Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Autó & Motor - Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

Autó & Motor
 - Kibe szeret bele a férfi? Kihez marad hűséges a nő?

Kibe szeret bele a férfi? Kihez marad hűséges a nő?

 - A Tissot ikonikus PRX és Seastar kollekciók órái

A Tissot ikonikus PRX és Seastar kollekciók órái

Utazás - Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

Utazás
Utazás - Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Utazás
 - Frissítő és különleges tavaszi kávés italreceptek

Frissítő és különleges tavaszi kávés italreceptek

Autó & Motor - Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

Autó & Motor
 - Az örök kérdés: Mit akar egy nő?

Az örök kérdés: Mit akar egy nő?

  1. Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

  • 2025. március 25.
  • Fodor Mariann Fodor Mariann
  • Komment
  1. Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

A babka szerintem az egyik legelegánsabb kalács. Nagyon sok verziót kipróbáltam már, mind tészta, mind töltelék tekintetében, de a tésztában biztosan ez a Yotam Ottolenghi séftől kölcsönzött verzió a nyerő, a töltelékek közül pedig a pisztáciakrém és a sült szilva keveréke számomra verhetetlen. Levesz mindenkit a lábáról, már az illatával is. És várd ki amíg megkóstolják!


Hozzávalók (1 db kalácshoz, 7-8 szelet):

Tészta: 
275 g liszt
50 g cukor
7 g szárított élesztő
1 db citrom reszelt héja
1 db tonkabab* (őrölve)
1 db egész tojás+ 1 db tojássárgája
60 ml víz
1 csipet só
75 g vaj
étolaj a kelesztő edényhez

Töltelék: 
200 ml tej
2 db tojássárgája
20 g étkezési keményitő
50 g cukor
70 g sűrített tej
90 g sós pörkölt pisztácia
50 ml olíva olaj
3 db szilva (apróra vágva)

Sziruphoz:
3 db szilva
75 ml víz
100 g cukor

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács) -  -  - babka, gasztronómia, jeruzsálemi kalács, receptek,

Kép: Baka Szabolcs

A töltelékhez először cukrászkrémet készítünk. Az 1 dl tejet, a 2 tojássárgájával, a cukorral és az étkezési keményítővel összekeverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük az előzőekben elkészített keveréket és alacsony lángon besűrítjük. A pisztáciát megpucoljuk, majd a sűrített tejjel és az olíva olajjal összeturmixoljuk. Ha a cukrászkrém kihűlt összekeverjük a pisztáciás keverékkel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük az elkészült krémet.

A tésztához a lisztet, cukrot, élesztőt, reszelt citrom héját és a tonkababot összekeverjük. Majd a tojásokat és a vizet is hozzáadjuk a keverékhez és dagasztani kezdjük (kézzel vagy dagasztó géppel), pár perccel később mehet bele a só és a szobahőmérsékletű vaj (felkockázva). 5-10 percig dagasztjuk (ragacsos fog maradni), majd egy nagyobb tálat kiolajozunk és belehelyezzük a kis gombóccá formált tésztát, egy éjszakára hűtőbe tesszük kelni. 

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács) -  -  - babka, gasztronómia, jeruzsálemi kalács, receptek,

Kép: Baka Szabolcs

Másnap reggel a tésztát kinyújtjuk egy 30*25 cm-es téglalapra, megkenjük a pisztáciás krémmel, megszórjuk az apróra vágott szilvával és feltekerjük a hosszabbik oldalánál (mint a bejglit). Ha kész a tekercs, középen, hosszában végig vágjuk és összefonjuk a két szálat, így kapjuk meg a gyönyörű fonatot. Áthelyezzük egy téglalap alakú kivajazott sütőformába. Hagyjuk 30 percig kelni itt is, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 
Amig a babka sül elkészítjük a szirupot. A vízből és cukorból cukorszirupot főzünk a felezett szilvákkal együtt. Amint kész a kalács, még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Megvárjuk míg teljesen kihűl, csak utána vesszük ki a formából és szeleteljük. 

JEGYZET:
*Tonkabab: kellemes intenzív aromájú fűszer, ízeiben: vanília, szegfűszeg, fahéj, keserű mandula

  • babka gasztronómia jeruzsálemi kalács receptek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Fodor Mariann

Mióta az eszemet tudom a gasztronómia fontos részét képezi az életemnek. Kisgyerekként mindig a főzős újságok hasábjait bújtam, a tévében a szakács műsorokat vadásztam. Ezen szenvedélyemnek sok éven keresztül csak hobbiként éltem, családom és barátaim nem kis örömére. Majd 2019-ben megszületett az elhatározás, hogy professzionális szinten szeretnék a gasztronómiával foglalkozni, igy beiratkoztam a Culinary Institute of Europe Kulináris művészetek képzésre. Ezzel egy új szakasza kezdődött az életemnek, melynek egy fejezetébe jelen oldal hasábjain keresztül pillanthattok be. Jó kalandozást kívánok! Főzzetek, kóstoljatok, egyetek, hisz ez mind csodálatos!

Szólj hozzá a cikkhez

Kapcsolódó cikkek
Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára - Stylelife, divat, életmód, stílus
Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára
  • Stylelife
2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha - Stylelife, divat, életmód, stílus
2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha
  • Stylelife
Gesztenyés Pavlova, meggyzselével
Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással
Heti Top 10A hét legjobb írásai
Hova tűnt a férfiak szeretete? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Hova tűnt a férfiak szeretete?
  • Keresd a nőt!
A boldogság tényleg egy döntés csak, amit meghozol? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
A boldogság tényleg egy döntés csak, amit meghozol?
  • Keresd a nőt!
Ne dobd el, javítsd meg - Kapcsolatok, ahol megéri az újrakezdés - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Ne dobd el, javítsd meg - Kapcsolatok, ahol megéri az újrakezdés
  • Keresd a nőt!
Ha nem vagy rendben, hidd el, az is rendben van
Mi történik a héten? 2025.06.09-15.
Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range
Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő
Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!
Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek

    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára

    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével

    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel

    Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel

    Hétvégi sütemény: Dobostorta

    Hétvégi sütemény: Dobostorta

    Legolvasottabb írások

    Hova tűnt a férfiak szeretete?

    Hova tűnt a férfiak szeretete?

    A boldogság tényleg egy döntés csak, amit meghozol?

    A boldogság tényleg egy döntés csak, amit meghozol?

    Ne dobd el, javítsd meg - Kapcsolatok, ahol megéri az újrakezdés

    Ne dobd el, javítsd meg - Kapcsolatok, ahol megéri az újrakezdés

    Ha nem vagy rendben, hidd el, az is rendben van

    Ha nem vagy rendben, hidd el, az is rendben van

    Mi történik a héten? 2025.06.09-15.

    Mi történik a héten? 2025.06.09-15.

    Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

    Európai felfedező - Az új Ford Explorer Extended Range

    Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

    Fent a csúcson – Bentley Continental GT avagy a dicső múlt és a jövő

    Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

    Indul az utazási szezon - csomagoljon stílusosan a WITTCHEN-nel!

    Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

    Horvátország továbbra is a magyarok kedvence

    További cikkek

    Legendás autók

    Legendás autók

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia