Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Stylelife - Mi történik a héten?  2025.08.25-31.

Mi történik a héten? 2025.08.25-31.

Stylelife
 - Hiába telik az idő, minden párkapcsolaton dolgozni kell

Hiába telik az idő, minden párkapcsolaton dolgozni kell

Rendezvények - Alázat és nagyszerűség a Budai Vár falai között - Mandoki Soulmates koncertbeszámoló

Alázat és nagyszerűség a Budai Vár falai között - Mandoki Soulmates koncertbeszámoló

Rendezvények
 - 7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Autó & Motor - A csend hangja - BMW iX xDrive60

A csend hangja - BMW iX xDrive60

Autó & Motor
Mindent egymásért - Ami nélkül nincs értelme egy kapcsolatnak sem - a bizalom

Ami nélkül nincs értelme egy kapcsolatnak sem - a bizalom

Mindent egymásért
Autó & Motor - Mézédes áfonyás keménycukor – Ford Mustang GT Performance Convertible teszt

Mézédes áfonyás keménycukor – Ford Mustang GT Performance Convertible teszt

Autó & Motor
Életérzés - A családi minták láthatatlan öröksége

A családi minták láthatatlan öröksége

Életérzés
 - Tanulj a veszteségből: 5 dolog, mely a veszteség hatására jobb emberré formál

Tanulj a veszteségből: 5 dolog, mely a veszteség hatására jobb emberré formál

 - A bizalomról

A bizalomról

 - Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Autó & Motor - Az első lépcsőfok is magas az 1000-es BMW-k világában: 2025-ös BMW S1000R

Az első lépcsőfok is magas az 1000-es BMW-k világában: 2025-ös BMW S1000R

Autó & Motor
  1. Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

  • 2025. március 25.
  • Fodor Mariann Fodor Mariann
  • Komment
  1. Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

A babka szerintem az egyik legelegánsabb kalács. Nagyon sok verziót kipróbáltam már, mind tészta, mind töltelék tekintetében, de a tésztában biztosan ez a Yotam Ottolenghi séftől kölcsönzött verzió a nyerő, a töltelékek közül pedig a pisztáciakrém és a sült szilva keveréke számomra verhetetlen. Levesz mindenkit a lábáról, már az illatával is. És várd ki amíg megkóstolják!


Hozzávalók (1 db kalácshoz, 7-8 szelet):

Tészta: 
275 g liszt
50 g cukor
7 g szárított élesztő
1 db citrom reszelt héja
1 db tonkabab* (őrölve)
1 db egész tojás+ 1 db tojássárgája
60 ml víz
1 csipet só
75 g vaj
étolaj a kelesztő edényhez

Töltelék: 
200 ml tej
2 db tojássárgája
20 g étkezési keményitő
50 g cukor
70 g sűrített tej
90 g sós pörkölt pisztácia
50 ml olíva olaj
3 db szilva (apróra vágva)

Sziruphoz:
3 db szilva
75 ml víz
100 g cukor

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács) -  -  - babka, gasztronómia, jeruzsálemi kalács, receptek,

Kép: Baka Szabolcs

A töltelékhez először cukrászkrémet készítünk. Az 1 dl tejet, a 2 tojássárgájával, a cukorral és az étkezési keményítővel összekeverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük az előzőekben elkészített keveréket és alacsony lángon besűrítjük. A pisztáciát megpucoljuk, majd a sűrített tejjel és az olíva olajjal összeturmixoljuk. Ha a cukrászkrém kihűlt összekeverjük a pisztáciás keverékkel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük az elkészült krémet.

A tésztához a lisztet, cukrot, élesztőt, reszelt citrom héját és a tonkababot összekeverjük. Majd a tojásokat és a vizet is hozzáadjuk a keverékhez és dagasztani kezdjük (kézzel vagy dagasztó géppel), pár perccel később mehet bele a só és a szobahőmérsékletű vaj (felkockázva). 5-10 percig dagasztjuk (ragacsos fog maradni), majd egy nagyobb tálat kiolajozunk és belehelyezzük a kis gombóccá formált tésztát, egy éjszakára hűtőbe tesszük kelni. 

