfigyelhetek. A PUBLiCUMBAN vagyok itthon, miközben a BOLS Mixer Akadémián oktatok, és a Fámában is dolgozom. Nagyon jó érzés meglátni a közös pontokat.

Mennyire fontos dolog a szabadság egy bartender életében?

A tulajdonos döntésétől függ, hogy mekkora a szabadság. Nekem nagyon fontos, azonban kellenek a korlátok is, amelyeket kihívásként értelmezve, közösen átléphetünk.

Most éppen melyek a legnépszerűbb italok?

A nyári szezonban szinte természetesen a Mojito és az Aperol Spitz, valamint a gintonic variációk is nagyon mennek. Rengeteg új gin kerül piacra és emellett nő a különböző tonic márkák száma is. Nálunk is külön gintonic lap van, minden gin mellé más gyümölcsöt vagy fűszernövényt adunk.

Koktélok, titkok, bartenderek - ÉN - STYLELIFE - bartender, bols mixer akadémia, PUBLiCUM, publicum bár, publicum étterem, publicum gozsdu, Ruskó Róbert,

Neked melyik a kedvenc italod?

Két-három hetente van egy változó itallapunk, három itallal amelyet általában márkához kötünk. Most éppen Hennessyvel dolgozom, de már előre gondolkodom. A kedvencem viszont a Daiquiri, és annak különféle változatai.

A PUBLiCUM-ot hova helyeznéd el Budapest gasztrotérképén?

A környezet már önmagában elhelyezi a PUBLiCUMOT, viszont minőségben szerintem kiemelkedünk. Előttünk ezen a helyen senki nem bírta ennyi ideig. Télen is tele vagyunk, köszönhetően a nagy és fűthető terasznak.

Koktélok, titkok, bartenderek - ÉN - STYLELIFE - bartender, bols mixer akadémia, PUBLiCUM, publicum bár, publicum étterem, publicum gozsdu, Ruskó Róbert,

Rövid, közép és hosszú távon mikor lennél elégedett mind a PUBLiCUM, mind a saját karriered tekintetében?

Minél tovább szeretnék fejlődni, a legfontosabb azonban most mindenképpen a családalapítás! Hamarosan házasodom!

Ennél szebb dolog nincs a világon! És biztos vagyok benne, hogy a gasztroforradalom tovább is tart. Drukkolok nagyon! Eszembe jutott közben, ahogy figyeltelek, hogy a bartender lényegében színpadon dolgozik, szerintem ez is művészet. Mellette pedig nagyon nagy felelősség.

Felelősség tekintetében az alapanyagok ismerete is elengedhetetlen. Ma már az allergéneket is oda-vissza ismerni kell. Visszatérve a gasztroforradalomra pedig, azt látjuk, hogy rengeteg tehetséges ember van itthon, nem véletlenül keresik a nagyvilágban a magyarokat.

Mennyire fontos a vendégek visszajelzése?

Nagyon. Főleg, amikor valami újat készítek. Nagyon önkritikus vagyok, elébe megyek az esetleges negatív véleményeknek, már előre nagyon sok emberrel lekóstoltatom a művemet. Az, hogy ízlik-e valami, az szubjektív, viszont fontos, hogy mindig meglegyen az egyensúly.

Koktélok, titkok, bartenderek - ÉN - STYLELIFE - bartender, bols mixer akadémia, PUBLiCUM, publicum bár, publicum étterem, publicum gozsdu, Ruskó Róbert,

A vendégek az újdonságoknak, vagy a népszerű, jól elkészített italoknak örülnek jobban?

Sok mindentől függ, a lényeg, hogy az élmény minél komplexebb legyen. Az igazi dicséret, amikor a vendég végignézi a teljes munkafolyamatot, és úgy köszön el, hogy „Waaaoooo!”. A lényeg, hogy azt kapja, amit ő szeretne. Itt blokkal dolgozunk, ez jó játékra ad lehetőséget, hiszen miközben készítem az italt, porondmesterként tudok segíteni a felszolgálóknak, akár egyszerre három-négy asztalnak is fel tudom venni az infóját, és irányítani tudom a folyamatokat. Sok mindenre kell egyidőben figyelni, de örömmel játszom!

A tanítványaid sikere számodra mikor jelent sikert?

Nagyjából az első alkalommal fel tudom mérni, hogy hol tartanak, és ha ehhez képest előre tudnak lépni, akkor az már siker. Sokan jönnek úgy tanulni, hogy már biztos munkahelyük van külföldön, közvetlenül a tanfolyam elvégzése után. Így tényleg nagyon rövid idő alatt, nagyon sokat kell megtanulniuk!

Koktélok, titkok, bartenderek - ÉN - STYLELIFE - bartender, bols mixer akadémia, PUBLiCUM, publicum bár, publicum étterem, publicum gozsdu, Ruskó Róbert,

A PUBLiCUM pozitív kisugárzása nem véletlen. Az energia mögött profizmust találunk. Ha valaki pedig valódi komplex, jókedvű gasztroélményre vágyik, annak mindenképpen érdemes a vacsora után megkóstolni egy, akár ott a helyszínen megálmodott különleges koktélt, azután még egyet! Azután még egyet!

  • bartender bols mixer akadémia PUBLiCUM publicum bár publicum étterem publicum gozsdu Ruskó Róbert

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Curtis visszatért az utcára - Mindent a testnek, divat, életmód, stílus
    Curtis visszatért az utcára
    • Mindent a testnek
    Ha valaha szerettél – Szőke Nikoletta – PUBLiCUM PORTRAIT - Egy 21.századi Nő, divat, életmód, stílus
    Ha valaha szerettél – Szőke Nikoletta – PUBLiCUM PORTRAIT
    • Egy 21.századi Nő
    PUBLiCUM PORTRAIT - BLR
    PUBLiCUM PORTRAIT - Voga Viki
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    8 ok, amiért a szex egészségessé tesz - Stylelife, divat, életmód, stílus
    8 ok, amiért a szex egészségessé tesz
    • Stylelife
    A férfi is ugyanúgy küzd - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    A férfi is ugyanúgy küzd
    • Keresd a nőt!
    Addig örülj, amíg a nő veszekszik, mert az azt jelenti, hogy még mindig szeret - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Addig örülj, amíg a nő veszekszik, mert az azt jelenti, hogy még mindig szeret
    • Keresd a nőt!
    Repüléstől való félelem? Hogyan szállj szembe ezzel a félelmeddel?
    Előítélek a zárkózott emberekről
    Olyan, mint a Citroën általában. Nonkonformista! – Citroën C5 X Feel Plus 1.2l
    Hogyan lehetsz sikeres? Leleplezzük a titkot!
    Csak egyet ne felejts: mindig van választásod! - Út a kiegyensúlyozott élet felé

    Kapcsolódó cikkek

    Curtis visszatért az utcára

    Curtis visszatért az utcára

    Ha valaha szerettél – Szőke Nikoletta – PUBLiCUM PORTRAIT

    Ha valaha szerettél – Szőke Nikoletta – PUBLiCUM PORTRAIT

    PUBLiCUM PORTRAIT - BLR

    PUBLiCUM PORTRAIT - BLR

    PUBLiCUM PORTRAIT - Voga Viki

    PUBLiCUM PORTRAIT - Voga Viki

    PUBLiCUM PORTRAIT – Szentpéteri Csilla

    PUBLiCUM PORTRAIT – Szentpéteri Csilla

    PUBLiCUM PORTRAIT – Soma Mamagésa

    PUBLiCUM PORTRAIT – Soma Mamagésa

    További cikkek

    Már az ünnepek alatt, akár ingyen is használhatják az Apple TV+ alkalmazást a LG tévék hazai tulajdonosai

    Már az ünnepek alatt, akár ingyen is használhatják az Apple TV+ alkalmazást a LG tévék hazai tulajdonosai

    Egyszerű tanácsok a jó erőnléthez és a produktivitáshoz

    Egyszerű tanácsok a jó erőnléthez és a produktivitáshoz

    3 ikonikus filmhelyszín Amerikában, ahová el kell látogatnod

    3 ikonikus filmhelyszín Amerikában, ahová el kell látogatnod

    Hétvégére kinyit a Gellért Szálló

    Hétvégére kinyit a Gellért Szálló

    A Calvin Klein bemutatja: Calvin Klein Defy, az új férfi illat.

    A Calvin Klein bemutatja: Calvin Klein Defy, az új férfi illat.

    Mely alkalmakkor kell egy férfinak jól öltözöttnek lennie?

    Mely alkalmakkor kell egy férfinak jól öltözöttnek lennie?

    Legolvasottabb írások

    8 ok, amiért a szex egészségessé tesz

    8 ok, amiért a szex egészségessé tesz

    A férfi is ugyanúgy küzd

    A férfi is ugyanúgy küzd

    Addig örülj, amíg a nő veszekszik, mert az azt jelenti, hogy még mindig szeret

    Addig örülj, amíg a nő veszekszik, mert az azt jelenti, hogy még mindig szeret

    Repüléstől való félelem? Hogyan szállj szembe ezzel a félelmeddel?

    Repüléstől való félelem? Hogyan szállj szembe ezzel a félelmeddel?

    Előítélek a zárkózott emberekről

    Előítélek a zárkózott emberekről

    Olyan, mint a Citroën általában. Nonkonformista! – Citroën C5 X Feel Plus 1.2l

    Olyan, mint a Citroën általában. Nonkonformista! – Citroën C5 X Feel Plus 1.2l

    Hogyan lehetsz sikeres? Leleplezzük a titkot!

    Hogyan lehetsz sikeres? Leleplezzük a titkot!

    Csak egyet ne felejts: mindig van választásod! - Út a kiegyensúlyozott élet felé

    Csak egyet ne felejts: mindig van választásod! - Út a kiegyensúlyozott élet felé

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2023 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia