Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

www.menstyle.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • ÉN
    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok
  • MOBILITY
    • Autó & Motor
  • BODY & SPORT
    • Mindent a testnek
  • STYLENEWS
    • Kikapcsoló
    • Kultúra
  • ÉLETÉRZÉS
    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei
  • STYLELIFE
    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
Tovább a Style.hu-ra!    
Stylelife - Mi történik a héten?    2025.09.15-21.

Mi történik a héten? 2025.09.15-21.

Stylelife
Én - Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Bemutatkozik a BOSS Bottled Beyond

Én
 - 7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

7 wellness tipp a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Autó & Motor - Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

Autó & Motor
 - Hogyan menti meg a párkapcsolatokat a hálás gondolkodás?

Hogyan menti meg a párkapcsolatokat a hálás gondolkodás?

 - Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindenki sérül egy háromszöghelyzetben - Ezt tanítja egy szeretői kapcsolat

Mindent egymásért - Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Minden problémára három megoldás van: elfogadás, változtatás, elengedés - Buddhista tanítások a léleknek

Mindent egymásért
 - Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

Szeresd a nőt a helyes módon, és meglátod erősebb lesz, mint valaha

  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Egy íz az erdőből – receptekkel

Egy íz az erdőből – receptekkel

  • 2023. május 18.
  • Komment

Imádom, amikor tavasszal megyek autóval a Mecsek kanyargós útjain, az ablak letekerve, a zene szól, süt a nap és érzem a medvehagyma illatát. Ez az illatos kis növény egész Európában elterjedt, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, nálunk főleg a Mecsekben. Cikkünkben három mennyei medvehagymás finomság receptjét is megadjuk.


A nagyhírű nevettető, Nagy Bandó András az Orfűi medvehagyma kincseskönyvben ír a növényről: „Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát...” Ez a medvehagyma. Írtak róla verset is, de felhasználásával sokkal több receptet. Éhséget csillapítókat, meg nyavalyákat űzőket is, mivel évszázadok óta hiszik, hogy megannyi gyógyító hatása van.

Úgy tartják, még a vámpírok elűzésére is jó. Ami alighanem igaz lehet, hiszen emberemlékezet óta nem hallottunk vámpírtámadásról a Dél-Dunántúlon. Hazánkban itt tenyészik a legdúsabban. Orfű vidékén – ahol évente egyszer fesztivált is rendeznek a tiszteletére – elég tavasztájt beleszippantani a levegőbe és tudható, hogy szezonja van: messzire illatozik az erdő.

Egy íz az erdőből – receptekkel - STYLELIFE - Gasztronómia - medvehagyma recept, receptek,

Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe, csinálhatunk belőle pestót. Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymával, csak lágyabb ízű. Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért.

Aki lekéste a nagy áprilisi inhalálást, még nem vesztett el mindent, meg kell kóstolni a MixIt kemencében sült diófélék medvehagymás változatát! Mennyei, először az illata, aztán az íze.

Medvehagymát reggeltől estig ehetsz, kezdve a pirítósra kent medvehagymás pestóval:

Medvehagyma (zöld) pesto hozzávalók, amiket csak össze kell turmixolni, krémesre.

1 kisebb csomag medvehagyma   

4 evőkanál medvehagymás Mixit kemencében sült dióféle

4 evőkanál pecorino vagy parmezán

1 dl olívaolaj

só

Egy íz az erdőből – receptekkel - STYLELIFE - Gasztronómia - medvehagyma recept, receptek,

Ebédre jöhet a leves! Krémes, lágy, medvehagymás, kruton helyett ropogós dióval.

Összetevők:

250 g vadfokhagyma levelek

1 nagy hagyma, apróra vágva

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

2 nagy burgonya, meghámozva és feldarabolva

Fél liter zöldségalaplé

100 ml tejszín

50 g vaj

Só és bors ízlés szerint

Öblítsük le a medvehagyma leveleit és vágjuk durvára. Egy nagy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, pároljuk 5 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá az apróra vágott burgonyát és a zöldségalaplevet, majd forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot, fedjük le a lábast és hagyjuk főni 20-25 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul. Adjuk a leveshez az apróra vágott medvehagymát és hagyjuk főni néhány percig, amíg megfonnyadnak és megpuhulnak a levelek. Botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pürésítsük a levest, amíg sima és krémes nem lesz. Tegyük vissza a levest a lábosba, adjuk hozzá a tejszínt. Kész is, már csak tálalás után szórjunk rá egy-egy kanállal a medvehagymás, sült diófélékből, kruton helyett, hiszen egészségesebb és ízesebb is.

Ha vacsorára ízesítenénk az ételüket medvehagymával, akkor kiváló választás és számos ételhez passzol gnocchitól a salátákon át az ázsiai finomságokig. Ma a pirított marhára szavazunk, medvehagymás magvakkal!

Íme, a recept:

Pácolj be 50 dkg marhafartövet, adj hozzá 2 evőkanál szójaszószt, 2 evőkanál szezámolajat, 2 evőkanál édes chili szószt és egy tojássárgája

Egy íz az erdőből – receptekkel - STYLELIFE - Gasztronómia - medvehagyma recept, receptek,

A salátához:

1 hagyma

1 piros chili paprika

1 pirospaprika

2 csésze sütőtök

1 marék medvehagyma

1 marék MixIt, kemencében sült diófélékből

2 evőkanál olaj

3 evőkanál szezámmag

A marhahúst csíkokra vágjuk és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a szójaszószt, a szezámolajat, a chili szószt és a tojássárgáját, jól összekeverjük. Hűtőben pácoljuk legalább 1 órát.

Közben meghámozzuk és apróra vágjuk a hagymát. A chilit, pirospaprikát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A sütőtök húsát falatnyi darabokra vágjuk és forrásban lévő, sós vízben 6-8 percig főzzük. Mossuk meg a medvehagymát, rázzuk szárazra, távolítsuk el a szárát, vágjuk félbe a leveleket. Forró vízben néhány percig blansírozzuk, majd jéghideg vízben frissítjük fel és csepegtessük le.

Wokban hevítsük fel az olajat, pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk a chillit, a magvakat és a sütőtököt hozzá, borsozzuk! Vegyük ki a zöldségeket a wokból és a maradék olajon gyorsan pirítsuk meg a húst. Tegyük vissza a zöldségeket a wokba, keverjük össze a hússal, melegítsük át. Jöhet a medvehagyma és a szezámmag, még egy kis dióféleség! Fűszerezés ok? Jó étvágyat!

  • medvehagyma recept receptek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!


Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek
    Kreatív uzsonnásdoboz: 4+1 tipp a vidám és egészséges iskolakezdéshez - Stylenews, divat, életmód, stílus
    Kreatív uzsonnásdoboz: 4+1 tipp a vidám és egészséges iskolakezdéshez
    • Stylenews
    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal - Stylelife, divat, életmód, stílus
    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal
    • Stylelife
    Finom smoothie receptek
    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével
    Heti Top 10A hét legjobb írásai
    Szeretlek, csak nem úgy - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Szeretlek, csak nem úgy
    • Keresd a nőt!
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent
    • Keresd a nőt!
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen
    • Keresd a nőt!
    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?
    Azok a tipikus vidéki dolgok
    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!
    A bűbáj herceg és a királylányok
    A Nő csábít, a Férfi hódít
    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV
    Az életünk útitársai – hogyan találjuk meg önmagunkat mások tükrében?

    Kapcsolódó cikkek

    Kreatív uzsonnásdoboz: 4+1 tipp a vidám és egészséges iskolakezdéshez

    Kreatív uzsonnásdoboz: 4+1 tipp a vidám és egészséges iskolakezdéshez

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Finom smoothie receptek

    Finom smoothie receptek

    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével

    Gesztenyés Pavlova, meggyzselével

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Hétvégi sütemény: Dobostorta

    Hétvégi sütemény: Dobostorta

    További cikkek

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Zeppelin óra: az egyik legférfiasabb márka a karórák világában – fedezze fel most!

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Tökéletes megoldások a modern életstílushoz

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Kertészkedés a testi és lelki egészségért: így fogj hozzá!

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Barkácsolás stílusosan: kiegészítők, melyekkel feldobhatod a műhelyed

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    Ez történik az emberi szervezettel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztást

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    4+1 tipp, ha szeretnénk biztonságban tudni a kütyüinket

    Legolvasottabb írások

    Szeretlek, csak nem úgy

    Szeretlek, csak nem úgy

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    Amikor egy nő megedződik lelkileg már nem tesz meg mindent

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    4 lifehack, amely segít abban, hogy az életed egyszerűbben és produktívabban menjen

    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

    Honnan tudjuk mikor kapunk zöld jelzést a másiktól a következő lépésre?

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Azok a tipikus vidéki dolgok

    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!

    Őszi Italok: Töltsük meg a poharainkat a szezon legfinomabb ízeivel!

    A bűbáj herceg és a királylányok

    A bűbáj herceg és a királylányok

    A Nő csábít, a Férfi hódít

    A Nő csábít, a Férfi hódít

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Európának már lehet, hogy késő felkötni a gatyát? - Jaecoo 7 PHEV

    Kövess minketStyle közösség

    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legrissebb cikkek

    ÉN

    • Divathírek
    • Apa mappa
    • Ápolt vagyok

    MOBILITY

    • Autó & Motor

    BODY & SPORT

    • Mindent a testnek

    STYLENEWS

    • Kikapcsoló
    • Kultúra

    ÉLETÉRZÉS

    • Egészség
    • Mindent egymásért
    • A kényeztetés eszközei

    STYLELIFE

    • Interjúk
    • Utazás
    • Otthon & Design
    • Gasztronómia
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • ÉN
      • Divathírek
      • Apa mappa
      • Ápolt vagyok
    • MOBILITY
      • Autó & Motor
    • BODY & SPORT
      • Mindent a testnek
    • STYLENEWS
      • Kikapcsoló
      • Kultúra
    • ÉLETÉRZÉS
      • Egészség
      • Mindent egymásért
      • A kényeztetés eszközei
    • STYLELIFE
      • Interjúk
      • Utazás
      • Otthon & Design
      • Gasztronómia