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács) -  -  - babka, gasztronómia, jeruzsálemi kalács, receptek,

Kép: Baka Szabolcs

Másnap reggel a tésztát kinyújtjuk egy 30*25 cm-es téglalapra, megkenjük a pisztáciás krémmel, megszórjuk az apróra vágott szilvával és feltekerjük a hosszabbik oldalánál (mint a bejglit). Ha kész a tekercs, középen, hosszában végig vágjuk és összefonjuk a két szálat, így kapjuk meg a gyönyörű fonatot. Áthelyezzük egy téglalap alakú kivajazott sütőformába. Hagyjuk 30 percig kelni itt is, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 
Amig a babka sül elkészítjük a szirupot. A vízből és cukorból cukorszirupot főzünk a felezett szilvákkal együtt. Amint kész a kalács, még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Megvárjuk míg teljesen kihűl, csak utána vesszük ki a formából és szeleteljük. 

JEGYZET:
*Tonkabab: kellemes intenzív aromájú fűszer, ízeiben: vanília, szegfűszeg, fahéj, keserű mandula

  • babka gasztronómia jeruzsálemi kalács receptek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Fodor Mariann

Mióta az eszemet tudom a gasztronómia fontos részét képezi az életemnek. Kisgyerekként mindig a főzős újságok hasábjait bújtam, a tévében a szakács műsorokat vadásztam. Ezen szenvedélyemnek sok éven keresztül csak hobbiként éltem, családom és barátaim nem kis örömére. Majd 2019-ben megszületett az elhatározás, hogy professzionális szinten szeretnék a gasztronómiával foglalkozni, igy beiratkoztam a Culinary Institute of Europe Kulináris művészetek képzésre. Ezzel egy új szakasza kezdődött az életemnek, melynek egy fejezetébe jelen oldal hasábjain keresztül pillanthattok be. Jó kalandozást kívánok! Főzzetek, kóstoljatok, egyetek, hisz ez mind csodálatos!

Szólj hozzá a cikkhez

Kapcsolódó cikkek
Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal - Stylelife, divat, életmód, stílus
Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal
  • Stylelife
Finom smoothie receptek - Stylelife, divat, életmód, stílus
Finom smoothie receptek
  • Stylelife
Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára
2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha
Heti Top 10A hét legjobb írásai
Mi kell a jó szexhez? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Mi kell a jó szexhez?
  • Keresd a nőt!
Top 5: Cameron Diaz legjobb filmjei - Stylenews, divat, életmód, stílus
Top 5: Cameron Diaz legjobb filmjei
  • Stylenews
Hogyan éljünk a mának? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Hogyan éljünk a mának?
  • Keresd a nőt!
Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal
Baromira nem igaz az, hogy minden csak rajtunk múlik
A hiperérzékenység nem mérgező tulajdonság
Ne az okokat keresd, inkább sodródj a lehetőségekkel
Folyamatosan sértik a határaidat és megpróbálnak leuralni - Így manipulál egy megbízhatatlan ember
Akinek a megéléseit folyamatosan hiteltelenítik, az bizonyosan kételkedni kezd önmagában
10 autó, amik fontos szerepet töltöttek be a mozivásznon

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Finom smoothie receptek

    Finom smoothie receptek

    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára

    Spenótos mascarponés tagliatelle vacsorára

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    2025 Gasztronómiai trendjei: Fenntartható és egészségtudatos Konyha

    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével

    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Legolvasottabb írások

    Mi kell a jó szexhez?

    Mi kell a jó szexhez?

    Top 5: Cameron Diaz legjobb filmjei

    Top 5: Cameron Diaz legjobb filmjei

    Hogyan éljünk a mának?

    Hogyan éljünk a mának?

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Baromira nem igaz az, hogy minden csak rajtunk múlik

    Baromira nem igaz az, hogy minden csak rajtunk múlik

    A hiperérzékenység nem mérgező tulajdonság

    A hiperérzékenység nem mérgező tulajdonság

    Ne az okokat keresd, inkább sodródj a lehetőségekkel

    Ne az okokat keresd, inkább sodródj a lehetőségekkel

    Folyamatosan sértik a határaidat és megpróbálnak leuralni - Így manipulál egy megbízhatatlan ember

    Folyamatosan sértik a határaidat és megpróbálnak leuralni - Így manipulál egy megbízhatatlan ember

    Akinek a megéléseit folyamatosan hiteltelenítik, az bizonyosan kételkedni kezd önmagában

    Akinek a megéléseit folyamatosan hiteltelenítik, az bizonyosan kételkedni kezd önmagában

    További cikkek

    Legendás autók

    Legendás autók

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia