Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.09.15-21.

Mi történik a héten? 2025.09.15-21.

Stylelife
Én - Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Én
 - A bűbáj herceg és a királylányok

A bűbáj herceg és a királylányok

 - 7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Autó & Motor - Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Autó & Motor
 - Hogyan menti meg a párkapcsolatokat a hálás gondolkodás?

Hogyan menti meg a párkapcsolatokat a hálás gondolkodás?

 - Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindent egymásért - Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Mindent egymásért
 - Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Növényi alapú farsang? Nem lehetetlen! - Így készül...

Növényi alapú farsang? Nem lehetetlen! - Így készül a vegán szalagos fánk

  • 2024. január 05.
  • Komment

Hamarosan kezdődik a farsangi időszak, így indulhat a jelmezkeresés és a tökéletes szalagos fánk receptjének vadászata is. Sokan idén januárban – a „veganuár” elnevezésű kihívás alatt – döntöttek a növényi alapú vagy tejmentes étrend kipróbálása mellett, nekik pedig még nagyobb kihívást jelenthet egy klasszikus farsangi menü összeállítása úgy, hogy továbbra is mellőzik az állati eredetű alapanyagokat. Nem kell azonban lemondanunk a közös fánkozásról és az egyéb finomságokról: pár egyszerű trükk segítségével könnyedén összerakhatunk változatos, növényi alapú fogásokat, amiket az egész család imádni fog, sőt, akár új hagyományokat is teremthetünk.


Kezdjük az alapanyagokkal! 

A vegetáriánus, laktózmentes vagy más speciális étrendet folytatóknak különösen fontos, hogy mindig megnézzék a termékek összetételét, hiszen könnyen előfordulhat, hogy számukra nem megfelelő összetevők is megtalálhatóak benne. A boltban készen kapható élelmiszerek, köztük olyanok is, amikről nem gondolnánk - például felvágottak, készételek, vagy akár fánkok - tejtermékeket is tartalmazhatnak, ezért célszerűbb ezeket saját magunknak elkészíteni tudatosan összeválogatott alapanyagokból. Figyeljünk oda arra, hogy az összetevőkből, így a margarinból is 100%-ban növényi alapút válasszunk, amely biztosan beilleszthető az étrendbe. A fenntarthatósági szempontokról sem szabad elfeledkezni: vásárláskor inkább részesítsük előnyben a hazánkban is elérhető, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket – februárban például ide tartozik az alma, a körte, a cékla vagy a sütőtök. 

Vonjuk be a családot

Izgalmas program lehet a gyerekeknek, ha aktívan részt vehetnek a farsangi készülődésben, az ünnepi fogások elkészítésében. A közös időtöltés mellett így megismerhetik az egyes alapanyagokat, megkóstolhatják őket, és a saját kreativitásuk szerint alakíthatják az ételeket. Segíthetnek például a fánk tésztájának összeállításában, a kész fánkokat pedig lekvárral, szezonális vagy aszalt gyümölcsökkel díszíthetik/tölthetik meg. Ha pedig sós falatokat (például zöldséges batyut) készítünk, azt is saját ízlésükre szabhatják a kedvenc zöldségeikkel és akár vidám alakzatokat, állatformákat is kirakhatnak belőlük. Azzal, hogy a legkisebbek is elkészíthetik és meg is ehetik a saját remekművüket, igazi élménnyé válik a közös konyhai munka.

Változatos nassolnivalók

Ha a farsangi bulit mi rendezzük, az édességek mellett nem árt némi sós ízvilágú rágcsálnivalóról is gondoskodnunk. Amennyiben szeretnénk egészségesebb alternatívákat kínálni a hagyományos chipsek helyett, válasszuk a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, például nyers sárgarépa-, alma-, vagy zellerszeletek formájában. Ezeket könnyen feldobhatjuk margarinnal kikevert zöldségkrémekkel, sőt, bátran kísérletezhetünk a farsang apropójából új, különlegesebb, színes verziókkal is, például egy rózsaszín céklakrémmel vagy egy narancssárga sütőtökkrémmel. Ha pedig inkább a ropogósabb snackek mellett döntenénk, vékony szeletekben megsütve készíthetünk színes zöldségchipseket is. 
Legyen szó szalagos fánkról vagy más farsangi finomságról, a Rama sütőmargarin használatával teljesen vegán fogásokat készíthetünk akár az egész családdal közösen. Most mutatunk két izgalmas növényi alapú receptet, amelyekkel megkoronázhatjuk az idei farsangi szezont. 

Farsangi fánk

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg Rama margarin 
1,5 dl rizsital
2 dkg élesztő
1 csipet só
0,1 dl sütőrum
5 dl napraforgó étolaj
5 dkg porcukor

Növényi alapú farsang? Nem lehetetlen! - Így készül a vegán szalagos fánk - STYLELIFE - Gasztronómia - farsang, farsangi fánk, gombás batyu, receptek,

Elkészítés:
A liszthez keverjük a sót és a vaníliás cukrot.
A rizsitalt langyosra melegítjük, kevés cukrot belekeverünk és belemorzsoljuk az élesztőt. 
A margarint megolvasztjuk, de csak addig, ameddig langyos marad.
A lisztbe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a langyos margarint, a sütőrumot.
Jól eldolgozzuk a tésztát és meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük egy fél órát.
Ekkor lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat.
Lekenjük őket vékonyan olajjal, és nagyjából 30 percig kelesztjük.
Olajat melegítünk, annyit, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek benne, így lesznek szalagosak. Ha elég meleg az olaj, akkor mehetnek bele a fánkok, hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe, és ezzel a mélyedéssel lefelé tesszük bele őket először. Fedővel letakarva sütjük, amíg megbarnulnak. Ekkor átfordítjuk és fedő nélkül ezt az oldalukat is aranybarnára sütjük.
Törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk. 

1 / 2. oldal
Következő

  • farsang farsangi fánk gombás batyu receptek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Kreatív uzsonnásdoboz: 4+1 tipp a vidám és egészséges iskolakezdéshez - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Kreatív uzsonnásdoboz: 4+1 tipp a vidám és egészséges iskolakezdéshez
    • Stylenews
    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal
    • Stylelife
    Finom smoothie receptek
    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Szeretlek, csak nem úgy - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Szeretlek, csak nem úgy
    • Keresd a nőt!
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent
    • Keresd a nőt!
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen
    • Keresd a nőt!
    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?
    Azok a tipikus vidéki dolgok
    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!
    A bűbáj herceg és a királylányok
    A Nő csábít, a Férfi hódít
    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV
    Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?

    Kapcsolódó cikkek

    Kreatív uzsonnásdoboz: 4+1 tipp a vidám és egészséges iskolakezdéshez

    Kreatív uzsonnásdoboz: 4+1 tipp a vidám és egészséges iskolakezdéshez

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Finom smoothie receptek

    Finom smoothie receptek

    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével

    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Hétvégi sütemény: Dobostorta

    Hétvégi sütemény: Dobostorta

    További cikkek

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    Legolvasottabb írások

    Szeretlek, csak nem úgy

    Szeretlek, csak nem úgy

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!

    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!

    A bűbáj herceg és a királylányok

    A bűbáj herceg és a királylányok

    A Nő csábít, a Férfi hódít

    A Nő csábít, a Férfi hódít

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia