Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Autó & Motor - Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

Autó & Motor
Mindent a szemnek - Michael Jackson relikvia érkezett a Madame Tussauds Budapestbe

Michael Jackson relikvia érkezett a Madame Tussauds Budapestbe

Mindent a szemnek
 - A Tissot ikonikus PRX és Seastar kollekciók órái

A Tissot ikonikus PRX és Seastar kollekciók órái

Autó & Motor - Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

Autó & Motor
 - Az ölelés értéke

Az ölelés értéke

Autó & Motor - Ez már mindennek a teteje! – BMW M 1000 XR teszt

Ez már mindennek a teteje! – BMW M 1000 XR teszt

Autó & Motor
Utazás - Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

Utazás
Interjúk - KOVÁCS GÁBOR, a tenor akit nem lehet nem észrevenni…

KOVÁCS GÁBOR, a tenor akit nem lehet nem észrevenni…

Interjúk
Utazás - Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Utazás
Stylelife - Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.

Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.

Stylelife
 - Ray-Ban x A$AP Rocky: új korszak a napszemüveg-divatban

Ray-Ban x A$AP Rocky: új korszak a napszemüveg-divatban

Autó & Motor - Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

Autó & Motor
 - Az örök kérdés: Mit akar egy nő?

Az örök kérdés: Mit akar egy nő?

  1. Mitől menő a szürke marha?

Mitől menő a szürke marha?

  • 2013. december 05.
  • Komment

Utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez az egész. Mármint ez az egész felhajtás most a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth Könyvkiadó gondozásában még receptkönyv is jelent meg hozzá!


Ezt már nem lehet annyiban hagyni, hiteles forrást kell találni. A dömsödi Szomor Húsüzem és ökofarm tűnt a legközelebbi és legmegbízhatóbb forrásnak. A Kiskunsági Nemzeti Park területén működő gazdaság magyar szürke marha állatállománya 2500 körül változó. 2010 elején nyitották meg húsfeldolgozó üzemünket, amelynek fő profilja a magyar szürkemarha-hús feldolgozása. Főleg szalámit készítenek, ami leginkább nemzeti parki védett területeken nevelkedett szürke marhából és bivalyból készül. Rögtön egy kóstolóval vártak, ahol a különböző ízesítésű és érlelésű szárazáruk ízét hasonlíthattam össze.

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,

A bresaola mindenek felett
Egyik szalámi jobb volt, mint a másik, mégis az a sózott, pácolt, Olaszországban nagyon népszerű szendvicsbe való nyert nálam, amit bresaolának hívunk. Először Lombardiában szárították így a

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
marhasonkát, többféle fűszerrel (babérlevéllel, borssal, borókabogyóval, rozmaringgal, kakukkfűvel, oregánóval) pácolva. A levegőn szárítás következtében víztartalma jelentős részét elveszti a hús, a fűszerektől pedig különleges aromát kap. A papírvékonyságúra szelet hússal nem lehet betelni, de vigyázni kell vele, mert 5 dkg sonkában benne van a napi só szükségletünk fele. Ugyanakkor alacsony a zsírtartalma (2 g az 50-ből!) és a naponta kellő vasmennyiség 14 %-át is megkapjuk egy ekkora adagból. Vagyis fogyasszuk olyan napokon, amikor egyébként alacsony sótartalmú ételeket eszünk.


Ezeket tényleg kicsapták
A falatozás után állatnézőbe indultunk. 12-15 év jut átlagosan ezeknek a jószágoknak, és azt irigylésre méltó körülmények között töltik. Az extenzív, járatva legeltetés ugyan kevés, de rendkívül egészséges húsanyagot eredményez. Mivel a szürke marha élete során kizárólag legel, télen pedig a nyáron betakarított réti szénát kapja, semmilyen vegyszerrel, mesterséges anyaggal nem találkozik. A gyepeken történő legeltetés olyan különleges zamatot kölcsönöz a húsnak, ami után kevés fűszerezés is elegendő a hús ízesítéséhez. Nem is beszélve arról a sok gyógynövényről, ami gyakran kerül az állatok szervezetébe, tovább növelve a húsuk élvezeti értékét.

Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,


A meglátogatott gulya, ha kicsit szétszaladt, beterítette a horizontot. Mégis azt tanultam, hogy nincs elég belőle. Pedig a magyar szürke szarvasmarha kivitele Európába a középkorban igen jelentős volt, évente akár 100.000 darabot is exportáltunk. A birodalmi városokban a magyar marhahúst drágábban mérték, mint a helybelit. Az augsburgi városi levéltár 1578-as dokumentuma szerint Augsburgban a magyar marhahús ára 12 dénár, a helybeli marha (Landochs) pedig csak 7-10 dénár volt fontonként.
Lehet, hogy most is így lenne, de mind elfogy itthon. Holott majdnem kizárólag csak pörköltet készítenek belőle. Pedig – ahogy a fent említett, 66 receptet tartalmazó szakácskönyv is mutatja – bőven van lehetőség. A vendéglátóim által készített ebédhez például oldalast, csontos farok részt és hátszínt sütöttek egybe krumplival, tepsiben. Örültem, hogy nem csak bélszínnel akartak elkápráztatni, mert a csontos húsoknál nincs ízletesebb, hiszen a csontban az állat egész életének lenyomata ott van. Érdemes kipróbálni például az oldalast marhából is! (Nem is értem miért csak a sertést-oldalast vesszük.)



Mitől menő a szürke marha? -  -  - bresaola, szürkemarha,
De miért is olyan jó, ha szürke?
Szárazanyag tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard marhafajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. A kizárólag legelőn tartott állatok húsa továbbá minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz, ami persze csak azoknak érdekes, akik az egészséges táplálkozást részesítik előnyben. A szürke marhák nem kapják el a kergemarhakórt, hiszen tartásuk során nem érintkeznek semmilyen adalékkal vagy vegyszerrel, amelyek a betegséget terjeszthetik.
A szürke marha megnevezésű feldolgozott termékek esetében az élelmiszer hús alapanyagának 100 %-a szürke marha. A magas vastartalmú vörös, száraz, füstölt és egyéb hústermékek különlegessége, hogy egyféle termék csak egy állat húsát tartalmazza, mivel csak így valósítható meg a hiteles nyomon követés. Vagyis nem érdemes a jövő évi Szürkemarha Vigadalomig várni, hanem érdemes keresni a szürkemarha-húsból készült termékeket, ételeket.

bontottcsirke.blog.hu

  • bresaola szürkemarha

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Mitől menő a szürke marha? - Az én konyhám, divat, életmód, stílus
    Mitől menő a szürke marha?
    • Az én konyhám
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Nyári gyümölcsös galette recept - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Nyári gyümölcsös galette recept
    • Stylelife
    Ezért káros egész nap a mobilod kijelzőjét nézni - Hight tech, divat, életmód, stílus
    Ezért káros egész nap a mobilod kijelzőjét nézni
    • Hight tech
    Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06. - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.
    • Stylelife
    5 nyári ital, amitől úgy érzed magad, mintha vakáción lennél
    Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk
    Hogyan válhatsz a saját életed múzsájává?
    JENNIFER LOPEZ MEGOSZTOTTA OLDALAIN A MAGYAR FLASHMOBOT!
    Most mutasd meg, mit tudsz a volán mögött!
    Nyár és olvasás – miért ilyenkor tudunk a legjobban elmélyülni a könyvekben?

    További cikkek

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A nap elengedhetetlen része - Kávé

    A spenót, mint ősi praktika

    A spenót, mint ősi praktika

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Főzz tökéletes ebédet 9 perc alatt!

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Vapiano nagyhatalom lettünk

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Whiskyben úsztatott pisztráng

    Az ország legjobb rántott húsa Budapestre költözött

    Az ország legjobb rántott húsa Budapestre költözött

    Legolvasottabb írások

    Nyári gyümölcsös galette recept

    Nyári gyümölcsös galette recept

    Ezért káros egész nap a mobilod kijelzőjét nézni

    Ezért káros egész nap a mobilod kijelzőjét nézni

    Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.

    Mi történik a héten? 2025.06.30-07.06.

    5 nyári ital, amitől úgy érzed magad, mintha vakáción lennél

    5 nyári ital, amitől úgy érzed magad, mintha vakáción lennél

    Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

    Autóval Európában nyáron: pórul járhatunk, ha megszokásból vezetünk

    Hogyan válhatsz a saját életed múzsájává?

    Hogyan válhatsz a saját életed múzsájává?

    JENNIFER LOPEZ MEGOSZTOTTA OLDALAIN A MAGYAR FLASHMOBOT!

    JENNIFER LOPEZ MEGOSZTOTTA OLDALAIN A MAGYAR FLASHMOBOT!

    Most mutasd meg, mit tudsz a volán mögött!

    Most mutasd meg, mit tudsz a volán mögött!

    Nyár és olvasás – miért ilyenkor tudunk a legjobban elmélyülni a könyvekben?

    Nyár és olvasás – miért ilyenkor tudunk a legjobban elmélyülni a könyvekben?

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia